Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Anda 07:35, 23 kwi 2022

Judith napisał(a)

Kwiatki będą - rozchodniki StarDust i jeszcze jakieś zwiewne, może werbena…?
Z gatunków ma tu być seslerii, Red Baron i rozchodnik jsk wyżej.
Dodatkowo 3 berberysu Admiration, bo to jedyna rabata, na której mają szansę się stosownie wybarwić.
Kształt redbaronowej rzeczki do przemyślenia .

Plan zacny bardzo. Werbena zwiewna niby, ale jak się wysieje to kołtun tworzy wg mnie. Bardziej zwiewna jest Gaura. Liatris też fajnie by wyglądała pośród traw i rozchodników.
Dziewczyny piszą o wykrzyknikami z cisa, to fajna opcja. Jeśli jednak nie muszą być te wykrzykniki zimozielone a za to dobre dla owadów to widziałabym tam Rhamnus frangula Line Line.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 09:23, 23 kwi 2022

Judith napisał(a)
No więc posadziłam wszystko tak, jak rozstawiłam wczoraj . Nieco tylko rozsunęłam roślinki, żeby powietrza więcej miały, biedactwa. Do obsadzenia została większa część rabaty. Z wysiłku umysłowego obgryzłam hybrydę z dwóch paznokci, ale koncepcja sie klaruje.
W związku z tym, ze uznałam, ze od teraz tylko zakupy stacjonarne - zaczęłam zapełniać koszyk w sklepie internetowym . No. Tak, że ten... .

To mocneeeeee to postanowienie zakupów stacjonarnych bylo. Hihii

Ale to dobrze może bo kupisz rośliny podobnej wielkosci i będa zdrowo i równo rosły.
Judith 15:35, 23 kwi 2022

Work in progress.
Tak jest (redbaronowa rzeczka jest niewidzialna póki co ):

A taki jest plan na resztę (łącznikiem jest sesleria i kolor czerwony):
1. 3 jezowki dixie Scarlet (przecudowne żaróweczki)
2. 3 rozchodniki Stardust
3. 3 cisowe kule (trójki bezpieczne są )
4. berberys Orange Rocket (mam)
5. 7 czarnych doniczek bez numerków - sesleria

Małe doniczki za dwójką to brakujące Red Barony.
W lewym dolnym narożniku już są berberysy Admiration. Co myślicie?

tulucy 21:50, 23 kwi 2022

Judi, jak chcesz coś zwiewnego, to polecam lnicę. Tylko ona się lubi potem siać. Ale łatwo się pieli. Imho zwiewniejsza dużo bardziej od werbeny. A jakby co, to mogę się podzielić. Daleko do siebie chyba nie mamy
mrokasia 22:34, 23 kwi 2022

Work in progress bardzo obiecująco się przedstawia .
Judith 11:24, 24 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Judi, jak chcesz coś zwiewnego, to polecam lnicę. Tylko ona się lubi potem siać. Ale łatwo się pieli. Imho zwiewniejsza dużo bardziej od werbeny. A jakby co, to mogę się podzielić. Daleko do siebie chyba nie mamy

Lucy, dziękuje za propozycję . Skorzystałabym chętnie, gdyby nie fakt, ze rzeczona lnica jest żółta, a ten kolor na tej rabacie to zbyt wiele . Zwiewny element wykluje sie w trakcie. O! Teraz mi przyszło do głowy, ze fajna byłaby gipsówka, ale ona rozlazła jest i sporo miejsca zajmuje, a ja mam już plan... Hmmm, pomyślę...
Judith 11:25, 24 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Work in progress bardzo obiecująco się przedstawia .

Dziękuję . Chyba tak już zostanie, tylko tę gipsowkę przemyślę jeszcze.
Rojodziejowa 11:34, 24 kwi 2022

No gaura mocno zwiewna jest, ostrogowiec pewnie z kolei za mało zwiewny? https://pin.it/1uWy3Hl
No w każdym razie kibicuję mocno.

Właśnie też chętnie znalazłabym coś podobnego do werbeny ale nie takiego wysokiego i trochę mniej rozsiewającego się.

Gipsówka fajna też ale jakoś chyba nie zwróciłam uwagi do tej pory w kompozycjach ogrodowych na nią.

Mnie się ostatnio sadziec spodobał ale on ogromny jest
Rojodziejowa 11:42, 24 kwi 2022

A rdest? Niet?
https://pin.it/36yNAQi
Anda 11:45, 24 kwi 2022

Lucy chyba miała na myśli Linaria purpurea… Ona jest zwiewna i nie żółta Ja też bardzo ją lubię.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies