Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Ewik 22:57, 21 lut 2023

Będzie się działo
LIDKA 23:10, 21 lut 2023

Judith ale Ty szybko podejmujesz decyzje. Parzydło u mojej sis rośnie na piachu i ma odrosty. Czy możesz odkopać sadzonkę z Twojego?

Jak się doczekam cienia to sobie posadzę.
Magara 00:20, 22 lut 2023

Fajnie jest zajrzeć na forum na koniec dnia - wszystko jest już powiedziane, można spokojnie doczytać
Akcja z parzydłem - mega szybka Zastanawiające jest tylko to, czemu ja parzydła nigdzie nie mam skoro wiem o jego istnieniu?
Bardzo jestem ciekawa na jaką odmianę się zdecydujesz i jaki będzie efekt
Makao 06:36, 22 lut 2023

Sama zaczęłam się zastanawiać nad jeszcze jednym parzydłem. On fajnie rozświetla cień gdy kwitknie. Gorzej jak przekwitnie to wtedy robi się ciemno. Przdałaby się doprać coś na zmianę
April 06:50, 22 lut 2023

Ja mam zarówno zwykłe parzydło bez odmiany albo nie znam jej po prostu i parzydło Kneifii. Zdecydowanie zwykłe bardziej mi się podoba. Kneifii jest takie wydelikacone, a kwiaty się pokładają. Owszem fajny zwiewny akcent ale jeśli chce się coś dużego i mocniejszego, to jednak to zwykłe lepsze.

A gaury zamawiałam też w tym miejscu w sześciopakach Oby sobie dały u mnie radę
Judith 10:36, 22 lut 2023

Ewik napisał(a)
Będzie się działo

Dzień dobry, Ewo!
Plan działań na ten sezon jest bardzo bogaty, zobaczymy co się uda zrealizować . Po ubiegłym sezonie mam duży niedosyt ogrodowych prac, teraz zatem napalam się na nie jak szczerbaty na suchary .
Judith 10:43, 22 lut 2023

LIDKA napisał(a)
Judith ale Ty szybko podejmujesz decyzje. Parzydło u mojej sis rośnie na piachu i ma odrosty. Czy możesz odkopać sadzonkę z Twojego?

Jak się doczekam cienia to sobie posadzę.

No szybko, długotrwałe rozkminki powodują u mnie znudzenie tematem .
Moje parzydło nie ma żadnych odrostów, hmmm... Może to kwestia odmiany?
Nie można nic odkopać - to jeden z pierwszych rozkminianych przeze mnie tematów ogrodowych 8 lat temu. Parzydło moje jest ogromne i chciałam je podzielić (gdy już dowiedziałam się, że jest to bylina i co to jest bylina ). Parzydło ma bardzo głębokie korzenie i próby wykopania mogą skończyć się uśmierceniem rośliny. Więc nie ruszałam i dobrze, bo latem mam na tej jednej rabacie busz nieziemski .
Judith 10:44, 22 lut 2023

Magara napisał(a)
Fajnie jest zajrzeć na forum na koniec dnia - wszystko jest już powiedziane, można spokojnie doczytać
Akcja z parzydłem - mega szybka Zastanawiające jest tylko to, czemu ja parzydła nigdzie nie mam skoro wiem o jego istnieniu?
Bardzo jestem ciekawa na jaką odmianę się zdecydujesz i jaki będzie efekt

Pora nadrobić to niedopatrzenie . U Ciebie dla parzydła dobre warunki - i pod względem światła, i pod względem okoliczności przyrody .
Judith 10:46, 22 lut 2023

Makao napisał(a)
Sama zaczęłam się zastanawiać nad jeszcze jednym parzydłem. On fajnie rozświetla cień gdy kwitknie. Gorzej jak przekwitnie to wtedy robi się ciemno. Przdałaby się doprać coś na zmianę

Mnie parzydło podoba się w każdej fazie, poza ostatnią - przy końcu lata liście zawsze są obżarte przez jakieś muszki czy inną cholerę i stają się brzydko ażurowe.
Judith 11:02, 22 lut 2023

April napisał(a)
Ja mam zarówno zwykłe parzydło bez odmiany albo nie znam jej po prostu i parzydło Kneifii. Zdecydowanie zwykłe bardziej mi się podoba. Kneifii jest takie wydelikacone, a kwiaty się pokładają. Owszem fajny zwiewny akcent ale jeśli chce się coś dużego i mocniejszego, to jednak to zwykłe lepsze.

A gaury zamawiałam też w tym miejscu w sześciopakach Oby sobie dały u mnie radę

Chyba wybiorę bezodmianowe - jest największe .
Co do gaury w sześciopakach - muszę zobaczyć ile będę potrzebować; jeśli kilka, to chyba kupię większe pojedynczo. Ale ta cena kusi . Się zobaczy. Aktualnie jestem na etapie spisywania, co na której rabacie do dodania jest (a tym samym do kupienia) .