Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Makao 12:01, 23 lut 2023

Bo te gasieniczki są malutkie, zielone z czarnym łebkiem. W dodatku jak podchodzisz to one przestają się ruszać i ciężko je dojrzeć. Ale łatwo się je zdejmuje więc można się pozbyć bez oprysków.
Judith 12:04, 23 lut 2023

Makao napisał(a)
Bo te gasieniczki są malutkie, zielone z czarnym łebkiem. W dodatku jak podchodzisz to one przestają się ruszać i ciężko je dojrzeć. Ale łatwo się je zdejmuje więc można się pozbyć bez oprysków.

Ania, w tym sezonie zatem będę spoglądać okiem wspomaganym okularem .
April 12:10, 23 lut 2023

Moje parzydła też są zjadane przez malutkie gąsienniczki. Ale jest ich dużo więc nie zbieram. Wystarczy jeden oprysk, tylko tej jednej rośliny i spokój. Nie wydaje mi się to bardzo szkodliwe jak robię w sezonie tylko jeden oprysk, miejscowy. Pryskam wtedy parzydła i brzozy bo na nich jest to samo.

ps to jest jakiś brzęczak
Judith 12:39, 23 lut 2023

April napisał(a)
Moje parzydła też są zjadane przez malutkie gąsienniczki. Ale jest ich dużo więc nie zbieram. Wystarczy jeden oprysk, tylko tej jednej rośliny i spokój. Nie wydaje mi się to bardzo szkodliwe jak robię w sezonie tylko jeden oprysk, miejscowy. Pryskam wtedy parzydła i brzozy bo na nich jest to samo.

ps to jest jakiś brzęczak

A czym pryskasz?
April 14:48, 23 lut 2023

co mam pod ręką na ssące
Szymka 19:29, 23 lut 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze nie miałam do tej pory gąsieniczek na nim żadnych.... Może ptaki( tych mamy sporo w ogrodzie) dbają o to by ich nie było.

U mnie parzydło regularnie gołocone jest przez gasieniczki. Zostawiają tylko nerwy liściowe.
Gruszka_na_w... 20:07, 23 lut 2023

Moje oba parzydła póki co zdrowe jak rydze.
A gdzie fotka Bestii?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 09:57, 24 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Moje oba parzydła póki co zdrowe jak rydze.
A gdzie fotka Bestii?

he he

Stanu zdrowia parzydeł gratuluję i zazdroszczę, ja swoje popryskam. Jakoś nigdy mi to pryskanie nie przyszło do głowy, przyjęłam z pokorą, że późnym latem parzydło jest ażurowe .
Szymka 19:34, 24 lut 2023

Judith napisał(a)

he he

Stanu zdrowia parzydeł gratuluję i zazdroszczę, ja swoje popryskam. Jakoś nigdy mi to pryskanie nie przyszło do głowy, przyjęłam z pokorą, że późnym latem parzydło jest ażurowe .

Ja nadal z pokorą będę patrzyć na ażurki Owadobójczych środkow nie używam od lat. Nie mogłabym potem spać w nocy myśląc, że jakieś inne żyjątko padło przy okazji
Judith 11:54, 25 lut 2023

No i kolejny weekend bez możliwości przycięcia klonów… Jeszcze chwila i będzie za późno…

EDIT: najpierw padało, a potem był grad, jeżu!