Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Anda 11:16, 22 lut 2023

Polecę Ci jeszcze Calamagrostis varia. Jest jedną z niewielu traw dobrze rosnących pod brzozami. W ostatnich latach robi karierę jako trawa na półcieniste trudne stanowiska. U nas do dostania w bardzo dobrych szkółkach bylinowych, przeważnie internetowo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 12:03, 22 lut 2023

Anda napisał(a)
Polecę Ci jeszcze Calamagrostis varia. Jest jedną z niewielu traw dobrze rosnących pod brzozami. W ostatnich latach robi karierę jako trawa na półcieniste trudne stanowiska. U nas do dostania w bardzo dobrych szkółkach bylinowych, przeważnie internetowo.

Cudna jest! Zapisuję, dziękuję .
Makao 13:38, 22 lut 2023

Judith napisał(a)

Mnie parzydło podoba się w każdej fazie, poza ostatnią - przy końcu lata liście zawsze są obżarte przez jakieś muszki czy inną cholerę i stają się brzydko ażurowe.

A tak. W połowie sezonu maleńkie gąsienice się pojawiają. Zbieram je ręcznie.
Wiaan 14:32, 22 lut 2023

Judith napisał(a)

Cudna jest! Zapisuję, dziękuję .

Fajna ta trawa, o swojej brzozie od razu pomyślałam.
Basieksp 14:57, 22 lut 2023

Ooo u mnie też raz całe parzydło jakieś liszki zjadły zanim zauważyłam, było już obżarte, może i dobrze, że nie zauważyłam, bo ja strasznie brzydzę się takich pełzających robali nie boję się pająków, myszy i całej reszty ale gąsienice, nie dla mnie
Mary 17:26, 22 lut 2023

Judith napisał(a)

Mnie parzydło podoba się w każdej fazie, poza ostatnią - przy końcu lata liście zawsze są obżarte przez jakieś muszki czy inną cholerę i stają się brzydko ażurowe.

No właśnie. Szkodniki. Zwykle żegnam się z roślinami, które chorują i nie da się nad tym zapanować bez chemii.
Gdy dwa lata z rzędu gąsieniczki wcięły moje parzydło leśne to się z nim pożegnałam. Za drugim razem to było na początku czerwca, więc do końca lata dość jeszcze daleko.
Tak to wyglądało.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=170#post_0
Agatorek 18:05, 22 lut 2023

Judith napisał(a)

Tak, parzydło do cienia, półcienia. Idealne do mojego ogrodu, mam w jednym miejscu i aż się dziwię, ze dotychczas nie wpadłam na to, by posadzić kolejne! . A u Ciebie pod wierzbami może? .
Dziękuję za cynk gaurowy .

Pod wierzbami wyglądałoby super . Jedynym minusem jest to, że wierzby rosną już za ogrodzeniem, a tam nieraz grasują sarny . Ale może posadzę jedno na próbę.
sylwia_slomc... 22:22, 22 lut 2023

Judith napisał(a)

No szybko, długotrwałe rozkminki powodują u mnie znudzenie tematem .
Moje parzydło nie ma żadnych odrostów, hmmm... Może to kwestia odmiany?
Nie można nic odkopać - to jeden z pierwszych rozkminianych przeze mnie tematów ogrodowych 8 lat temu. Parzydło moje jest ogromne i chciałam je podzielić (gdy już dowiedziałam się, że jest to bylina i co to jest bylina ). Parzydło ma bardzo głębokie korzenie i próby wykopania mogą skończyć się uśmierceniem rośliny. Więc nie ruszałam i dobrze, bo latem mam na tej jednej rabacie busz nieziemski .

Moje parzydła też nie puszczają odrostów, mam od 8 lat dwie sztuki i też bałam się podzielić, w zeszłym roku dokupiłam kolejne trzy sztuki
sylwia_slomc... 22:25, 22 lut 2023

Kurcze nie miałam do tej pory gąsieniczek na nim żadnych.... Może ptaki( tych mamy sporo w ogrodzie) dbają o to by ich nie było.
Judith 11:51, 23 lut 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze nie miałam do tej pory gąsieniczek na nim żadnych.... Może ptaki( tych mamy sporo w ogrodzie) dbają o to by ich nie było.

Przyznam, że ja żadnych gąsieniczek nie widziałam, widziałam natomiast efekty działalności szkodnika. Ale patrzyłam bez okularów . Natomiast przy parzydle lata sporo jakichś muszek czy innego badziewia muszkopodobnego... Zastanawiałam się właśnie czy to tak załatwiało parzydłowe liście. Jednak liście wyglądają faktycznie dokładnie tak, jak pokazała Mary na zdjęciu z gąsienicami...