Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 15:38, 02 lis 2023

Agatorek napisał(a)
Judith, wykonanie i wykończenie szopki - perfekcyjne, jak to u Was
Też bym teraz przesadzała wiśnię, lepiej to zniesie, niż wiosną.

Agatorku, dziękuję .
Losy wiśni są przesądzone. Miała być akcja w środę, ale mi się nie chciało . Będzie sobota .
Gruszka_na_w... 17:00, 02 lis 2023

Z tym przycinaniem wiśni jadalnej o tej porze roku to jednak bym się wstrzymała. Drzewa pestkowe są bardzo wrażliwe na choroby bakteryjne i grzybowe. Cięcie drzewek starszych niż 4 lata przeprowadza się zaraz po zbiorach, w sierpniu. Teraz rany po cięciu będą się wolniej zasklepiały. Trzeba by każdy, nawet najmniejszy ślad po cięciu posmarować Funabenem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 17:48, 02 lis 2023

Hania ma rację, też swoje przycinam latem
Mąż zdolniacha
Judith 15:20, 04 lis 2023

Wiśnia przesadzona. Kilka godzin pracy wespół z małżonkiem i koniec .
Roboty było sporo, bo żeby wykopać drzewko trzeba było zdjąć obrzeża, przy których rosło. Trzeba było wyznaczyć środek koła. Złożyć stelaż trampoliny. No i kopać, kopać, kopać . W międzyczasie ta część ogrodu została zagrabiona - 6 worów igliwia!

No dobra.
Było (zdjęcie z końca maja, na czerwono zaznaczona dotychczasowa miejscówka wisienki):

I jest. Niewiele widać, bo na wiśni liści brak

Nowa miejscówka to dawne miejsce trampoliny. Jest tu dużo słońca, planowałam tu różankę. No i dalej planuję . Ale akcja ruszy dopiero, gdy w przyszłym sezonie będę wiedziała, ze wiśnia przeżyła. Trzymam kciukasy
LIDKA 18:35, 04 lis 2023

To to ja też trzymam kciuki za wisienkę.
A różanka to dobry pomysł.
Mary 18:49, 04 lis 2023

Trzymam kciuki za wiśnię.
U mnie dziś akcja liść. Kilka godzin zbierania i rozdrobniania liści klonów kosiarką.
Nie przypominam sobie, żeby kiedyś tyle liści klonowych spadło w tak krótkim czasie.
Dąb nadal trzyma większość liści.
Gruszka_na_w... 20:16, 04 lis 2023

Ależ sprytnie obmyśliłaś położenie tej nowej rabatki. Wiśnie widać teraz zdecydowanie lepiej niż wcześniej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 20:19, 04 lis 2023

Powstała bardzo zgrabna rabatka z wiśnią, jak dosadzisz róże będzie pięknie. Bardzo mi się ten pomysł podoba.
Judith 22:24, 04 lis 2023

LIDKA napisał(a)
To to ja też trzymam kciuki za wisienkę.
A różanka to dobry pomysł.

Trzymaj mocno! Dziękuję
Judith 22:26, 04 lis 2023

Mary napisał(a)
Trzymam kciuki za wiśnię.
U mnie dziś akcja liść. Kilka godzin zbierania i rozdrobniania liści klonów kosiarką.
Nie przypominam sobie, żeby kiedyś tyle liści klonowych spadło w tak krótkim czasie.
Dąb nadal trzyma większość liści.

O! U mnie dywan dębowych liści, a po nocnym wietrze spadło sporo. Już większość na ziemi .
Za kciuki dziękuję