Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Mary 17:13, 24 lis 2023

Judith napisał(a)
Tematy pozaogrodowe są u mnie mile widziane .
Temat Trójki, Listy i innych tamże programów (pamiętacie noce z Tomkiem Beksińskim czy południa z panem Sułkiem?) jest cudny i dlaczego mamy sobie go odmawiać? .
Ja notesów z notatkami nie miałam. Pamiętam za to różne akcje z zakazanymi piosenkami, jak choćby Kobranocka i „i nikomu nie wolno się z tego śmiać”.

EDIT: W tej chwili jest taki ogrom wykonawców, że budowanie wspólnoty - jak kiedyś - na bazie muzyki jest chyba niemożliwe. Rozmaitość możliwości jest świetna, nigdy wcześniej nie miałam szansy zetknąć się z niepoliczalną wręcz ilością nowych muzycznych doznań. Także tych starszych, teraz łatwiej dostępnych .
Młodziaki nie mają własnego kodu muzycznego, nie mają takiej możliwości. Ale też nie mają takiej potrzeby, ich życie jest inne. Problemy zostały podobne, ale kontekst kulturowo-społeczny jest już inny. I dobrze! . Fascynują mnie fascynacje mojego dziecia .

A po Liście jeszcze dreszczowiec, Teatrzyk Zielone Oko. Zdarzało mi się słuchać go latem u dziadków razem z młodszym rodzeństwem w ciemnościach na sianie.

Z punktu widzenia moich rodziców, ogrom wykonawców to był już w czasach mojej młodości. To zawsze jest względne.
Natomiast niewielki wybór programów powodował, że procent osób słuchających tej stacji i Listy był duży.
A Lista swoim szerokim zakresem muzycznym w połączeniu z Niedźwiedziem była takim wspaniałym włączającym doświadczeniem. Pozycja na Liście to nie rywalizacja tylko pretekst do spotkania i prowadzenia dwugodzinnej audycji z muzyką.
Agatorek 20:46, 24 lis 2023

Judith napisał(a)
Sakramencko wieje dzisiaj. Na dworze gwiżdże jak w najstraszniejszym horrorze. Boję się wyjść z biura .
A mąż raportuje z hołmofisu, że pokrowiec z mebli ogrodowych zwiało .

Po tym, jak kiedyś nasza kanapa rattanowa pofrunęła przez pół działki na pole sąsiada, wyłamując po drodze panel ogrodzeniowy, to już nic mnie nie zdziwi

Torebunia prześliczna ❤️, w cudownym kolorze

Basieksp 21:35, 24 lis 2023

U nas już tak nie wieje, ale napadało trochę śniegu, w radiu całe popołudnie, ciągle komunikaty, że drogi i ulice zablokowane, ślisko, tiry jak zwykle nie mogły podjechać pod niewielkie górki przez ten śnieg dzień nam się mocno pokręcił, ale jutro sobota, śpię do dwunastej, no pewnie do ósmej tak na serio
Gruszka_na_w... 21:54, 24 lis 2023

Judith napisał(a)
Christmas is coming!

Do Wrocka Cię wywiało?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 23:12, 24 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do Wrocka Cię wywiało?

Zaiste I to dosłownie wywiało
Judith 23:15, 24 lis 2023

Agatorek napisał(a)

Po tym, jak kiedyś nasza kanapa rattanowa pofrunęła przez pół działki na pole sąsiada, wyłamując po drodze panel ogrodzeniowy, to już nic mnie nie zdziwi

Torebunia prześliczna ❤️, w cudownym kolorze

O cholerka! No to niezła przygoda
Dziekuję . Torebunia okazała się lekutko za mała. Chyba będzie prucie i robota od nowa
Judith 23:17, 24 lis 2023

Basieksp napisał(a)
U nas już tak nie wieje, ale napadało trochę śniegu, w radiu całe popołudnie, ciągle komunikaty, że drogi i ulice zablokowane, ślisko, tiry jak zwykle nie mogły podjechać pod niewielkie górki przez ten śnieg dzień nam się mocno pokręcił, ale jutro sobota, śpię do dwunastej, no pewnie do ósmej tak na serio

O, to sporo napadało!
W sobotę tylko do 8.00? No co Ty! Tak się nie godzi! Co najmniej do 9.00. A najlepiej do 10.00 .
Margo2 00:21, 26 lis 2023

Jak obejrzałam Twoje tony liści do grabienia, przestałam narzekać na moje.
W tym roku taka dziwna sytuacja z tymi liśćmi była. Strasznie długo wisiały na drzewie.
Czekałam aż wszystkie spadną, a tu śnieg mnie zaskoczył.
Dzisiaj mimo prószącego śniegu pobiegłam grabić. Za dużo pracy własnoręcznej włożyłam w trawnik, żeby go teraz zmarnować.
Twój jesienny ogród wyglądał przepięknie.
Jakie irysy kupiłaś?
Cebulowe, czy kłącza?
Jeśli kłącza, to chyba za późno na sadzenie
Judith 10:04, 27 lis 2023

Margo2 napisał(a)
Jak obejrzałam Twoje tony liści do grabienia, przestałam narzekać na moje.
W tym roku taka dziwna sytuacja z tymi liśćmi była. Strasznie długo wisiały na drzewie.
Czekałam aż wszystkie spadną, a tu śnieg mnie zaskoczył.
Dzisiaj mimo prószącego śniegu pobiegłam grabić. Za dużo pracy własnoręcznej włożyłam w trawnik, żeby go teraz zmarnować.
Twój jesienny ogród wyglądał przepięknie.
Jakie irysy kupiłaś?
Cebulowe, czy kłącza?
Jeśli kłącza, to chyba za późno na sadzenie

Cześć Margo
Fakt, krótki był w tym roku czas między latem (które było wszak jeszcze w październiku! ), a zimą. U mnie w ogrodzie właściwie żadnych prac porządkowych jesiennych nie zdążyłam zrobić. Grabienie było oczywiście, ale nie wszędzie i nie po opadnięciu wszystkich liści. Teraz śnieg leży, leżą i kwiczą także cebule irysów oraz ostatnie tulipanowe . Może jeszcze uda się je posadzić .
Dziękuję za dobre słowo i lecę do Ciebie, wreszcie założyłaś watek! .
GorAna 12:04, 27 lis 2023

Magara napisał(a)

Podjudzanie tematów nieogrodowych

Ale strasznie mi się ckliwie zrobiło na wspomnienie nagrywania Listy, eh
Podobnie jak Marysia, miałam zeszyt z notowaniami Mniej lub bardziej szczęśliwie zaginął w moich licznych przeprowadzkach - gdyby się ostał, też pewnie bym się z nim obecnie nie umiała rozstać
Z ciekawości zajrzałam do archiwum i wyszło mi, że listy zaczęłam słuchać gdzieś od czerwca 1988 roku, trochę szok bo nie mam pojęcia kiedy te 35 lat minęło
No i byłoby miło gdyby Lista wróciła

Zaglądam sobie po cichutku do różnych wątków i trafiam tutaj na tematy bardzo mi bliskie szydełkowanie i słuchanie trójki.
Po wielkim jej upadku, zakupiłam odbiornik radiowy gdzie słucham do dziś listy i Niedźwiedzia
Stacja radiowa to 367, redaktorzy że starej trójki i nowi im dorównujący.
Klimat ten sam
Pozdrawiam Gospodynię
Torebunia śliczna choć czytam, że będzie prucie.
Ile ja się naprułam różnych robótek przed ich zakończeniem