Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 13:45, 15 gru 2023

TAR napisał(a)
[..] Wychodze ciemno, wracam ciemno. A w weekendy plucha. Nie nastraja to do niczego pozytywnego

Jak to mawiał prześmiewczo mój ojciec: trafiłaś w sam środek sedna .
Judith 13:47, 15 gru 2023

Basieksp napisał(a)
Widoki ogrodowe u mnie podobne, z tą różnicą, że nie mam tyle liści. Kopców po kretach też raczej nie mam ale ogólnie bałagan, też nie zdążyłam uprzątnąć wszystkiego co planowałam. Ale to też dlatego, że np języczka pomarańczowa miała jeszcze całkiem ładne liście, potem przykrył ją śnieg, teraz wygląda jak wygląda. Z wieloma roślinami tak było, a teraz to nie wiem czy to sprzątać? I tak raczej tego przed świętami nie ogarnę, po pracy już ciemno Poczekam na cieplejsze dni

Basiu, nie ma co się napinać. Będzie możliwość i melodia - się zrobi . Gorzej, że tej roboty będzie do zrobienia tak dużo .
Basieksp 14:24, 15 gru 2023

Judith napisał(a)

Basiu, nie ma co się napinać. Będzie możliwość i melodia - się zrobi . Gorzej, że tej roboty będzie do zrobienia tak dużo .

No dokładnie tak a napinać się w takiej pogodzie nie ma żadnego sensu, poczekamy na ciepełko
DariaB 15:59, 15 gru 2023

Popatrz jak szybko minął listopad, grudzień też przeleci, styczeń mignie, a jak dobrze pójdzie to już końcem lutego można będzie w ogrodzie działać, więc teraz czas na odpoczynek Trzymam kciuki, żeby ekipa do dębów dotarła już bez przeszkód. U mnie jeszcze śnieg zalega, za domem mam wielką hałdę śniegu, który spadł z dachu. Sama sobie dzisiaj gratulowałam, że zrobiłam tam ścieżkę bo rośliny by nie dały rady.
Mary 10:12, 16 gru 2023

U mnie też liście i żołędzie zalegają. Jak spadnie śnieg to nawet gdy spopnieje nie ma już możliwości rozdrabniania gór liści kosiarką. Więc leży kilka górek liści, wiele obszarów zasypanych liśmi i trochę gołej ziemi, gdzie liście zdążyłam sprzątnąć.
Po głowie chodzi mi niski żywopłocik wzdłuż wszystkich ścieżek, żeby zatrzymać liście na rabatach i sprzątać je starannie tylko z trawnika, ścieżek i żwirowej opaski wokół domu.
Wiosną czeka mnie sprzątanie liści i żołędzi, ale wydaje się, że nie czeka mnie sprzątanie ton klonowych nosków, bo tym razem nie widzę ich zimą na drzewach. Bardzo dziwne, ale cieszy.
Mary 10:13, 16 gru 2023

Judith napisał(a)

Jak to mawiał prześmiewczo mój ojciec: trafiłaś w sam środek sedna .

Mary 10:14, 16 gru 2023

Trzymam kciuki za środowy termin.
Judith 12:10, 16 gru 2023

Mary, liście dębowe - przynajmniej w części - i tak trzeba usunąć z rabat (u mnie jest to warstwa tak gruba, że przykrywa rośliny). Z rabat wygrabiam szerokimi grabiami po wierzchu, tak żeby kory nie zebrać, zywoplocik by to uniemożliwił.
Dziękuję za kciuki, zapowiadają silny wiatr, oby się nie sprawdziła prognoza…
Gruszka_na_w... 16:53, 16 gru 2023

Mam nadzieję, że w środę nic nie zakłóci ekipie wykonania zadania.
Na moich grabach, ambrowcu i wiązie liście wciąż częściowo wiszą. Część opadła na kamienny grys. czekam aż trochę obeschną, żeby zebrać je odkurzaczem. Kwiecie hortensji zaczyna fruwać po ogrodzie. Przy sprzyjających okolicznościach pogodowych zacznę je wycinać.

Jeszcze tydzień i dzień zacznie się wydłużać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 23:31, 16 gru 2023

Judith napisał(a)
Mary, liście dębowe - przynajmniej w części - i tak trzeba usunąć z rabat (u mnie jest to warstwa tak gruba, że przykrywa rośliny). Z rabat wygrabiam szerokimi grabiami po wierzchu, tak żeby kory nie zebrać, zywoplocik by to uniemożliwił.
Dziękuję za kciuki, zapowiadają silny wiatr, oby się nie sprawdziła prognoza…

Tak, oczywiście, że przy takiej ilości liście jakie obie mamy trzeba część usunąć. Jednak trochę mogłoby zostać. Jak je teraz zostawiam to mi wszędzie latają i strasznie mnie to drażni.
Napisałaś, że u Ciebie hakuro ma liście. U siebie widzę, że miniaturowa brązowa pęcherznica jakby nie zauważyła zimy,