Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

ElzbietaFranka 22:28, 06 kwi 2024

Judith napisał(a)
Dzisiaj zakończyłam prace nad powiększoną rabatką .
Od razu pokażę efekt finalny, a rys historyczny potem
Rosną tu: seslerie, stipy, rozchodniki Martona oraz Munsted Dark Red, przetaczniki kłosowe Erika oraz pysznogłówki Cambridge Scarlet. No i oczywiście ŚŚ larmacka
Trawnik zryty - zdjęcie zrobione tuż po wertykulacji.

Musisz mieć sucho,że udało wam się zrobić wertykulację.
Masz ładny trawnik pod dębami. Chyba dęby nie mają takiej siatki korzeni pod powierzchnią. Pod brzozami nic nie rośnie.
Też mieliśmy dzisiaj robić wertykulację, ale w nocy lało i jest bardzo mokro. W mokrym podłożu nie da się.

Dzisiaj dosyć ładna pogoda po południu, można było po pracowac.
Też mam seslliery do posadzenia.

Pozdrawiam
Kordina 23:08, 06 kwi 2024

Co tu gadać - przepiękny park ogrodowy
Wiaan 23:17, 06 kwi 2024

Judith napisał(a)
Dzisiaj zakończyłam prace nad powiększoną rabatką .
Od razu pokażę efekt finalny, a rys historyczny potem
Rosną tu: seslerie, stipy, rozchodniki Martona oraz Munsted Dark Red, przetaczniki kłosowe Erika oraz pysznogłówki Cambridge Scarlet. No i oczywiście ŚŚ larmacka
Trawnik zryty - zdjęcie zrobione tuż po wertykulacji.

Park u Judith, fajna nazwa wątku byłaby
Rabata przestrzenna, lubię takie, a żadnej nie mam oprócz dużych klombów Świetne zmiany, brawo Ty
Wertykulacja i Wam i nam się udała, ale powiem Ci, że zasuwałam i myślałam gdzie ty jeszcze wykroić trawę na rabatę
Magara 23:52, 06 kwi 2024

Browarek Ci się słusznie należał Efekty masz
Ja też się dziś styrałam i też mi się browarek należał - Kozel Biały testowałam, ale nie powalił smakiem

Judith napisał(a)

Odkurzacz ma imię, to magnolka miałaby nie mieć?

O ja cie.... Myślałam, że tylko w naszym (znaczy moim i małżonka) świecie wszystko musi być nazwane Ale widzę, że nie tylko my tak mamy - spore pocieszenie
Agatorek 01:00, 07 kwi 2024

Tak Magarku, nie tylko Wy jesteście nienormalni . To żart oczywiście, my też tak mamy .

Ps. Podobno nie ma „normalnych” ludzi. Po prostu nie są jeszcze zdiagnozowani
Agatorek 01:03, 07 kwi 2024

Judith napisał(a)

Magarko, oby był tak ładny ja Żorżyk Wiaan

Przez Żorżyka Wiaan zaczęłam szukać swojego

Brawa za rabatkę i panele
Juzia 16:20, 07 kwi 2024

Ej... fajna ta powiększona rabatka!
I te płyty tak pomysłowo rozmieszczone jedne w rabacie, jedne w trawniku.
Podobie mnie się
Judith 16:42, 07 kwi 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Musisz mieć sucho,że udało wam się zrobić wertykulację.
Masz ładny trawnik pod dębami. Chyba dęby nie mają takiej siatki korzeni pod powierzchnią. Pod brzozami nic nie rośnie.
Też mieliśmy dzisiaj robić wertykulację, ale w nocy lało i jest bardzo mokro. W mokrym podłożu nie da się.

Dzisiaj dosyć ładna pogoda po południu, można było po pracowac.
Też mam seslliery do posadzenia.

Pozdrawiam

Z suchością był niestety problem, bo w nocy padało, a wertykulator zamówiony... Na szczęście było słońce i wiatr, zatem ziemia nieco podeschła i po poludniu małżonek przystąpił do dzieła . Ale grabienie ogarnelismy dopiero dzisiaj.
Judith 16:43, 07 kwi 2024

Kordina napisał(a)
Co tu gadać - przepiękny park ogrodowy

Dziękuje Kordino . Czasem tez tak postrzegam mój ogród, a czasem dostrzegam roślinne ubóstwo . Ale usilnie i nieprzerwanie od lat pracuję na tym drugim postrzeganiem i wzbogacam te rabaty i wzbogacam o kolejne rośliny .
Judith 16:53, 07 kwi 2024

Magara napisał(a)
Browarek Ci się słusznie należał Efekty masz
Ja też się dziś styrałam i też mi się browarek należał - Kozel Biały testowałam, ale nie powalił smakiem

Fajowa pogoda była do późnopopoludniowego posiedzenia na tarasie . Browarek i kontemplacja bieżących dokonań ogrodowych - lubię to

Magara napisał(a)
O ja cie.... Myślałam, że tylko w naszym (znaczy moim i małżonka) świecie wszystko musi być nazwane Ale widzę, że nie tylko my tak mamy - spore pocieszenie

Odkurzacz ma imię akurat dlatego, ze aplikacja oczekiwała nadania mu imienia (to odkurzacz - robot ). Nasz ma na imię Dżery .
Z innych ciekawych imion to nasz oczyszczacz powietrza nosi miano Wariata. Tak go nazwałam, bo się aktywuje znienacka i zaskakuje swoim szumem . Tej nazwy używamy już zupełnie odruchowo - kiedyś przy tesciowej, gdy ta coś opowiadała, małżonek powiedział „o Wariat się uaktywnił”. Mina teściowej - bezcenna