Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 12:53, 15 maj 2024

Wiciokrzew pierwszy taż w mojej ogrodowej karierze nie jest oblepiony mszycami

Judith 12:55, 15 maj 2024

Liliowce zaczynają

edi75 13:28, 15 maj 2024

Dziękuję Judith
Judith 13:43, 15 maj 2024

Drobny fakap z różami spowodował opóźnienia w pracach, ale za to dał czas na dodatkowe rozkminki.
Zaplątałam się nieco i potrzebuję Waszej pomocy .

Każde ułożenie róż budzi moje wątpliwości...
Przypomnę, ze róże okrywowe będą na rabacie, na której rośnie wisienka (jadalna). Rabata ma kształt koła o średnicy 4 m.
Założenia:
1. musi być do rzeczonej wisienki dojście w miarę (nieprzesadnie) bezpieczne
2. wynikające w pewnym sensie z 1 - róże nie powinny rosnąć zbyt blisko pnia

Moja pierwsza koncepcja to róże ułożone trójkami w liczbie 4:

Po zastanowieniu (a właściwie porządnym zapoznaniu się cechami róży Heidetraum) uznałam, ze to zbyt gęsto, zbyt blisko krawędzi koła. Układałam i układałam i wyszedł mi okrąg...

No i nie wiem czy to jest fajne czy przeciwnie... Skłaniam się ku temu, że przeciwnie. Ale jak inaczej to rozegrać?? Help!

EDIT: Przy okazji wdać jak zmieniła się trawa od 1 maja... Zero dreszczu od dawna...
Makao 21:57, 15 maj 2024

To może po kole ale nie po całym okręgu tylko ścisnąć je tak że od czoła było więcej miejsca. Tzn nie 360st a jakieś 220-260st. Będziesz miała dojście od przodu.
Rozumiesz o co mi chodzi?
Coś takiego
mrokasia 22:12, 15 maj 2024

A oprócz róż coś ma tam jeszcze rosnąć? Bo jeśli tylko okrywówki to bym posadziła je po prostu symetrycznie, tak ja w Twojej drugiej propozycji albo tak jak jak proponuje Ania. W trakcie sezonu ta symetria zginie.
Judith 22:21, 15 maj 2024

Makao napisał(a)
To może po kole ale nie po całym okręgu tylko ścisnąć je tak że od czoła było więcej miejsca. Tzn nie 360st a jakieś 220-260st. Będziesz miała dojście od przodu.
Rozumiesz o co mi chodzi?

Hmm… Stworzy się taki rogal różany… Nie bardzo to widzę…
Judith 22:23, 15 maj 2024

mrokasia napisał(a)
A oprócz róż coś ma tam jeszcze rosnąć? Bo jeśli tylko okrywówki to bym posadziła je po prostu symetrycznie, tak ja w Twojej drugiej propozycji albo tak jak jak proponuje Ania. W trakcie sezonu ta symetria zginie.

Tak - szałwia.
Moja druga propozycja sprowadza się do róż rosnących na okręgu… myślisz, że to będzie dobrze wyglądać…? Plus szałwia tu i ówdzie… No jakoś właśnie tego nie widzę…
Wiaan 22:37, 15 maj 2024

Tak myślę, czy nie byłoby ciekawie posadzić plamami, nie tak symetrycznie w kółeczku tylko trójkąty z róż i rozciągnięte plamy szałwi jak piszesz, tylko jak ona przekwitnie to będzie łyso, może takie fioletowe plamy z mieszanych kwiatów w tym samym kolorze.
Jeszcze druga wizja mi się jawi róże na mijankę i ozdobniki z szałwi, może kilka zwiewnych, niskich traw, może gaura dla lekkości?
Judith 22:51, 15 maj 2024

Wiaan napisał(a)
Tak myślę, czy nie byłoby ciekawie posadzić plamami, nie tak symetrycznie w kółeczku tylko trójkąty z róż i rozciągnięte plamy szałwi jak piszesz, tylko jak ona przekwitnie to będzie łyso, może takie fioletowe plamy z mieszanych kwiatów w tym samym kolorze.
Jeszcze druga wizja mi się jawi róże na mijankę i ozdobniki z szałwi, może kilka zwiewnych, niskich traw, może gaura dla lekkości?

Wiaan, mój pierwszy pomysł to trójkąty z róż, ale uznałam, że będą zbyt blisko wiśni…
Ogólnie chciałabym, by róże były po całości, a szałwie (lub inne dodatki) pozostały tylko dodatkami, wypełniaczami…
Może jednak te trojki da się jakoś inaczej jeszcze ustawić… Hmm… zobaczę.

A róże na mijankę to co masz na myśli?