Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 23:35, 15 maj 2024

Magara napisał(a)
Ja to się nie znam, ale się wymądrzę, a co tam

Róże i szałwia - spoko duet, sprawdzony, najlepszy
Ale jedno i drugie przekwita. Nic więcej tam nie będzie czy przeoczyłam?

O trawach tam nie myślałaś, które dodadzą lekkości i będą elementem stałym??? Albo o czymś co zakwitnie/będzie nadal kwitło po wykwicie szałwiowo-różanym??? Jarzmianki???

W usytuowaniu róż to nie pomogę. Ty jesteś raczej uporządkowana, mi by pasował bałagan na kółeczku, w stylu: tu 3, tam 5, tam po 1, a pomiędzy nimi COŚ

Towarzystwo to się jeszcze zobaczy.
Twój pomysł jutro sprawdzam! Dziękuję .
Moje uporządkowanie właśnie przeszkadza mi i stąd prośba do Was o pomoc .

Abstrahując od rozkminianej rabaty - zauważyłam, że nawet gdy próbuję zrobić nieład, wychodzi mi - zupełnie bez udziału woli - coś, co można ułożyć w jakiś uporządkowany wzór . Przekleństwo jakieś . Tak powstała moja rabata kwadratowa powiększana w tym sezonie: długo układałam, by był nieład, na koniec popatrzyłam z zadowoleniem, że jest to o co mi chodziło i co ja pacze? No jest wzór! .

EDIT: jakie abstrahując??? Przecież pierwszy pomysł to 4 trójkąty. Drugi to okrąg. Trzeci - gdy chciałam zabałaganić- kwadrat . No dramat .
Magara 23:46, 15 maj 2024

Judith, to jak będziesz sprawdzać to sprawdź jarzmianki koniecznie
Nie wiem jakie masz tam stanowisko, ale one wszędzie dają radę (przynajmniej u mnie ). Kwitną długo, bardzo długo.
No i carex montana raureif - też zobacz - dla mnie petarda Wcześnie zaczyna, zdobi, bezproblemowy.
I jeszcze mi do głowy przychodzi suchar - bodziszek razanne - dwie sadzonki na tym kółku dadzą radę, a kwitnie do mrozów

Same nudy, ale sprawdzone
Judith 23:50, 15 maj 2024

Magara napisał(a)
Judith, to jak będziesz sprawdzać to sprawdź jarzmianki koniecznie
Nie wiem jakie masz tam stanowisko, ale one wszędzie dają radę (przynajmniej u mnie ). Kwitną długo, bardzo długo.
No i carex montana raureif - też zobacz - dla mnie petarda Wcześnie zaczyna, zdobi, bezproblemowy.
I jeszcze mi do głowy przychodzi suchar - bodziszek razanne - dwie sadzonki na tym kółku dadzą radę, a kwitnie do mrozów

Same nudy, ale sprawdzone

Na razie sprawdzę Twoją propozycję ułożenia róż - dla mnie rewolucyjna! . O towarzystwie póki co nie myślę (poza szałwią ).
Magara 00:00, 16 maj 2024

Judith napisał(a)

Na razie sprawdzę Twoją propozycję ułożenia róż - dla mnie rewolucyjna! . O towarzystwie póki co nie myślę (poza szałwią ).

Aaaaa, jak tak tylko naplotłam jęzorem, cyfry przypadkowe były Ale sprawdź, może coś z tego fajnego wyniknie albo przynajmniej inspiracja jakaś
Wafel 06:11, 16 maj 2024

Magarka fajnie radzi z tym grupowaniem, ale podoba mi się też powtarzanie układu, czyli grupa roślin mieszanych, powtórzona jak wzór. Róże, trawy, kwitnące byliny i potem to samo z tych samych gatunków, albo róże w centrum a dookoła powtórzona grupa traw i bylin. Myślę, że zawilce jesienne też by pasowały do róż i z bodziszkiem Rozanne właśnie. Nie wiem jakiej wysokości będą róże, ale z niskich traw polecam turzycę Frosted Curles - srebrzysto-zielone, takie trochę pastelowe odcienie. Jeśli chodzi o powtarzanie to ostatnio takie coś mi wpadło w oko, zestaw roślin wiadomo do modyfikacji później usunę.
Judith 15:54, 16 maj 2024

Ania Makao, Mrokasia, Wiaan, Magarka, Wafel, dziękuję Wam dziewczyny za udział w rozkminkach .
Rozkminki rzeczone i Wasze wypowiedzi przypomniały mi jaka była (jest) idea tego miejsca, jak je widziałam (widzę) oczami duszy, czym ma być i jaka funkcję spełniać, jaką chcę ją widzieć. Ma być uporządkowana i geometryczna, żadnego buszu, mają być róże i tylko one. Busz mam i pożądam na innych rabatach, tu ma być schludnie .
Zatem wróciłam do ustawień 4x3 z lekką modyfikacją (nieco śmielej z odległością od wiśni) i to chyba jednak będzie ostateczne ustawienie. Tu i ówdzie - zgodnie z pierwotną koncepcją - ewentualnie szałwia okręgowa Purple Rain (ach, słyszę ten gitarowy riff!). Gdy pojawi się oferta róż w 6l doniczkach (już za chwile) zamierzam kupić 3, reszta jesienią z gołym korzeniem .
Marcin89 15:58, 16 maj 2024

Ja mam jeszcze jedną propozycję dla tej rabaty. Dać, czy już za późno?
Judith 15:59, 16 maj 2024

Dawaj!
TAR 16:11, 16 maj 2024

Judith napisał(a)

Abstrahując od rozkminianej rabaty - zauważyłam, że nawet gdy próbuję zrobić nieład, wychodzi mi - zupełnie bez udziału woli - coś, co można ułożyć w jakiś uporządkowany wzór . Przekleństwo jakieś .

Niestey mam to samo, ta matematyczno geometryczna czesc mozgu za to odpowiedzialna mnie czasem wkurza, bo dominuje. A ja bym chciala tak artystycznie w nieladzie
Kokesz 17:29, 16 maj 2024

Zamiast szałwii omszonej można dać jednoroczną Farinacea. Kwitnie całe lato do mrozów