Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 19:36, 27 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Ja tej równowagi szukam jeszcze. Coś jeszcze podosadzam ale większych rewolucji już nie będzie. Głównie pielegnacja. Mam plan duźo odpoczywać na tarasie.

Asia pięknie w promieniach słońca. Co za deski i wąż leżą na trawie ? Jakiś plan ?

Deski i wąż to tor przeszkód mojej corki i żeby nie było, za każdym razem przechodziłam

Lidko, to niedługo będzie równowaga jak myślisz o odpoczywaniu to już dobry znak
U mnie z planów jeszcze altanka na tarasie, kupiona z LM, bo chce trochę cienia, a żagiel się nie sprawdza.
Hustawka dla dzieci - na razie będzie przeniesiona stara, pomaluje ją tylko na biało, zobaczymy, czy będą w ogóle korzystać.
Altanka w miejscu kurnika wstrzymana, chce zadaszenie na taras w pierwszej kolejności.
LIDKA 20:22, 27 kwi 2025

My mamy pergole z gotowców z neta. Dość solidna bo zleciał na nią śnieg z dachu. I wytrzymała.
Zgapilam od Asi Rojodziejowej tylko ja mam mniejszá.

Rojodziejowa 20:30, 27 kwi 2025

Ja jestem z niej też bardzo zadowolona

Asiu, pięknie. Można faktycznie już odpoczywać
Joann 08:00, 28 kwi 2025

Dziewczyny, dałybyście namiar na te pergole? Byłabym wdzięczna. Jesteśmy na etapie wybierania.
Roocika 10:11, 28 kwi 2025

Cześć Asiu, zielono u Ciebie, miałaś piękne tulipanowe show.
Jak ja bym chciała znaleźć równowagę, u mnie jeszcze daleko do końca

Miskanty Gracko właśnie wczoraj wydałam koledze, u mnie dla nich było za mokro i za mało słońca chyba.
Joann 10:59, 28 kwi 2025

Roocika napisał(a)
Cześć Asiu, zielono u Ciebie, miałaś piękne tulipanowe show.
Jak ja bym chciała znaleźć równowagę, u mnie jeszcze daleko do końca

Miskanty Gracko właśnie wczoraj wydałam koledze, u mnie dla nich było za mokro i za mało słońca chyba.

Cześć kochana no właśnie u mnie też nie chcą rosnąć, przy tujach może mają za mało wody? Nie wiem, ale żegnam się z nimi.
Sama nie wierzę, że już nie myślę non stop o ogrodzie jak kiedyś
Patrycja_KG_Lu 11:59, 28 kwi 2025

Joann napisał(a)

Co to za kolumnowe drzewko takie ładnie zielone już? Ambrowiec Slender Silhouette?

Jaką odmianę kolumnowych grabów wybrałaś? Szybko przyrastają? Od dawna je masz?

Jak Twoje berberysy żyją? Pryskałaś czymś? Mi jesienią coś wszystkie listki zjadło i nie było przebarwień. Ucieszyłam się jak wiosną pokazały się listki, po niedługim czasie jednak coś znowu zaczęło je podjadać.

Jak tak szukacie pergol to może natrafiłyście na ściany takie żaluzjowe/lamelowe? Bo też będę potrzebować na taras. Za silne słońce, a taras mamy od zachodu i kawałkiem chcemy ściankę wstawić by można było sobie ruchem żaluzji manewrować ile światła dociera.
Joann 07:32, 01 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Co to za kolumnowe drzewko takie ładnie zielone już? Ambrowiec Slender Silhouette?

Jaką odmianę kolumnowych grabów wybrałaś? Szybko przyrastają? Od dawna je masz?

Jak Twoje berberysy żyją? Pryskałaś czymś? Mi jesienią coś wszystkie listki zjadło i nie było przebarwień. Ucieszyłam się jak wiosną pokazały się listki, po niedługim czasie jednak coś znowu zaczęło je podjadać.

Jak tak szukacie pergol to może natrafiłyście na ściany takie żaluzjowe/lamelowe? Bo też będę potrzebować na taras. Za silne słońce, a taras mamy od zachodu i kawałkiem chcemy ściankę wstawić by można było sobie ruchem żaluzji manewrować ile światła dociera.

Nie, to grab Fastigiata. Ten gatunek mam też na grabowej. Szybko przyrasta, ale podcinam dwa razy w sezonie. Mam o 2021, kupiłam jakoś na początku, jak zakładałam ogród. Nie choruje, zagęszcza się szybko. Nie jest równomiernie zalistniony, ale widzę, że tam, gdzie było pusto już pojawiają się listki.

Berberysy żyją, są zielone obcięłam je nad ziemią wczesna wiosną. Muszę zrobić oprysk miedzianem właśnie. W zeszłym roku spryskalam i nie miały mączniaka. Także miedzian dziala

Pergole widziałam z żaluzjami, tylko ciut drogie są. Jeszcze nie wiem, na jaką się zdecydujemy. Chciałabym biale zasłonki na tarasie, takie moje marzenie na razie oglądam w necie, w marketach, widziałam też te Asi i Lidki. No nie wiwm, co kupić. Trochę dużo kasy ta pergola ale z drugiej strony na lata.
Joann 07:34, 01 maj 2025

Wisteria w donicy, wczoraj wcisnęłam tu pergole, może w donicy da się ją okiełznać.

edi75 08:03, 01 maj 2025

Asia widzę równie piękny trawnik jak u Lidki