Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

ajka 23:52, 19 lip 2021

Nie znałam tego wiąza, ciekawy bardzo, ale nie sądzę by zapewnił ci cień na tarasie. Też zastanawiamy się z mężem jak zacienić taras, bo jak grzeje to nie ma możliwości wysiedzieć. Dumamy tak już od dwóch lat.
Joann 23:17, 20 lip 2021

Roocika napisał(a)
Asiu, też nie umiem doradzić gdzie posadzić, bo że zdjęć to tak nie widać zbytnio.
Dokupilabym pewnie drugiego wiąza dla równowagi, można go jakimiś fajnymi trawami podsadzić.
Idź za intuicją nie za chciejstwami
Ambrowiec też jest wrażliwy na mróz i późno puszcza liście a grujecznik lubi więcej wody (chyba się powtarzam haha )
Buziaki

Wiem, że trudno doradzić, jak się nie jest na miejscu, także rozumiem Ja jeszcze sama nie wiem, czego chcę tak naprawdę. Niby coś wiem już, a potem znowu mam wątpliwości. Masz ambrowca u siebie? Ja rozważam teraz, które kolumnowe zakupić, bo na pewno będą kolumnowe dwa. Asiu, to u Ciebie grujecznik ma się świetnie
Joann 23:22, 20 lip 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z cieniem na tarasie będzie trudno. Latem słońce stoi bardzo wysoko i cień jest krótki. Wiąz z pewnością cienia nie da. Lepiej chyba sprawdzają się markizy, żagle lu jak u Karoliny- pergole z poziomą żaluzją.

Posadź tam coś, na co miło Ci będzie patrzeć przez okno tarasowe od jesieni do wiosny.

O masz, to nie da mi cienia??? Haniu, jak dobrze, że to napisałaś, bo to wszystko zmienia! W takim razie na pewno już nie posadzę go koło trzmielinek! A gdzie mogę zobaczyć ogród Karoliny?
Joann 23:24, 20 lip 2021

ajka napisał(a)
Nie znałam tego wiąza, ciekawy bardzo, ale nie sądzę by zapewnił ci cień na tarasie. Też zastanawiamy się z mężem jak zacienić taras, bo jak grzeje to nie ma możliwości wysiedzieć. Dumamy tak już od dwóch lat.

Ten wiąz ma śliczne listki, polecam go, na tym etapie jest już jakiś taki egzotyczny, no faajny
Dwa lata mówisz, u mnie ten sam problem. Dumam właśnie nad drzewem, które mogłoby choć w małym stopniu zmniejszyć ten problem.
Joann 23:44, 20 lip 2021

Mnie dziś w ręce wpadły nożyce po koszeniu trawy i dorwałam się do tuj Danica. Zupełnie tego nie planowałam, nawet nie wiem, czy jest czas, czy można. Siła wyższa. Pierwszy raz je cięłam, a sadziłam w zeszłym roku na wiosnę.

I jak cięłam to tak sobie myślałam o odkurzaczu, żeby się przydał i sama się do siebie uśmiechnęłam, bo kiedyś jak widziałam gdzieś w reklamie czy ulotce "odkurzacz ogrodowy" to myślałam sobie w duchu "Czego to ludzie nie wymyślą, odkurzacz do ogrodu?! Phi.". Także tak

Martko, moja hakonka, wprawdzie żyje i wygląda na zdrową, ale jest brzydka. Po bokach ma listki jak od trawy z pola. No nie wiem. Inaczej ją sobie wyobrażałam.

A to dwa rodzaje lawendy. Jedna kwitnie, druga nie. Pierwszą kupiłam w Oxx, czy możliwe, że to Viva? Czy Viva w pierwszym roku kwitnie? (nie mogłam zrobić lepszego zdjęcia)

A może ta z prawej, co nie kwitnie, w przyszłym roku uderzy z podwójnym kwieciem? Zaskoczy mnie? I to nieprawda, co "gadają", że lawenda na komary. Guzik, u mnie jest ich zatrzęsienie!
Agatorek 00:07, 21 lip 2021

Joann napisał(a)

Sama nie wiem, jak to się stało Ale laurowiśnia ma piękne listki, podoba mi się. Kupiłam przypadkiem, a chyba się polubimy

Tetrisy mówisz? I chyba muszę przyjąć, że tak mogę zrobić. Szkoda mi tylko roślin, które bym musiała odrzucić z uwagi na "moje widzi mi się". Nie lubię marnotrawstwa. I może dlatego tak długo się zastanawiam. Jeszcze do końca nie wiem chyba, jak chcę, żeby to wszystko wyglądało. Ty jakoś nie masz z tym problemu, szczęściaro

Wiąz jeszcze stoi i czeka

Też nie lubię marnotrawstwa. Na pewno nigdy bym nie wyrzuciła zdrowej rośliny, bo mi „nie pasuje” do koncepcji ogrodu. Z tym, że u mnie, łatwiej mi takie rośliny gdzieś posadzić „w kąciku”, czy „schować” .

Jak kolejnym razem będziesz coś strzygła, to rozłóż wokół tej rośliny jakieś stare prześcieradło. Nie będziesz musiała zbierać ścinek . Albo zainwestuj w pelerynę fryzjerską, chyba u Mrokasi o tym czytałam .
Joann 00:15, 21 lip 2021

Dobry wieczór Aga, u Ciebie jakakolwiek pomyłka w wyborze rośliny nie zaważyłaby na koncepcji całości, uwierz mi, u mnie - niestety tak. Urok małego ogrodu. I ja właśnie gotowa byłabym pozbyć się niepasującej roślinki, tylko weź szukaj później nabywcy. Nie zawsze znajdzie się chętny, kto przygarnie. Moja mama przygarnęła ode mnie rośliny po "rozebraniu" tych dwóch pierwszych rabat (na szczęście), ale już więcej "nie upchnie"

Pelerynka mnie rozbawiła Czego to ogrodnik nie wymyśli?
Joann 00:19, 21 lip 2021

O, zapomniałabym! Nabyłam ławkę do ogrodu. Wymaga oczywiście wypełnienia, pomalowania desek itp. No i muszę teraz ją jakoś wpasować. Dziś przyszła paczka, a od jutra przymiarki

Prawdopodobnie stanie przy placyku. Jutro (wreszcie!) będę mieć kamienie do ścianki i znów zaczną się puzelki, może do zimy skończę?
Agatorek 01:06, 21 lip 2021

A na jaki kolor będziesz malować ławkę?

Joann 01:55, 21 lip 2021

Na czarny prawdopodobnie. Chyba, że kamienie granitowe wezmę czarne, to wtedy w odcieniu orzecha. Muszą najpierw placyk ułożyć. Aga, ja jeszcze płotu nie pomalowałam... Zaczęłam, ale ciągle coś.