Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Martka 07:51, 21 lip 2021

Joann, wyglada mi na to, ze Twoja hakonechloa jest podrośnięta trawą z pola, zrob dokładne zbliżenie, od spodu tam widzę chwastnicę albo coś podobnego
Juzia 09:08, 21 lip 2021

Jakieś fotki zielności by się przydały
POkaż jak urosło a nie ławki jakieś pokazujesz
sylwia_slomc... 10:54, 21 lip 2021

Joann napisał(a)
Mnie dziś w ręce wpadły nożyce po koszeniu trawy i dorwałam się do tuj Danica. Zupełnie tego nie planowałam, nawet nie wiem, czy jest czas, czy można. Siła wyższa. Pierwszy raz je cięłam, a sadziłam w zeszłym roku na wiosnę.

I jak cięłam to tak sobie myślałam o odkurzaczu, żeby się przydał i sama się do siebie uśmiechnęłam, bo kiedyś jak widziałam gdzieś w reklamie czy ulotce "odkurzacz ogrodowy" to myślałam sobie w duchu "Czego to ludzie nie wymyślą, odkurzacz do ogrodu?! Phi.". Także tak

Martko, moja hakonka, wprawdzie żyje i wygląda na zdrową, ale jest brzydka. Po bokach ma listki jak od trawy z pola. No nie wiem. Inaczej ją sobie wyobrażałam.

A to dwa rodzaje lawendy. Jedna kwitnie, druga nie. Pierwszą kupiłam w Oxx, czy możliwe, że to Viva? Czy Viva w pierwszym roku kwitnie? (nie mogłam zrobić lepszego zdjęcia)

A może ta z prawej, co nie kwitnie, w przyszłym roku uderzy z podwójnym kwieciem? Zaskoczy mnie? I to nieprawda, co "gadają", że lawenda na komary. Guzik, u mnie jest ich zatrzęsienie!

Ciecie im dobrze robi bo inaczej szybko przyrastają i pod śniegiem rozkładają się na boki Dobrze jest też jak takie małe jeszcze zrobić im obręcze z powlekanego drutu, bo potem zarośnie zielonym i nie widać, a zabezpiecza przed rozkładaniem się w zimie
Wiolka5_7 11:26, 21 lip 2021

Tez mi się zdaje ,że przy hakonce z boku rosnie chwastnica
Fajna ławka
April 14:47, 21 lip 2021

Super ta ławka, nie wiedziałam że takie coś można kupić. Bardzo będzie do ciebie pasować. Zdradzisz na pw gdzie kupiłaś?
Agatorek 19:43, 21 lip 2021

Joann napisał(a)
Na czarny prawdopodobnie. Chyba, że kamienie granitowe wezmę czarne, to wtedy w odcieniu orzecha. Muszą najpierw placyk ułożyć. Aga, ja jeszcze płotu nie pomalowałam... Zaczęłam, ale ciągle coś.

Daj spokój, u mnie też wszystko rozgrzebane .
Na czarno pomaluj, taka była moja pierwsza myśl
BASIA8 21:18, 21 lip 2021

Patrząc na zdjęcie też mi się wydaje że jest chwast z boku. Ławeczka bardzo ładna. Jak będziesz puzelki układała to zrób fotorelację. Buziaki zostawiam.
Martka 21:20, 21 lip 2021

Joann, zaaferowana hakonkami nie zdążyłam pochwalić ławeczki, zapowiada się super i dołączam do pytań, na jaki kolor? Czarny byłby bardzo dobry jak mąż się na takie kolory zapatruje?
Edit: oraz też jestem zdania, że szkoda wiąza sadzić przed tą rabatą podwyższoną przy tarasie, zasłoni te widoki.
Gruszka_na_w... 22:40, 21 lip 2021

Joann napisał(a)

O masz, to nie da mi cienia??? Haniu, jak dobrze, że to napisałaś, bo to wszystko zmienia! W takim razie na pewno już nie posadzę go koło trzmielinek! A gdzie mogę zobaczyć ogród Karoliny?

pergola Karoli
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joann 23:20, 21 lip 2021

Martka napisał(a)
Joann, wyglada mi na to, ze Twoja hakonechloa jest podrośnięta trawą z pola, zrob dokładne zbliżenie, od spodu tam widzę chwastnicę albo coś podobnego

Martko, obfociłam. Jak dla mnie to jest "zdziczała hakone". Nie da się odróżnić ładnego listka hakone od chwasta. Tosz to dzicz jest chyba.

A tu zdjęcie drugiej i tu faktycznie udało się wyrwać chwast.

Także "takie kwiatki" u mnie

Edit: W piątek zaczynają układać placyk z kostki i zdecyduję o kolorze. Będę się wpasowywać z tą ławką, dobierać kolory drewna i kamieni do tego, co powstanie. Ale czarny kolor to mój faworyt A M? On tylko przy kurniku taki nieustępliwy jest (masz Ci los, a to akurat kluczowa sprawa), na wszystko inne przystaje Ławeczka ma być nawiązaniem do ścianki, nie wykluczam dokupienia jeszcze jednej.
Martko, dla wiąza szukam miejsca, doniczka cały czas wędruje z miejsca na miejsce Znasz to