Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 23:37, 21 lip 2021

Juzia napisał(a)
Jakieś fotki zielności by się przydały
POkaż jak urosło a nie ławki jakieś pokazujesz

Juziu, ławka to część architektury ogrodowej, ale zgadzam się z Tobą, osobny post o ławeczce był "z deka" lekką przesadą Poniosło mnie
Muszę zrobić porządną sesję, ale mam wrażenie, że te same zdjęcia będą
Joann 23:46, 21 lip 2021

Takie na szybko z dziś.
ID i Hameln.

Hortensja Limelight Little.

Hortensja Limelight.

I myślę ostatnio nad kolorem dominującym w ogrodzie (da się?) i skłaniam się ku odcieniom pomarańczy z uwagi na kolor młodych listków klonów Globosum, kolor liści Sango Kaku. Także szukam takich roślinek.
Od Wiklasi mam następujące propozycje: trojeść bulwiasta, krwawnik, jeżówka. Z jednorocznych: aksamitki i bellsy. "Jeszcze kukliki, liliowce i dzielżany. Dalie, miechunki, astry.".
Od Magleski- pomarańczowe lilie.
Joann 23:49, 21 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciecie im dobrze robi bo inaczej szybko przyrastają i pod śniegiem rozkładają się na boki Dobrze jest też jak takie małe jeszcze zrobić im obręcze z powlekanego drutu, bo potem zarośnie zielonym i nie widać, a zabezpiecza przed rozkładaniem się w zimie

To mnie natchnęło dobrze Dziękuję za pomysł z obręczą! Zastosuję, bo zadbane być muszą, szczególne miejsce im wybrałam Mam nadzieję, że mnie nie zawiodą.
Joann 23:52, 21 lip 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Tez mi się zdaje ,że przy hakonce z boku rosnie chwastnica
Fajna ławka

Wiolu, obfociłam. Ta jedna "zdziczała" chyba. Nie mogę odróżnić jednego listka od drugiego, a za bujna w porównaniu do pozostałych.
Za pochwałę ławeczki dziękuję
Joann 00:00, 22 lip 2021

April napisał(a)
Super ta ławka, nie wiedziałam że takie coś można kupić. Bardzo będzie do ciebie pasować. Zdradzisz na pw gdzie kupiłaś?

Pewnie, że tak Ławeczka miała na celu nawiązywać do ścianki. Aprilku, donice też są świetne! Ze środkiem na doniczkę z kwiatkiem, no cudo!
Joann 00:01, 22 lip 2021

Agatorek napisał(a)

Daj spokój, u mnie też wszystko rozgrzebane .
Na czarno pomaluj, taka była moja pierwsza myśl

Aga, zaraz idę popatrzeć, co u Ciebie
Przeczucie mi mówi, że pewnie tak będzie
Joann 00:07, 22 lip 2021

BASIA8 napisał(a)
Patrząc na zdjęcie też mi się wydaje że jest chwast z boku. Ławeczka bardzo ładna. Jak będziesz puzelki układała to zrób fotorelację. Buziaki zostawiam.

Hakone - do Waszej analizy, ja skłaniam się ku wykopaniu i dokładnym wyselekcjonowaniu źdźbeł. Za pochwały ławeczki dziękuję
Na pewno coś wstawię, dziś transport późno dostarczyli na skład i dopiero jutro przywiozą. Ale nie wiem, czy będę układać w najbliższym czasie jednak, bo układać to będą na pewno panowie, ale kostkę. No i gdzie ja tam jeszcze będę się pchać z układaniem ścianki między panów w dodatku z dziatwą u boku
Joann 00:08, 22 lip 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

pergola Karoli

Dziękuję za namiar, już idę na "przeszpiegi" Z ogrodu do ogrodu przez inne ogrody, fajne to O
basia3012 01:06, 22 lip 2021

Asiu, widzę front robót zaplanowany. I bardzo dobrze.
Odnośnie derenia jadalnego to napisałam kiedyś, że jest dużym drzewem. To przejęzyczenie, dereń to z tych małych drzew jest, pewnie do około 5 m rośnie.
Martka 07:12, 22 lip 2021

Joann napisał(a)

Martko, obfociłam. Jak dla mnie to jest "zdziczała hakone". Nie da się odróżnić ładnego listka hakone od chwasta. Tosz to dzicz jest chyba.

Joann, głowa do góry nie zdziczała hakone tylko chwast wrośnięty na dobre w hakone. Bardzo dobrze to widać na tym zdjęciu. Popatrz na łodygi: hakone ma źdźbła osadzone na cienkich łodyżkach, a ten chwast ma grube łodygi i centralnie "siedzi" w niej. Wszystkie te grube usuń.

Joann napisał(a)

Tu lepiej, ale nadal siedzi jeszcze chwast, te drobne zielone źdźbła w kolorze "butelkowej zieleni", bardziej z prawej strony, nawet zakwitły takimi miotełkami. To też do usunięcia

Joann napisał(a)

Tu też widać jeszcze źdźbła chwasta, kwiatostan wygląda mi na chwastnicę. Do szybkiego wyrwania, aby się nie rozsiał.

Tak że Joann, nie martw się, hakonechloa ma się dobrze, uwolnij ją tylko delikatnie acz konsekwentnie od chwastów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies