Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

ajka 23:48, 23 lip 2021

Joann napisał(a)
O, zapomniałabym! Nabyłam ławkę do ogrodu. Wymaga oczywiście wypełnienia, pomalowania desek itp. No i muszę teraz ją jakoś wpasować. Dziś przyszła paczka, a od jutra przymiarki

Prawdopodobnie stanie przy placyku. Jutro (wreszcie!) będę mieć kamienie do ścianki i znów zaczną się puzelki, może do zimy skończę?

O kurde, nawet nie wiedziałam, że produkują już ławki gabionowe Na pewno będzie super !.
Joann 09:10, 26 lip 2021

Roocika napisał(a)

Może chodzi o przepuszczalność podłoża? Nie wiem, nie upieram się, każdy robi jak uważa
Danusia pisała, że pod koniec sezonu grujecznik lubi przesychać i zaczyna wyglądać brzydko.

Zobacz w tym linku jest wymieniany jako roślina na podmokły teren.
lista roślin na podmokły teren

Szkoda bardzo hakonki.

W trawy lubi się niestety nasiać jakieś zielsko.
Mi ostatnio tak jedna sesleria "zakwitła", bynajmniej nie jak sesleria, ale dało się uratować

Asia, rabatki spuchną i będzie super

Rośliny jak widać rządzą się swoimi prawami i tak jak ludzie są kapryśne, lubią zrobić czasem coś na przekór (jak grujecznik, co lubi mokro, a rośnie na suchym podłożu).
Hakone nie widziałam "na żywo" i pozwalałam rosnąć chwastom. Wystarczy, ze jedna sadzonka mi urośnie tak jak powinna i będę już w stanie zadziałać w odpowiednim czasie.
Moja sesleria też zakwitła. Zaniepokoiłaś mnie (muszę porównać ze zdjęciami)
Asiu, powiem Ci, że grabowa staje się coraz ładniejsza. Do tej pory zachwycałam się tylko "klonową", a tu taka niespodzianka. Gdzie ja upchnę jeżówki? Oto jest pytanie
Joann 09:11, 26 lip 2021

BASIA8 napisał(a)
Fotki przed robotą piękne- kancik zrobisz na spokojnieczekamy na fotorelację

Kanciki są ostanie w kolejce Zaczynam się zachwaszczać
Joann 09:17, 26 lip 2021

Agatorek napisał(a)

Podoba mi się ta rabata (mimo, że sama lepiej się czuję w misz-maszu ).
Piękne masz te hortki i trawy. Takie bujne

Dziękuję Aga, zaczyna mnie powoli zachwycać, chociaż długo kazała na siebie czekać
Tu zdjęcie po malowaniu.
Przed

Po
Joann 09:35, 26 lip 2021

TAR napisał(a)
moze i tak jest ale u mnie grujeczniki na mokrym kiepsko rosly i prezentowaly. Przesadzilam je w ub. roku na suchsze miejsce (10 cm czarnoziemu i pod spodem piach) no ruszyły przecudownie, przyrost taki jak byc powinien, jesienią przepieknie sie przebarwily, nie zauwazylam przesuszenia. u mnie wszystkie rabaty maja gruba warstwe przekompostowanej kory.

Mam jednego grujecznika pendula nad oczkiem, ziemia tam zyzna i mokra i rosnie ciulowo, przyrosty marne a i gestosci brakuje- troche zalamka. Jak zobaczylam tego samego grujka o Izy ursy to zzielenialam z zazdrosci, u niej na piachach rosnie jak szatan.Ja tylko czynie obserwacje z natury. Pierwszego grujecznika sadzilam 11 lat temu, byl mega. nie wiem co dalej zrobili z nim nowi wlasciciele, bo z pieknego ogrodu zrobili boisko z tujowiskiem a byly tam takie skarby posadzone, ze az zal. wycieli wszystko w pien.

Grujecznik zatem to kapryśna roślina Ale jest szansa, że u mnie byłoby mu dobrze. Ostatnio na myśl mi przyszło posadzenie jednego drzewa "dającego cień" z tyłu działki, koło tuj i dwóch kolumnowych. Moim faworytem jest grujecznik albo o ambrowiec amerykański. To byłoby drzewo, które gwiazdorzyłoby na jesień. Ale... "na żywo" chciałabym zobaczyć.
TAR-ciu, ludzie jak widać mają różne upodobania. My tu się zachwycamy roślinkami, a dla innych do wycięcia, jak chwasty.
Joann 09:47, 26 lip 2021

Martka napisał(a)
Tarciu, szkoda ogrodu, ale nie ma rady na wygodnickich. Ogród ma duszę, dopóki mu ją dajemy. Mój grujecznik dopiero w maju zaczął u mnie swoją przygodę i nie wiem, jak długo ona potrwa. W każdym razem zbrązowiały mu końcówki listków. Miał raczej za dużo wody niż za mało. Więc to może być potwierdzeniem Twojej obserwacji.

Suche, zwinięte końcówki u graba też mogą być oznaką, że ma za mokro?
Ale ładnie napisałaś Martko o tej duszy ogrodu. Tyle się trzeba napracować, by stworzyć ogród w pełni, by wszystko do siebie pasowało, by wszystko razem grało, współgrało, a tu bach! Przyjedzie ktoś i w kilka godzin zrówna z ziemią. Przykre to.
Judith 09:59, 26 lip 2021

Efekt po malowaniu - rewelacja! Od razu większa działka sie wydaje, prawda?
Joann 10:04, 26 lip 2021

I stało się to, czego się obawiałam. Najpierw trzeba było zacząć od ułożenia kostki brukowej, a potem wziąć się za zakładanie ogrodu. Różnica poziomów jest duża. Będę musiała chyba wszystko wysadzać, dosypać ziemi i wsadzać jeszcze raz.
Wiedziałam, że będzie wyżej, ale tego się nie spodziewałam. A wszystko przez chodnik na ulicy, który gmina postanowiła podnieść. Teraz trzeba było dopasować się do tego, co jest. Tu brzózka w takim dole... Nie mogę jej tak zostawić.

Tu taka sama sytuacja.
Joann 10:06, 26 lip 2021

ajka napisał(a)

O kurde, nawet nie wiedziałam, że produkują już ławki gabionowe Na pewno będzie super !.

Dziękuję, mam nadzieję, że ją jakoś wpasuję.
Joann 10:07, 26 lip 2021

Judith napisał(a)
Efekt po malowaniu - rewelacja! Od razu większa działka sie wydaje, prawda?

Większa chyba nie, ale na pewno jest ładniej. Płot wygląda o wiele korzystniej