Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 19:26, 15 sty 2012

marzena napisał(a)
Bogdzia, jak zwykle, piękne opowiadanie rewelacyjnymi ilustrowane fotkami ptaków...
ale tak się zastanawiam nad Twoimi słowami dotyczącymi pokrewieństwa między szpakami i altannikami...no tak, jedne i drugie należą do wróblowatych i śpiewajacych - no jest chyba kilkadziesiąt rodzin zaliczanych do tych ostatnich...pokrój w sumie dość podobny... ale jednak szpaki nie budują takich 'altanek', chociaż te Twoje przynosiły trochę roslin z niebieskimi kwiatami, choć oczywiscie nie tylko...
w każdym razie Twoje obserwacje i ich uchwycenie/zarejestrowanie oraz tworzenie hipotez - świetne razem !

Marzenko, nie tworzę hipotez. To sa ptaki spokrewnione. Gdyby szpaki robiły wszystko co altanniki ( budowanie altanek) i były całkowicie do nich podobne to tez by się nazywały altannikami, a tak to są tylko z nimi spokrewnione.
marzena 19:30, 15 sty 2012

jasne, ze sa , pytanie jak blisko ?
Bogdzia 20:05, 15 sty 2012

Jedne i drugie należą do wróblowatych. W internecie można sprawdzic jak zachowują się szpaki, jak altanniki i porównac. Można z tego wywnioskowac czy to co opisałam mogło się zdarzyc czy nie, czy te ptaki tak się zachowują czy nie. Oczywiście że ten był wyjątkowy, bo bardzo dużo umiał, musiał sie wychowac w specyficznych warunkach.Ja na podstawie książek wiem że są spokrewnione a opisałam to co widziałam i słyszałam. Słyszał to również mój mąż który w tym czasie kiedy szpak śpiewał pierwszy raz był w pracy i dopiero w następnych dniach gdy sytuacja się powtarzała mógł to usłyszec. Nie wiem jak to sie dzieje że mnie się przydarza zobaczyc sytuacje które sa ciekawe, myślę że dlatego, że ciągle przyrode obserwuję, a najciekawszej przygody jeszcze ciagle nie opisałam bo do dziś sama nie mogę w nią uwierzyc, ale mam zdjęcia.
marzena 20:20, 15 sty 2012

Bozenko, okej, przeciez napisalam, ze naleza do rzedu wroblowatych, a podrzedu spiewajacych... wiec sa oczywiscie spokrewnione ...
ale do wroblowatych nalezy 4 tys. gatunkow ptakow, a do spiewajacych kilkadziesiat rodzin ptakow ...
czyli to pokrewienstwo niekoniecznie jest tak szalenie bliskie...choc...kto wie...
Bozenko, oczywiscie, jestes swietna obserwatorka przyrody, ptakow i wiem, ze opisujesz swoje spostrzezenia bardzo wnikliwie !
opisz i zilustruj fotkami te swoja najciekawsza przygode ! bardzo jestem ciekawa !!!
Bogdzia 20:57, 15 sty 2012

Ja nie pisałam że pokrewieństwo jest szalenie bliskie ,tylko że jest. Sama to sprawdziłaś. Bardziej niż o pokrewieństwo o którym tylko wspomniałam chodziło mi o podobieństwo w zachowaniu.Obydwa znoszą kwiatki ( i tu jest różnica bo szpak do gniazda a altannik do altanki która gniazdem nie jest), jedne i drugie potrafią sie nauczyc naśladowac różne głosy, obydwa lubia jeśc owoce i jedne i drugie poza okresem godowym przemieszczają się po terenie stadami ( choc nie wiem czy wszystkie gatunki altanników). Altannik lśniący jest tez niewątpliwie podobny do szpaka wyglądem.No a teraz muszę Ci jednak przyznac rację. Rzeczywiście użyłam słów bliskie pokrewieństwo, wogóle tego nie zauważyłam.Ja non stop gadam przez telefon, równiez jak tu pisze no i chlapnęłam. Odwołuję pokrewieństwo nie jest bliskie, natomiast zachowania są pobne. Muszę tą bliskośc skasowac. Dzięki, dobrze że jestes uparta.Dopiero teraz to zauważyłam.Co do tej przygody o której pisałam to kiedyś pewnie napiszę.
Mala_Mi 21:46, 15 sty 2012

Witam,
Z ciekawości zajrzałam na Twoją wizytówkę ogrodu..... aż zawołałam męża do wspólnego oglądania. Na koniec prezentacji nam dziękujesz, że weszliśmy pooglądać ogród. To MY powiniśmy dziękować za tak wspaniała wizytówkę... takich rododendronów to ja nie widziałam nigdzie. Nic, tylko sprzedawać wejściówki za ogladanie, pierwsza ustawiam się w kolejce.... To nic że daleko. Cały ogród jak bajka... bez różnicy na porę roku.... położenie ogrodu, staw, te drzewa....... cudo.
A tak z ciekawości się zapytam, czy dużo par młodych się już sfotografowało w tym ogrodzie? Po prostu bajka, cudowna bajka......
I kolejny wątek do czytania..... całe szczęscie, że zima i czasu więcej.
Jeszcze raz gratulacje za tak wspaniałą ucztę dla oczu....... zapachy sobie wyobrażałam i ten szum drzew i śpiew ptaków
Niesamowite miejsce, niesamowity ogród..... po prostu bajka.
an_tre 21:50, 15 sty 2012

asc napisał(a)
Witam,
Z ciekawości zajrzałam na Twoją wizytówkę ogrodu..... aż zawołałam męża do wspólnego oglądania.
Ja za każdym razem wołam męża do wspólnego oglądania jest on większym miłośnikiem ptaków niż ja i bardziej się na nich zna
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 22:08, 15 sty 2012

asc napisał(a)
Witam,
Z ciekawości zajrzałam na Twoją wizytówkę ogrodu..... aż zawołałam męża do wspólnego oglądania. Na koniec prezentacji nam dziękujesz, że weszliśmy pooglądać ogród. To MY powiniśmy dziękować za tak wspaniała wizytówkę... takich rododendronów to ja nie widziałam nigdzie. Nic, tylko sprzedawać wejściówki za ogladanie, pierwsza ustawiam się w kolejce.... To nic że daleko. Cały ogród jak bajka... bez różnicy na porę roku.... położenie ogrodu, staw, te drzewa....... cudo.
A tak z ciekawości się zapytam, czy dużo par młodych się już sfotografowało w tym ogrodzie? Po prostu bajka, cudowna bajka......
I kolejny wątek do czytania..... całe szczęscie, że zima i czasu więcej.
Jeszcze raz gratulacje za tak wspaniałą ucztę dla oczu....... zapachy sobie wyobrażałam i ten szum drzew i śpiew ptaków
Niesamowite miejsce, niesamowity ogród..... po prostu bajka.

Aniu bardzo mi miło że tak mnie chwalisz i jesli chcesz możesz przyjechac jak kwitną, niestety nie są to rośliny bardzo długo kwitnace a w tym roku ze względu na aurę trudno przewidziec czy zakwitną o normalnej porze.Jak mnie tak chwalą to zawsze muszę przypominac że to tylko wybrane zdjecia najlepszych miejsc w ogrodzie. Dopiero zdjecia jesienne i zimowe dają jakiś prawdziwszy obraz ogrodu.Piszesz że wyobrażasz sobie zapachy i szum.. No szczególnie szum drzew jest niesamowity szczególnie jak jest wiatr. Jak sie otworzy okno szumi jak morze, a jak były wichury to bez otwartego okna wydawało się że się jest pod pędzącym pociągiem. Kiedyś tak było aż 3 dni. Na ogół jednak jest fajnie. Zdjęc ślubnych nikt u mnie sobie nie robił bo dla rodziny to normalne zjawisko- mój ogród a ślubne mają byc niecodzienne. O moim ogrodzie mało kto wie bo mieszkam w małej wsi na jej końcu pod samym lasem. Jedynie komunijne zdjęcia sąsiedzi najbliżsi sobie robili a właściwie to i ja robiłam. Szczerze mówiąc nie chciałabym z tego powodu stale kosic trawnika i porządków robic. Do ogrodu poza rodziną prawie nikt nie przychodzi bo młoda juz nie jestem i lubie spokój.Ale Ogrodowiskowych fajnych ludzi zapraszam.
annawu 22:08, 15 sty 2012

Ale tu tych Ań

Bożenko doczytałam wątek do końca i dodam do wcześniejszej wypowiedzi, wspaniała ogrodniczka, bajkopisarka i świetna podglądaczka i miłośniczka zwirzątek. Gratuluję.
Bogdzia 22:10, 15 sty 2012

an_tre napisał(a)

Witam,
Z ciekawości zajrzałam na Twoją wizytówkę ogrodu..... aż zawołałam męża do wspólnego oglądania.
Ja za każdym razem wołam męża do wspólnego oglądania jest on większym miłośnikiem ptaków niż ja i bardziej się na nich zna

Aniu a może miał jakieś przygody mogła byś je opisac nawet bez zdjęc. Przyroda jest niezwykle ciekawa, chetnie bym poczytała i pewnie nie tylko ja.