Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 13:33, 19 sty 2012

maria_kalinowska napisał(a)
Bogdziu, zerknij swoim oczkiem znawcy ptaszków. Na " Pogaduchach skowronków " wkleiłam fotki ptaszka, nie znam jego nazwy. Pomóż.

Marysiu to kwiczoł. Dziś pochmurny dzień to zdjęcia jak na takie światło bardzo fajne.
Bogdzia 13:37, 19 sty 2012

Aniu pod Twoim wpisem wpisała się Marysia, u niej też był kwiczoł. Teraz dośc łatwo mozna je spotkac. Wieczorem obejrzę Twoje zdjęcia. Daj Everestowi jakieś smakołyki żeby nie czuł się pokrzywdzony.
EPODLAS 19:50, 19 sty 2012

Bogdziu, zajrzyj na chwilę do mojego wątku. Mam do Ciebie pytanko.
Sebek 23:24, 20 sty 2012

Bogdzia napisał(a)
Dziś pokażę tylko jedno zdjęcie zrobione w Australii. W małym parku znajdującym sie przy Politechnice w Newcastle wiosną swoje gniazda mają papugi. W obronie tych gniazd atakują przechodzących. Na zdjęciu znak ostrzegający przed ich atakiem.

No nie chciałbym paść ofiarą papugi - choć czasem mam z nimi wiele wspólnego - mogę gadać i gadać
Mala_Mi 23:25, 20 sty 2012

Zaraz u siebie wkleję nasze ptaszyska ostatnio upolowane aparatem... do dzisiaj ciągle nie miałam czasu, bo praca i czytanie tych wątków..... Dziś też miałam zamiar posprzątać w domu i co .....siedzę na kompie..
Bogdzia 07:25, 21 sty 2012

Sebek napisał(a)

Dziś pokażę tylko jedno zdjęcie zrobione w Australii. W małym parku znajdującym sie przy Politechnice w Newcastle wiosną swoje gniazda mają papugi. W obronie tych gniazd atakują przechodzących. Na zdjęciu znak ostrzegający przed ich atakiem.

No nie chciałbym paść ofiarą papugi - choć czasem mam z nimi wiele wspólnego - mogę gadać i gadać

Jak widzisz trzeba nosic parasol.
Bogdzia 07:30, 21 sty 2012

asc napisał(a)
Zaraz u siebie wkleję nasze ptaszyska ostatnio upolowane aparatem... do dzisiaj ciągle nie miałam czasu, bo praca i czytanie tych wątków..... Dziś też miałam zamiar posprzątać w domu i co .....siedzę na kompie..

Idę zobaczyc.
grupa_trzyma... 10:05, 21 sty 2012

Witam wszystkich! Jestem zachwycona rododendronowym ogrodem! Kiedy tylko uporam się z bałaganem na moim terenie też chcę mieć mnóstwo wrzosowatych. Mam działkę bardzo cienistą, leśną. Czy jest szansa na stworzenia takiej kolorowej oazy? Mogę zaglądać i zadawać pytania? Mnóstwo pytań???!!!???
Bogdzia 11:42, 21 sty 2012

Zawsze jest szansa (tak duża jak duże są chęci) na następny ogród rododendronowy. Jeśli działka jest bardzo gęsto zalesiona to trzeba bedzie zrobic ,,przecinkę" jak mówią lesnicy i pozbyc się cześci drzew. Rh lubią tzw cień prześwietlający, tzn czasem cień , czasem słońce. Taki cień rzucany przez drzewa liściaste. Najlepiej im na leśnych polankach ale nie za ciemnych bo wtedy kiepsko kwitną i bardziej je szkodniki atakują. Wolą rosnąc w sasiedztwie sosen niż świerków czy brzóz, ale i w takim u mnie rosną. Pomocy zawsze możesz się spodziewac. Jak wejdziesz na Forum jest dział ,,wrzosowate" tam znajdziesz wszystkie porady a ja w tym wątku też chętnie służę pomocą.

Bardzo dziękuje za miłe słowa o moim ogrodzie.

Tu jest link do odpowiedniego wątku ale są tam też inne wątki zwiazane z kwasolubnymi.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja
Bogdzia 19:03, 22 sty 2012

Przy okazji rozmów o rh czasem miałam problem z podaniem ich nazwy. Większośc nazw znam ale powiem szczerze kiedyś znałam wszystkie nazwy. W czasie tworzenia ogrodu rysowałam plany z zaznaczeniem gdzie jakie rośliny wsadzam, ale potem przez 11 lat nikogo z mojego otoczenia nie interesowały nazwy roślin. Przestałam więc wogóle zapisywac co kupuję, gdzie wsadzam i gdzie przesadzam. Wyrzuciłam częśc przywieszek i tak pomału częśc nazw uciekała z pamieci . Czasem ktoś pytał o nazwę ale zawsze o mniej spotykane rośliny np Przczelarnia czy Ania Monte , wtedy mówiłam że nie wiem i już. Niestety trafiłam właśnie na Anię Monteverde, która łatwo mi nie odpuściła, wkleiła mi linki i kazała szukac. Po samych linkach nie miałabym odwagi nazywac tych kilku zapomnianych roślin bo wiele jest do siebie podobnych, więc zaczęłam grzebac w resztkach przywieszek i starych planach ogrodu, które częściowo gdzieś się jednak zachowały i przygotowałam listę 52 gatunków. Potem policzyłam jeszcze te które na pewno mam,ale nie mam ich zdjęc. Tych jest jeszcze 15. Czyli razem 67 gatunków. Pewnie są jeszcze i takie o których jeszcze i w tej chwili nie pamiętam, najwiecej wśród azalii japońskich, ale teraz przedstawie te które jeszcze pamietam i takie których nazwy i plany nasadzeń odnalazłam.Tak wiec 52 gatunki i około 100zdjęc.Nie wiem czy to wytrzymacie. Na początku wśród tych podpisanych sa te które kwitną najwcześniej, na końcu te które kwitną najpóżniej a największą grupą są te kwitnące na przełomie maja i czerwca i tych jest najwiecej. Tak więc zaczynam a kto cierpliwy lub ma zamiar w tym roku kupowac może mi towarzyszyc.