Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 20:18, 23 sty 2012

Martek napisał(a)

Witaj Bogdziu
Ja mam pytanko jak będziesz miała chwilkę proszę napisz jak właściwie przechowujesz róże w donicach .Głównie chodzi mi o to jak często musisz zmieniać wielkość donic,czy przechowujesz je w zupełnie ciemnym pomieszczeniu...? itpPozdrawiam

Tak Marto w piwnicy bez okna, dośc zimnej ok 3 stopni C. Podlewam bardzo rzadko, jak wyschnie ziemia . Wynoszę jak zrobi się ciepło, obcinam i czasem jak jest przymrozek jeszcze chowam pod dach. Sadzę do donic wielkości wiadra i nie przesadzam.

Dziękuję za odpowiedź ,ale wybacz urodziło się kolejne pytanie ,a jak w garażu zostawić nieogrzewanym da radę ,nie wiem ile jest stopni zależy to od tem. na dworze .Ta zima była łaskawa.Mam 1 garasz z oknem nieogrzewany, w piwnicy i garażu 2może być za ciepło ???I zostaje weranda z oknami tam czasami jest i 15 w zimie jak słońce daje po oknach nocą temaperatura spada .
W garażu zauważyłam kiełkujące tuberozy nie wiem czy nie wyciągnę już je na werandę
Tak bym chciała mieć jakąć jedną czy wie róże Bożenko dlatego tak dopytyję ,po mojej stronie rabaty są albo zacieniste ,albo wietrzne niesłużą temu gatunkowi w jakimś bujniejszym wroście ,ty dałaś mi nadzieję na to,że można właśnie przechować na zimę i stawiać sobie ją w dowolnym miejscu od wiosny ?

Piękne te rh z chęcią oglada się przeglądarkę

Marto to wszystko zależy od temperatury. Mówia że róze wytrzymują temp do -5 stopni, w doniczkach trzeba przyjąc że mniej bo są oziębione równiez korzenie. Moim zdaniem jeśli będzie tam nieujemna temperatura to będzie dobrze ale co zrobisz jesli będzie duży mróz i spadnie ponizej zera. Piszesz że masz i garaz i piwnicę to powinnaś miec na nie dobre miejsce bo w piwnicy ponizej zera nie powinno spadac, a garaż to juz duzo zalezy czy przylega do domu , czy jest wolnostojący bo wtedy bardziej sie wychładza.
Bogdzia 20:20, 23 sty 2012

Elfik napisał(a)

Aniu, dzięki za wstawienie zdjęc do rh Eli i linka do tych rh. Ja już wczoraj nie miałam sił szukac bo nie jestem takim nocnym Markiem

Ja też serdecznie dziękuję, i Tobie, i Ani - wystarczyła mi odpowiedź, że nie masz takich, a Ty z pełnym poświęceniem! Bożenko, zima taka, że podejrzewam, że ładnie mi zakwitną, mają pięknie nabrzmiałe pąki, a posadziłam je faktycznie nieco osłaniając innymi roślinkami.

Ja tez mam nadzieję że nie będzie ostrej zimy i pięknie zakwitną. Dobrze że są osłoniete.
weronika77 21:53, 23 sty 2012

Bogdziu! Witam Cię dobra wróżko!
Musisz być wspaniałym człowiekiem, widzisz więcej i czujesz więcej.
Twój ogród rododendronowy z nazwy, botaniczny i zoologiczny z wiedzy, to dla mnie raj.
"Jeżeli był na świecie raj, to był na pewno właśnie tam..." chce się śpiewać, i tańczyć, i słuchać Twoich bajeczek zaczarowanych pięknem.
Już kiedyś tu zajrzałam i dostrzegłam rozchylone ptasie dziobki...i będę stale wracać, bo piszesz i pokazujesz świat fantastycznie.
Marzę, by zobaczyć Twoje rododendrony w maju...rozmarzyłam się.
Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie a Twojej wizytówce przyznaję maksymalną ilość gwiazdek jako ocenę ogrodu.
Martek 01:41, 24 sty 2012

Bogdziu kochana ja się bardziej martwię czy w piwnicy lub garażu nie będzie jej za ciepło ...?
Ponieważ wróciliśmy do palenia w piecu i piwnica i garaż nie są już takie lodowate jak powinny być.Na tarasie teraz mam 10 C przy tem.na dworze -3 pokazuje mi stacja .Zaraz sprawdzę jeszcze na tarasie czy nadal jest 10 C .Ja myślę ,że się gdzieś da przechować .Tylko nie wiem czy znowu w plusowych temperaturach nie zacznie mi zbyt wczesnej wegetacji ?W tej chwili w garażu przechowuję mieczyki i dalie tu się chyba nic nie dzieje ,ale tuberozy ,które wstawiłam w donicach z ziemią zaczynają kiełkować ...Już nie będę zawracać ci głowy tym jak faktycznie znajdę jakąś piękność pachnącą koniecznie to podpytam jeszcze na bieżąco Dziękuję serdecznie za czas i cierpliwość Bogdziu
Bogdzia 07:26, 24 sty 2012

Martek napisał(a)
Bogdziu kochana ja się bardziej martwię czy w piwnicy lub garażu nie będzie jej za ciepło ...?
Ponieważ wróciliśmy do palenia w piecu i piwnica i garaż nie są już takie lodowate jak powinny być.Na tarasie teraz mam 10 C przy tem.na dworze -3 pokazuje mi stacja .Zaraz sprawdzę jeszcze na tarasie czy nadal jest 10 C .Ja myślę ,że się gdzieś da przechować .Tylko nie wiem czy znowu w plusowych temperaturach nie zacznie mi zbyt wczesnej wegetacji ?W tej chwili w garażu przechowuję mieczyki i dalie tu się chyba nic nie dzieje ,ale tuberozy ,które wstawiłam w donicach z ziemią zaczynają kiełkować ...Już nie będę zawracać ci głowy tym jak faktycznie znajdę jakąś piękność pachnącą koniecznie to podpytam jeszcze na bieżąco Dziękuję serdecznie za czas i cierpliwość Bogdziu

Marto, ja myślałam że będzie im za zimno a tu odwrotny problem. Jeśli przechowujesz cebulki to i róże przechowasz. W takim razie im niższa temperatura tym lepiej i najlepiej gdyby jeszcze ciemno było. Rosnąc będą bo i u mnie w niskiej temperaturze i ciemnicy rosną ale tym sie nie przejmuj, na wiosnę skróc gałązki i wystaw jak będzie już bez przymrozków a i coś pisałas o werandzie. Pewnie że możesz wystawic. Mój brat przechowywał w piwnicy o podobnej temp bo też ma tam piec i ładnie sie przechowały co prawda tylko jedną zimę dopiero miał ale wszystko było dobrze ,ładnie kwitły. Jak masz ochotę to zawsze pytaj , przecież wszyscy sobie doradzamy.
Bogdzia 07:33, 24 sty 2012

weronika77 napisał(a)
Bogdziu! Witam Cię dobra wróżko!
Musisz być wspaniałym człowiekiem, widzisz więcej i czujesz więcej.
Twój ogród rododendronowy z nazwy, botaniczny i zoologiczny z wiedzy, to dla mnie raj.
"Jeżeli był na świecie raj, to był na pewno właśnie tam..." chce się śpiewać, i tańczyć, i słuchać Twoich bajeczek zaczarowanych pięknem.
Już kiedyś tu zajrzałam i dostrzegłam rozchylone ptasie dziobki...i będę stale wracać, bo piszesz i pokazujesz świat fantastycznie.
Marzę, by zobaczyć Twoje rododendrony w maju...rozmarzyłam się.
Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie a Twojej wizytówce przyznaję maksymalną ilość gwiazdek jako ocenę ogrodu.

Weroniko , dziękuję za tak wspaniałą recenzję moich opowieści i mojego ogrodu.Pozostaje mi tylko zaprosic Cię do tego raju co niniejszym czynię. Bedzie mi bardzo miło jeśli przyjedziesz 19 maja. Będzie wielu ogrodowiczan z Danusią na czele. W wątku ,,Spotkania" jest ,,Spotkanie u Bogdzi", bardzo Cie zapraszam.
Teraz już muszę sie szykowac na Dzień Babci do przedszkola. Pozdrawiam.
Mala_Mi 17:03, 24 sty 2012

Trochę spóźnione,ale szczere życzenia ....dla Babć, co są najlepszym wynalazkiem na świecie. Piękne Babcie z pięknymi ogrodami zasługują na duży bukiet róż (czerwiec):

I motylka co w sercu sprawia, że też się czuje motyle..... (a to juz pażdziernik):

O różach u mnie na wątku.... sąsaidka mówiła, że takie róże można ukorzeniać......bo ciągle mówi, że mi je ukradnie i zrobi sadzonki ,bo to piękne róże..... Jak wiesz, jak to sierobi, to ci je ukorzenię...... różyczek jest ci u mnie dostatek...
A liliowce pokażę przy innej okazji jakie mam... i jak nie ma to zawsze chętnie. To mało wymagające kwiatuszki i można pochodzić po ogrodzie i przy nich poskubać... Nie lubię siedziec bezczynnie..... wiec takie zajecie w ogródku jest fajen. jak poskubięto fajnie, jak nie poskubię to same spadną
Acha, mszyce je też lubią....i czasami na koniec lata potrafi pojawić się mączniak prawdziwy, więc jak tylko zobaczę, że coś je bierze to prysnę ze dwa razy na mączniaka.....
Gabriela 17:11, 24 sty 2012

Bogdziu, czy mogę Cię troszkę pomęczyć?
Mam plan na wsadzenie różaneczników pod ścianą z sosen, świerków i daglezji. Te drzewa już są spore, mają ponad 4 metry wysokości i wymyśliłam - nie ukrywam, że inspirując się Twoim ogrodem, że przed nimi dobrze wyglądałaby niższa ściana z różaneczników i azalii. Ziemię mam w ogrodzie naturalnie raczej kwaśną( ph 5,5), więc myślę że po lekkiej modyfikacji torfem, damy radę.
Problem w tym, że narazie jest tam przez cały dzień słońce, posadzone nieopodal klon czerwony i magnolie są jeszcze za małe by dawać cień. Wiem, że co do zasady azalie bardziej wytrzymują słońce niż rododendrony, ale nic więcej.
Pisałaś, że niektóre różaneczniki rosną w pełnym słońcu. Czy możesz podać mi nazwy odmian, które znoszą takie nasłonecznione miejsca, czy to w ogóle ma sens?
Mala_Mi 17:29, 24 sty 2012

Mnie to pytanie też interesuje...... bo o tym samym myslę zainspirowana Twoim ogrodem....
Bogdzia 18:12, 24 sty 2012

Gabrysiu i Aniu u mnie rosna w słońcu i nieźle się mają ale przyznaję jak nie pada to co dzień wieczorem jest podlewanie a nawet w dzień podlewam korzenie (bron Boze liście ) wodą z jeziorka lub deszczówką..Najlepiej w słońcu rośnie Cuninghams White (wczesny) oraz Album Novum, Nowa Zembla, Franceska, a już całkiem najlepiej Roseum Elengans. Właśnie on rośnie u mnie wystawiony na południowy zachód i za nim rosną wysokie drzewa.Moja rada- to sadzic jednak nie pod samymi drzewami tylko chociaż 1,5-2m od nich żeby miały się gdzie rozrastac i miec więcej wody dla siebie.To są właśnie te rosnące w najbardziej słonecznych miejscach. Acha ,jeszcze jedno przy długotrwałym słoncu Nova Zembla blednie, a Franceska miewa trochę przypalone kwiaty. Nie jest to dużo ale wolę o tym napisac. W czasie kwitnienia potrzebują szczególnie dużo wody, ale to widac po roślinie kiedy trzeba ja podlac. Wklejam zdjecia. Na pierwszym Roseum Elegans w najbardziej gorącym miejscu w moim ogrodzie.

teraz Catherine van Tol- też cały dzień w słońcu

Nowa Zembla i Album Novum