Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Alija 22:23, 16 sie 2021

Ogród szybko się zmienia, zresztą widać to już na Twoich zdjęciach z klonami. Też lubię zmiany w ogrodzie, chociaż, jak byłam młodsza częściej mi się to zdarzało, ale ogród był mniejszy, a sił było więcej.
Piękne masz różyczki. Gaury też cudne, oby tylko dobrze przezimowały.
Martka 19:06, 18 sie 2021

Wiaan, obrzeża pozostałych rabat zostawiłam na wiosnę. Taki był zamysł, upewnić się, jakich rabat chcę. Oczywiście do pełni szczęścia wszystkie z nich powinnam mocno poszerzyć, ale czy byłoby to szczęście długotrwałe? Czy zyski estetyczne poszłyby w parze z mocami pielęgnacyjnymi? Czy to dałoby więcej radości? ... oto jest pytanie.
Hakonkami się nie martwię, jeśli nie będzie im się podobało to trudno, będą inne trawy. Szkoda życia na takie dyrdymały jak wypadające hakonki Twoje śliczne. Ascot bardzo ochoczo kwitnie, muszę przyznać, że prawie nieprzerwanie, a to przecież dopiero pierwszy sezon...

Sylwio, oj tak, masz rację z tym Krakowem Ogrodowisko jest niesamowitą przestrzenią, stwierdzam to szczególnie, odkąd bliżej poznałam Wasze ogrody i sama założyłam wątek, tyle tu życzliwych osób i porad, spostrzeżeń, czuję się tym bardzo ubogacona i umotywowana do zmagań nawet jeśli są czasem chwile narzekania, to nie są one znaczące w całej palecie doświadczeń ogrodowych

Roocika, wiesz, że mam tak samo? Planuję namiętnie czy może wręcz obsesyjnie, choć nie zawsze realistycznie... i tak jak Ty za dużo, nie przeszkadza mi to specjalnie

Aniu, gaury są wieloletnie, jednak z zimowaniem u nas może być różnie, niektórym zimują, innym nie, różowe podobno mają jeszcze mniejsze szanse na zimowanie w gruncie. Przekonam się w kwietniu-maju, ile w tym prawdy

Martka 19:09, 18 sie 2021

Alicjo, Twoją energię mogę tylko podziwiać, bo ogród masz duży i przebogaty w różności. Maksymalistyczny wręcz Teraz już nie musisz zmieniać, ogród zmienia się chciałabym doczekać takiego momentu i myślę, że za kilka sezonów nadejdzie.
Martka 19:38, 18 sie 2021

Tylko on i ja, dwa i pół dnia!!!

Takie plany na najbliższy czas, a mowa oczywiście o ogrodzie. Praca na świeżym powietrzu oczyszcza umysł, dodaje energii, w dodatku można się do woli gapić na rabaty przy okazji prac pielęgnacyjnych. Dziś było pół dnia pielenia rabat i oglądania roślinek z bliska. Oraz dumania o przyszłości, zwanego przez Judith knuciem

Hmmm... Gdzie by tu mogła stanąć kiedyś mała oranżeria? Obok?

Hmmm... Jak poprowadzić obrzeża, gdzie dosadzić kolejne róże!?!?

Hmmm... Jak powiększyć warzywnik, gdzie zmieścić kolejne skrzynie?...

Hmmm... a gdyby tak za cisami dać ładny, drewniany ekran, może to sposób, aby uporządkowało tło rabaty? Świerki sąsiadów też nie zawsze będą "aktualne" jako tło, prędzej czy później ogołocą się.
Martka 19:44, 18 sie 2021

Wśród myśli targanych wizjami zdarzały się też chwile czystej, niezmąconej przyjemności
Nad Leonardo.

Nad Piano, które wsmyknęło się na rabaty zupełnie nie wiem jak...

Nad ciemnym fioletem szałwii Caradonna, która w tym przypadku drugie kwitnienie ma obfitsze od pierwszego... oraz produkuje siewki, czy ona się wysiewa??

Nad wyprostowanym Chopinem, któremu w tym pomogłam.

Martka 19:57, 18 sie 2021

Chwile euforii znów przeplatały się z planami, tymi bliższymi.

Gdzie znaleźć brakującego graba na cisowo-grabową? Halo Mazowsze, czy coś wiecie? Jak to grabowa bez grabów... Dwa padły, jeden dosadziłam, czyli stan minus jeden.

Jak "wzbogacić" (znów termin Judith) tę rabatę z klonami? (a klony są już trzy, mały z lewej strony nie załapał się) Jakoś tu pusto, hakonki wypadły, bodziszek mi nie pasuje, kwiecia mało, zmiany trzeba zrobić. I kancik.

Co z obwódką z hakone na rabacie Annabelle, czy już teraz wysadzać te egzemplarze które "jeszcze" mam i przekopać cały rów z piaskiem wzdłuż rabaty, w to sadzić jeszcze raz? Może nie ma co zwlekać? Tak wątłe egzemplarze mogą nie przeżyć zimy...

Juzia 20:14, 18 sie 2021

Do klonów może sesleria jesienna?
I więcej jeżówek?
Judith 20:39, 18 sie 2021

Co do wzbogacania rabaty z klonami - daj sobie czas do wiosny - zima to dobry czas na knucie, bo dzieki lekturze można poznać nowe rosliny i „zobaczyć” je na rabacie . Pomysł Juzi bardzo mi sie podoba, ale kto wie, co wymyślisz w zimie? .m
Ekran drewniany jest piękny, jednak myśle, ze zanim świerki sąsiadów wyłysieją, Twoje cisy stworzą ekran. Mój ekran drewniany został zamontowany, bo tujki jeszcze są małe, a widok zza siatki trzeba było zasłonić natychmiast .
Hakonki ratowałabym zdecydowanie. Może stworzysz im tymczasową rabatę w półcieniu, na której przygotujesz im ziemię i tam pozwolisz im sie rozrosnąć? A potem znajdziesz im miejsce wśród innych roślin.
Roze pięknie Ci rosną, szałwia tez. Moja po ścięciu jest marna, nie kwitła, ale żyje i mam nadzieję, ze w przyszłym sezonie pokaże na co ją stać .
Martka 20:47, 18 sie 2021

Juziu, bingo, już wiem, czego mam szukać oprócz graba Obwódka z seslerii i jeżówki typu: Delicious Candy, Pink Eye, Purple Emperor, zależy co dostanę. Dziękuję!
Rojodziejowa 20:53, 18 sie 2021

Martka napisał(a)
Juziu, bingo, już wiem, czego mam szukać oprócz graba Obwódka z seslerii i jeżówki typu: Delicious Candy, Pink Eye, Purple Emperor, zależy co dostanę. Dziękuję!

Na FB na grupie jeżówkowo-rudbekiowej jest Pani która ma sporo pięknych jeżowek jakby co