Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Rojodziejowa 13:10, 19 sie 2021

Te czarne kwiatostany kuszące ale tej niebieskawej zieleni nie lubię jakoś szczególnie
Juzia 13:31, 19 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Te czarne kwiatostany kuszące ale tej niebieskawej zieleni nie lubię jakoś szczególnie

Kwiatostanyu heufleriany wczesną wiosną tylko.
Jesienna kwitnie jesienią
Wiaan 13:44, 19 sie 2021

Dziewczyny moja sesleria była limonkowa, a po posadzeniu w skrzynce a nie w gruncie już nie jest taka, czy może być przyczyną zbyt wilgotna gleba? Jak pada to mokro ma wtedy.

Marta mam nadzieję, ze się nie pogniewasz za rozwinięty temat seslerii
Rojodziejowa 14:00, 19 sie 2021

Kurde no... trochę tu prywatą przywaliłam sorki Ale może nasze dywagacje się choć w małym stopniu przydadzą
Martka 14:37, 19 sie 2021

Dziewczyny, ależ jedźcie dalej z tematem seslerii, dla mnie to też bardzo a propos. Nie wiedziałam, że heufleriana to nie to samo co jesienna w każdym razie dziś nie spotkałam żadnej, a szkółki objechałam trzy.
Za to: Rojodziejowej grab JEST! Są też zgodnie z ustalonym syndromem chomika - cisy, klon Katsura, bodziszek Rozanne i anemon Honorine Jobert. Nie mogłam się niczemu oprzeć, jak za "starych" dobrych czasów

Rojodziejowa 14:45, 19 sie 2021

Ale piękny ten klon!!
mrokasia 14:48, 19 sie 2021

Klon jaki wypasiony!!!
Reszta też niczego sobie
Martka 14:48, 19 sie 2021

Ciekawostką było dla mnie, że klon Katsura jest z liścia i ogonka dość podobny do Sango Kaku, ale ma inny pokrój i kolor kory. Pamiętam, jak z Joann i Andą kiedyś próbowałyśmy ustalić, jaką ma odmianę. Nadal jestem ciekawa tej zagadki

Tymczasem pokażę Wam jeszcze kilka zdjęć traw, jakie znalazłam w Arcoconie, oszalałam na widok molinii, ale tez prosa. Kwiatostany bardzo w moim guście.

Juzia 15:08, 19 sie 2021

Molinia jest bardzo ładna, ale nie proponowałam bo u mnie nie chciała rosnąć... tak jak hakone. A seslerie rosną.
Ale ty możesz spróbować. Na bank masz lepszą ziemię niż ja
Martka 15:11, 19 sie 2021

Rojodziejowa, chciałaś zielonego pomnika to i masz

Joann,czyli szykujemy się już na wiosnę  jeżówek bym dokupiła, ale dziś mnie olśniło, że to jest stanowisko południowo-zachodnie, czy oby nie za mało słońca tam będzie jeżówkom?

MartaCho, wyrywanie chwastów i snucie marzeń to zestaw konieczny Na szczęście graby szybko rosną. Dwa piętra? To trochę wysoko będzie, ale tu pomogą tylko drzewa... Marto, jeśli włożysz w ogród pracę i serce to nie ma szans, by nie było efektów nawet jeśli nie wszystko pójdzie po Twojej myśli.

Nowa12, Aguś, tego jest więcej, nie robiłam szczegółowej listy dylematów Rozchodniki - czy u Ciebie więdły? U kogoś czytałam, że miał problem z opuchlakami, tak się objawiał.

Roocika, padam z całosezonowego Ale w sumie co traci taki chomik? Po co mu to mieć za złe? Oranżeria mi się marzy od dawna, ale wczoraj doszłam do wniosku, że trzeba marzyć precyzyjnie: jaka oranżeria, gdzie, po co, jaki materiał, będę zgłębiała temat już kiedyś rozpoczęty. Południowy taras - czy nie za słoneczny? Wiosna i jesień - świetnie, ale lato = sauna? Hakonki będą miały dokładnie to co piszesz, albo plan A albo B. Jeszcze rozważam która opcja będzie lepsza ze względu na zimowanie.

Basiu, dziękuję, seslerię będę sadzić. Szukam.

Juzia, Twój pomysł świetny, sesleria na 100%, a właśnie dziś dumałam, czy rabata ze słońcem od 12 nie jest dla jeżówek za ciemna? ... widziałam dziś ładne, ale 28 za sadzonkę to jednak przesada... chyba zamówię. Jak radzisz, nie będzie im tam za ciemno?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies