Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Wiolka5_7 20:54, 18 sie 2021

Sadź seslerię ,ona jest super bezproblemowa...
Rojodziejowa 20:58, 18 sie 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Sadź seslerię ,ona jest super bezproblemowa...

Może i ja ją znów spróbuję przytulić, bo co prawda próbowałam na skarpie, ale kurczę nie dała rady. Ale tak po jednym razie rezygnować to nie przystoi Nie Martuś?
Martka 21:04, 18 sie 2021

Judith napisał(a)
Co do wzbogacania rabaty z klonami - daj sobie czas do wiosny - zima to dobry czas na knucie, bo dzieki lekturze można poznać nowe rosliny i „zobaczyć” je na rabacie . Pomysł Juzi bardzo mi sie podoba, ale kto wie, co wymyślisz w zimie? .m
Ekran drewniany jest piękny, jednak myśle, ze zanim świerki sąsiadów wyłysieją, Twoje cisy stworzą ekran. Mój ekran drewniany został zamontowany, bo tujki jeszcze są małe, a widok zza siatki trzeba było zasłonić natychmiast .
Hakonki ratowałabym zdecydowanie. Może stworzysz im tymczasową rabatę w półcieniu, na której przygotujesz im ziemię i tam pozwolisz im sie rozrosnąć? A potem znajdziesz im miejsce wśród innych roślin.
Roze pięknie Ci rosną, szałwia tez. Moja po ścięciu jest marna, nie kwitła, ale żyje i mam nadzieję, ze w przyszłym sezonie pokaże na co ją stać .

Judith, co do wzbogacania - masz rację, zasadniczo tak, warto planować w zimie, jednak teraz kilka niewinnych jeżówek nie zaszkodzi... oczywiście tylko jeśli znajdę coś urzekającego. Seslerii nie mam, a czytam, że jest żelazna u Juzi i Wioli, chciałabym wypróbować. Pogoda ostatnich dni trochę uruchamia we mnie efekt chomika, dokupić roślin, by JUŻ rosły i na wiosnę były do dzielenia i przesadzania na kolejne rabaty - o ile oczywiście przeżyją 
Hakonki otrzymają ratunek. Podjęłam decyzję. Muszę stworzyć szkółkę.
Ekran - miałam też na myśli walory akustyczne ekranu - zza świerków wyskakują często słówka z gatunku wypełniaczy. Na to chyba nie ma rady. Ale znów bardzo cenna Twoja uwaga... choć panicznie obawiam się tego momentu "łysości", to faktycznie świerki źle zniosą ekran, sąsiedzi być może także. Cisy wzięły się ostro za przyrastanie, w nich nadzieja.
Martka 21:09, 18 sie 2021

Wiolu, właśnie pisałam o Tobie, a Ty w międzyczasie potwierdzasz, że sesleria jest ok. To znak, że mam brać?

Asiu Rojodziejowa, jeśli znajdę w szkółce to fajnie. Nie mam FB ani insta (tiktoka też nie) wyrosłam A z seslerią - co Ci z mojej perspektywy mogę napisać innego, próbuj, nie odpuszczaj łatwo Nie mam doświadczenia ze skarpą, ale jak widzę ją u Magleski to sprawa wydaje się prosta
Judith 21:18, 18 sie 2021

Kilka jezowek z całą pewnością nie zaszkodzi . A nawet więcej niż kilka .
EDIT: moje cisy na froncie tez przyrastają. Brakowało im ewidentnie wody, choć - za Twoja radą - dodałam im tez dolomitu. Seledynowe przyrosty bardzo mnie podbudowały, bo wcześniejsze łysienie sprawiło, sprawiło, ze zaczęłam żałować, ze sie na nie zdecydowałam .
Martka 21:27, 18 sie 2021

Judith, cisy potrzebują tych trzech lat na ukorzenienie. Jeszcze myślimy "dlaczego tak wolno przyrastają", za chwilę już będzie "dlaczego tak przyrastają" Świetnie, że ruszyły.
Rojodziejowa 22:07, 18 sie 2021

A co do grabów… probowałaś wyszukiwać po producentach grabów w katalogu roślin? Ja czasem też tak szukałam.
Na przykładzie fastigiaty. Wchodzisz w katalog:
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/1208,grab-pospolity-fastigiata_carpinus-betulus-fastigiata
Po prawej jest mapka. Klikasz w województwo i pod spodem masz listę producentów. Jak któregoś klikniesz to wyświetlą się informacje wraz ze stroną albo kontaktem. Podzwoń, może znajdziesz.
Martka 22:10, 18 sie 2021

Asiu, oczywiście że nie próbowałam, to świetny patent! W kilka sekund mam listę, będę jutro dzwoniła. Jeśli znajdę to nazwę ten egzemplarz Grabem Rojodziejowej
Edit: Dziękuję za ten pomysł!
Rojodziejowa 22:31, 18 sie 2021

Haha no to trzymam kciuki, jeszcze się zielonego „pomnika” doczekam
Joann 23:14, 18 sie 2021

Martka napisał(a)

[...] Pogoda ostatnich dni trochę uruchamia we mnie efekt chomika, dokupić roślin, by JUŻ rosły i na wiosnę były do dzielenia i przesadzania na kolejne rabaty - o ile oczywiście przeżyją 
[...]

Mam podobnie. Chcę dokupić by już rosły i żeby było na co popatrzeć na wiosnę Z mikrusich zrobią się małe, to już radość
Ekranu za cisami bym nie robiła, urosną cisy i one zrobią ekran. Ten "zielony" jest jednak najładniejszy.
Hakonki na szkółkę, świetna myśl.
Jeżówkek bym na pewno dokupiła, to są pewniaki. No bo muszą być w ogrodzie moim zdaniem, a skoro są już i w Twoim, pozwól im trochę pogwiazdorzyc w przyszłym roku o tej porze u Ciebie