Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Juzia 15:18, 19 sie 2021

Z odmianowymi jeżówkami to jest różnie. Zależy od odmiany.
Pomarańczowe mi w cieniu słabo rosną, ale green jewel radzą sobie nieźle.
Te bezodmianowe też nie do zdarcia.

Musisz popytać dziewczyn.
A jakieś konkretnie chcesz?
Martka 15:25, 19 sie 2021

Asiu Rojodziejowa, Asiu Roocika, Juziu, Joann, dzięki za rozkminki nad seslerią, to mam teraz zagwozdkę, czy jesienna czy heuflera. Na rabacie mam proso, ono wpada w taki lekko niebiesko-zielony, może do tego lepsza heuflera? Czy jednak dać kontrast i limonkową jesienną? Mam zagwozdkę. Kwiatostany seslerii podobnie jak i rozplenicy to nie jest mój ulubiony typ, wolę wiechowate, rozproszone. Ale nie można mieć wszystkiego

Rojodziejowa, Mrokasiu, klona musiałam wziąć obsesja to jedno, a dobra cena to drugie. Wychodzę z założenia, że jeśli posadzę więcej, to zawsze coś się po zimie ostanie i będzie mniejszy żal na wiosnę ... bo możliwe, że coś nie przeżyje.

Juziu, u mnie molinie mają się bardzo dobrze, mam Heidebraut, Heidezwerg, Karl Foerster i Edith Dudszus. Wszystkie dobrze rosną i na tych odmianach nie poprzestanę. Bardzo ładna jest też Moorhexe. One nie wymagają żyznej gleby w sumie, tylko moje bardzo długo siedziały i nic, zanim ruszyły. Może daj im drugą szansę? Ja już prawie moje miałam wyrzucać, ale Mrokasia zachwalała i tym sposobem zostały

Dziewczyny, cieszę się z dziś zakupionych cisów, bo to prawie gotowe kostki! A te będą u mnie prawie wszędzie.
Taką ostatnio inspirkę z kostką z bukszpan znalazłam:

Judith 15:31, 19 sie 2021

Martka, moje Delicious candy rosną w miejscu, w którym maja słońca tylko kilka godzin dziennie. Jak wyglądają - widziałaś. Sadzone były w zeszłym sezonie jako maluchy.
Słońce od 12.00 to prawie cały dzień słońca . U mnie nigdzie nie ma takiego stanowiska .
Rojodziejowa 15:33, 19 sie 2021

Kostki bardzo lubię. Właśnie takie zatopione w „bałaganiarskim” nasadzeniu podobają mi się najbardziej
Gdzieś chyba mam kilka takich pinów

https://pin.it/2GhyMRp
https://pin.it/61NwLeI
Martka 15:56, 19 sie 2021

Juziu, Judith, myślałam o Twojej Delicious Candy właśnie, ale też Pretty parasols, Pink tip, Fountain Pink Eye, ogólnie kolory fuksji, bladego różu, brudnego różu, różo-fioletu.

Juziu, Green Jewel mam nieopodal i na razie szykuje się do kwitnienia, a ja niecierpliwa

Judith, dziękuję, okazuje się, że mam BARDZO słoneczne stanowisko  
Martka 15:59, 19 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Kostki bardzo lubię. Właśnie takie zatopione w „bałaganiarskim” nasadzeniu podobają mi się najbardziej
Gdzieś chyba mam kilka takich pinów

https://pin.it/2GhyMRp
https://pin.it/61NwLeI

Asiu, genialne piny jednak na uzyskanie efektu trzeba trochę poczekać. Moje kostki już rosną  Mam ich na razie 10 i jest to zdecydowanie za mało.

BASIA8 16:02, 19 sie 2021

Super zakupy. Klon pierwsza klasa. Słoneczko od 12 bedzie ok - do zachodu daleki czas.
Ja mam seslerie jesienną- piękna jest - kolorek rewelacja - teraz pięknie kwitnie. Już wiem że będzie jej więcej u Nas.
Juzia 16:13, 19 sie 2021

W 2015 kupiłam molinię variegata. Ciągle ma trzy źdźbła

Z jeżówek to jeszcze w sumie mogę polecić Secret Affair.

Martka 16:27, 19 sie 2021

Spróbuj może z molinią Heidebraut albo Edith Dudszus. Przeciętna gleba i trochę wilgoci jej wystarczy, gleba może być lekko kwaśna.

S. Affair bardzo ładna, ale mam trochę podobną do niej Raspberry Truffle, przydałby się lekki kontrast.
Wiaan 16:49, 19 sie 2021

Poszalałaś z zakupami, ale rozumiem to w pełni Uśmiałam się jak pisałaś o tym, że podczas kopania , pielenia, itp. myślisz o kolejnych nasadzeniach, mam tak samo
Ładny klonik i duży, masz fajną kolekcję, bardzo mi się podobają kształty Twoich rabat i ich rozmiary, a kostki, hm wiesz, że ja kostki uwielbiam, choć wiekszość mam w kulki co do kostek to za kilka dni coś wstawię

Molinie bardzo mi się podobają, miałam trzy w donicy, nie raz przesuszone i były piękne, nawet nie zmarzły, jak obejrzysz usunę fotkę