Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 08:18, 13 sie 2021

Rdest NN ma się dobrze i umila towarzystwo Limelight.

Kwitnie po raz drugi szałwia Caradonna. Towarzystwo Edith Dudszus.

Zostałam fanką molinii, faworytką jest Heidebraut.

Pierwszy raz widzę naocznie kokon pajęczy (Yenno, zamykaj oczy

Dobrego weekendu!
Joann 08:30, 13 sie 2021

Martko, co to za odniana tej gaury? Fajna
Martka 08:49, 13 sie 2021

Judith, skłaniam się do myślenia, że kluczowa jest gleba. Poszperałam i w słońcu widziałam hakone macra w wielu miejscach. Także u Danusi. Będę zmieniać glebę lub sadzić hakone w podwyższonych rabatach, nad tym teraz dumam.

Reniu, hakone nie przeoczę w żadnym wątku u Ciebie też oczywiście już widziałam wydawałoby się, że trawy jak trawy, ale już wiem po Waszych wpisach, że tak można powiedzieć, o ile ma się piaszczyste podłoże. Rosną same. W innych przypadkach ... bywa różnie. Ja też dawałam do dołków kompost i korę. Tylko niestety nieprzekompostowaną korę i to była zapewne jedna z kilku przyczyn niepowodzenia, ale nie jedyna, bo jedna partia sadzonek świetnie, inna kompletnie słabo.

Iwonko, przyczyn jest zapewne kilka, jakość sadzonek plus jakość podłoża. Twoja przytarasowa zachwycająca, dziękuję Ci bardzo za te zdjęcia. Jeżówkowy szał. Miłe to, kiedy ogród jest na takim etapie że możesz czerpać wiele radości. Mój młody w sumie też jest radościodajny, ale jeszcze 2-3 sezonów potrzebuje.

Mary, oj dziwna sprawa. Podejrzewam, że przyczyny są takie:
1) torf w donicy
2) przenawożenie w szkółkach, przesadzą i wsypią garść nawozu i na sprzedaż 
3) moja glina z nieprzekompostowaną korą to nie najlepsze podłoże
4) obornik w glebie plus nawóz przywieziony z hakone to zbyt wiele
5) nadgorliwość w podlewaniu młodej ogrodniczki w upalne dni
6) inne? ...

Roocika, tak, dwie nowe zbrązowiały w ciągu 2 dni, nagle. Reszta na razie ma się dzielnie, mimo że spadło 100l/m2 deszczu ostatnio... Poczekam na rozwój sytuacji, jeśli nie, to grabowo-cisowa nie będzie tonęła w łanach hakonechloa tylko w innej trawie, ALBO wymienię tam na całej rabacie glebę na piaszczystą... Mam czas do wiosny do rozważenia. Innym rozwiązaniem są podwyższone rabaty, ale na tej rabacie już nie wchodzą w grę.

Aguś, zdrowia to one mnie nie kosztują, nie jestem z tych osób, które za bardzo by się przejmowały takimi sprawami, a jeśli moje relacje ogrodowe sprawiają takie wrażenie, to jest błędne. Koncentruje się na szukaniu rozwiązań, lamenty to nie ja Zdecydowana większość tego co posadziłam rośnie dobrze, klony grymasiły na początku, ale teraz już zaadaptowały się, innym drzewom też daję czas. Masowym problemem są tylko hakonki. Jednak chyba udało się uzyskać bliższy obraz ich potrzeb dzięki Dziewczyn doświadczeniom i obserwacjom. To jest kierunek działania i mam w zanadrzu kolejne rozwiązania.  

Yenno, wszystkie rady Toszki mam spisane, tylko że one bardziej odnoszą się do ... podłoża piaszczystego, jak się okazało. Nie można brać rad w 100%, dawałam korę, ale w glinie nie może to być kora nieprzekompostowana, to raz, a dwa, jak kiedyś pisała Roocika, w glinie kora może gnić, to też nie jest sprzyjające środowisko. Moim zdaniem kluczowe jest, aby dać duże dołki z piaskiem. Najlepiej nie dołki tylko rowy. Może tak przygotuję podłoże i przesadzę hakone na rabacie z Limelight, tam mi się marzyła obwódka z hakone i żadne inne trawy mi się nie podobają w tej funkcji, co poradzić?

Martka 08:51, 13 sie 2021

Joann napisał(a)
Martko, co to za odniana tej gaury? Fajna

Asiu, to Gaura Lindheimera Whirling Butterflies, jest bardzo wysoka, ponad metr. Najbardziej cieszy mnie, że pod oknami wciąż widzę i słyszę zapylacze, jak to ładnie określacie To jest dla mnie w ogrodzie nowy wymiar i bardzo mnie on cieszy.
MartaCho 09:04, 13 sie 2021

Cześć Martko!
Czytam Twoje wpisy na różnych wątkach- zawsze bardzo trafne uwagi masz, tak uważam, więc witam się teraz i u Ciebie
Twoich hakone szkoda, ale wierzę, że w końcu zaskoczą i będzie im u Ciebie dobrze
A propos gaury- chciałabym ją mieć obok tarasu- myślisz, że da radę na pełnej patelni? Napisałaś, że jest wysoka- pokłada się po deszczu?
Martka 09:16, 13 sie 2021

Marto, witamy w klubie ja też Ciebie widuję na wątkach i nawet kiedyś widziałam u Ciebie piękną różę w herbacianych kolorach. Gaury zdecydowanie dadzą radę na pełnej patelni, one uwielbiają słońce i nie lubią nadmiaru wilgoci. Po deszczu trochę wygięte oczywiście, ale nie leżą na ziemi oraz szybko zbierają się o stanu poprzedniego, następnego dnia nie ma śladu. Jeśli chcesz mieć wysokie metrowe gaury z falującymi na wietrze motylkami, to są to kwiaty idealne. Nie wiem jeszcze, jak z zimowaniem, ponoć białe odmiany mają większe szanse. Możesz też zerknąć na niższe, u Johanka77 znajdziesz piękną sesję z nimi. Ale jak piękną!
MiluniaB 10:52, 13 sie 2021

Martka poranny obchód ogrodu to u mnie też norma Lubie tak rano, świeżo, chłodno, cicho - pospacerować, coś skubnąć, pooglądać

Graby zapowiadają się bardzo dobrze. Zastanawiam się czy dasz radę je ciąć całe? Wyglądają na wysokie
ElzbietaFranka 11:21, 13 sie 2021

Nie sadź hakomy w samej glinie musisz zmieszać. Glina zatrzymuje wodę mogą gnić korzenie w takim roku jak obecny. Glina jest dobra dla róż ma mnóstwo mikroelementów. Róża ma przewodnik/ki grube i się przebije przez gline. Hakoma delikatne potrzebuje ziemi lekkiej. U mnie największa rośnie w piachu i słońcu ale ma już ok 7 lat.
Może nie problem w ziemi a w stanowisku słonecznym, półcieniu czy cieniu.
A może jest tak, że do pewnych roślin nie masz ręki jak ja do pnączy. Mam Hakomy ale też przeżywam męki bo nie mam ich tyle ile bym chciała a tak sobie rosną. Nie tak jak u Irenki czy u innych.
MartaCho 12:04, 13 sie 2021

Martka napisał(a)
Marto, witamy w klubie ja też Ciebie widuję na wątkach i nawet kiedyś widziałam u Ciebie piękną różę w herbacianych kolorach. Gaury zdecydowanie dadzą radę na pełnej patelni, one uwielbiają słońce i nie lubią nadmiaru wilgoci. Po deszczu trochę wygięte oczywiście, ale nie leżą na ziemi oraz szybko zbierają się o stanu poprzedniego, następnego dnia nie ma śladu. Jeśli chcesz mieć wysokie metrowe gaury z falującymi na wietrze motylkami, to są to kwiaty idealne. Nie wiem jeszcze, jak z zimowaniem, ponoć białe odmiany mają większe szanse. Możesz też zerknąć na niższe, u Johanka77 znajdziesz piękną sesję z nimi. Ale jak piękną!

Dzięki bardzo za info Tak, Johanki też widziałam i też są piękne
Myślę o nich na rabatę tarasową- zaczęłam ją wczoraj przekopywać, teraz jakiś plan nasadzeń by się przydał, hahah
Wiolka5_7 12:24, 13 sie 2021

Ja jak szykowałam rabatę na hakonki to całą rabatę przekopywałam z dobrociami a nie same dołki... stanowisko sloneczne nie ma nic do tego... moje Macry rosną na patelni i mają się super...

Molinie Heidebraut masz takie same,też mnie zachwycają a jeszcze jak się jesienia przebarwią to będzie czad