Roocika, chciałam poeksperymentowa z, moliniami, spodobały mi się na zdjęciach Iwonki z Krakowa i jeszcze w którymś mazowieckim ogrodzie, ale na żywo ich "moc" zobaczyłam dopiero u Danusi, czekam na taki efekt. Karo Foerster i Heidebraut to nie są małe trawki, Heidezwerg znacznie drobniejszy. Dziś przyszły też molinie Moorhexe

(plus trzcinnik krótkowłosy i proso 'Shenandoah'). Ta drżączka jest bardzo ciekawa! Nie słyszałam o obu. Dzięki!
Nowa12, molinia Heidebraut docelowo będzie BARDZO mocno zauważalnym akcentem, gęstym i dużym. U Danusi byłam pod wrażeniem. Młode sadzonki nie dają spektakularnych efektów, moje także, są, lecz jakby ich nie było

czekajmy

kiedy sadziłaś swoje?
Sylwia, wrzuć proszę zdjęcie tego Shirasawy Autumn moon

ciekawa jestem, jak się u Ciebie przebarwia. Wygooglowałam, wygląda pięknie.
Basia, o zimowaniu powiem w kwietniu

też jestem ciekawa

. Duże drzewko powinno sobie łatwiej dać radę, ale ... tu żadnej pewności nie ma. Na razie z posadzonych w tym roku dziesięciu klonów palmowych - ten radził sobie zdecydowanie najlepiej, dobrze się przyjął, miał przy cały sezon zdrowe listki. Mam też takie podejrzenie, że niezbyt dobrze jest sadzić klony bardzo wczesną wiosną. Te, które posadziłam w formie jeszcze prawie bezlistnej, przemarzły i słabo sobie radziły, ślamazarnie szło bardzo.
Marysiu, Raureif wygląda w takim razie na silną odmianę. Jak zimuje? Po zimie ścinasz ją?
Maglesko, bardzo miło Cię czytać

brak czasu podzielam, może nie widać tego patrząc na moją aktywność na forum

, ale intensywnie jest bardzo...
Milko, ten Aureum upolowałam w rozsądnej cenie, ale fakt, widziałam różne "zawrotności".
Asiu Johanko, te barwy to kompletna nowość w moim ogrodzie

Zaczynają mi się podobać dziwne rzeczy
Agatorek, dziękuję, polubiłam w tym roku jesień (na tyle, na ile da się ją polubić oczywiście, toteż nadmierna fala uczuć mnie nie zalała) tak, ta róża to Ascot polecona przez Milunię.
Wiaan, limonka to tylko wiosenny kolor tego klona (Shirasawy Aureum), potem ta zieleń już "zwykleje". Jednak kształt liścia jest dla mnie urzekający przez cały rok

Inna ciekawa cecha to "czupryniastość", liście są gęsto upakowane obok siebie i to fajnie wygląda.