Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agi2006 17:23, 11 lis 2021

Martka napisał(a)

Agi2006, Erectę poznałam kiedyś dzięki Jagodaa, jej szpaler przy murku bryluje na Pintereście Teraz widziałam u Hani i dziś właśnie zajrzałam do Ciebie, piękne one i cały ogród, ale widzę, że co? murek się kroi? Będzie Pani zadowolona

Martus ja też erecte poznałam dzięki Jagodzie. Jej rabata berberysowa jest najlepszą reklamą tego gatunku A murek juz stoi. Czeka na wykończenie, obsypanie i obsadzenie
Agi2006 17:30, 11 lis 2021

Zaszalalas z różami. Ale będzie pięknie! !!!!! Ja osobiście boje się roz. Ale może na wiosnę skuszę się na jakieś najprostsze okrywowe
Martka 20:24, 11 lis 2021

nicol21 napisał(a)
To rzeczywiście szybka akcja. W tym tempie to zamów kolejne... 30 róż .

Tak... ale od zera do 38 to też już niezłe przyspieszenie różane czas tempo ograniczyć i to całkowicie

Agatorek napisał(a)

Co do zrywania darni, to nie chcesz zastosować metody bez kopania? Chyba już raz tak robiłaś? Jakbyś przykryła trawę kartonami i przysypała kompostem, to do wiosny trawa powinna zniknąć. …

Obawiam się trochę zastosować tę metodę na zimę, po obu stronach mam blisko łąki i nornice. Czy to nie będzie dla nich idealne schronienie? A drugi powód, nie mam aż tyle kompostu. Tak, stosowałam na rabacie z grujecznikiem, czekam do wiosny, trawa w niektórych miejscach przebija mimo grubych kartonów. Pewnie za cienko kompostu dałam. Za to dżdżownic tam mam zatrzęsienie, więc glebę zrobiły na pewno dobrą. A trzeci powód, dlaczego będzie konieczne zdjęcie humusu, tam będzie obok rabaty oranżeria, dookoła niej opaska, to 25m2 trawnika mniej.

Nowa12 napisał(a)
Różyczki po 3 szt. to też ciekawe rozwiązanie. Chyba o takim nie słyszałam. I wiosną już efekt jak po kilku sezonach

Ja też o takim nie słyszałam, ale uznałam, że powtarzalność wprowadzi trochę spokoju na rabaty i do ogrodu. Kolorowa różanka taka jak u MiluniB może być jedna, jeśli zaś róże są na wielu rabatach, to chyba najbardziej w większych, jednorodnych plamach kolorystycznych je sobie u siebie wyobrażam.
Martka 20:35, 11 lis 2021

Juzia napisał(a)

Gertrude nie mam i nie testowałam, to nie wiem czy zazdrościć

Juziu, zaiste To fabryka zapachu

Alija napisał(a)
Bardzo sprawnie poszło Ci z różami, gratuluję, teraz tylko czekać na efekty. Podziwiam Twój zapał pomimo listopada. Ja o tej porze roku, to ogrodowo najwyżej do grabienie liści się nadaję i to bez pośpiechu.

Alicjo, ja to jeszcze napalony świeżak liczę jednak na stopniowe poukładanie sobie relacji z ogrodem

Agi2006 napisał(a)

Martus ja też erecte poznałam dzięki Jagodzie. Jej rabata berberysowa jest najlepszą reklamą tego gatunku A murek juz stoi. Czeka na wykończenie, obsypanie i obsadzenie

Coś w tym efekcie masowych nasadzeń jest na rzeczy Róże są piękne, ale mają oczywiście swoje wymagania, jednak czy dużo większe od innych kwitnących? Rzuciłam się na głęboką wodę, ale jeśli nie teraz, to kiedy? Nie ma co odkładać "na później", pomyślałam. Możesz spróbować z trzema krzaczkami na początek potrafią zadziwić.
Milka 08:28, 14 lis 2021

O matulu, no to zaszalałaś, 38 róż, będzie co podziwiać
Marlenaa 14:00, 14 lis 2021

Martuś jak zwykle szalejesz W takim tempie niedługo będziesz szukać nowej większej działki Podziwiam Cię. I nie wiem co bardziej: realne prace ogrodowe czy samo wrzucanie zdjęć na ogrodowisko i odpisywanie wszystkim. Ja w ogrodzie dużo robię. Prawie nie ma dnia bez prac ogrodowych, ale z aktywnością na forum u mnie na bakier. Nie wiem jak Ty wszystko ogarniasz
Roocika 14:17, 14 lis 2021

Czekam na różany szal u Ciebie Będzie pokaz
Adela 18:20, 14 lis 2021

Też jestem ciekawa rożanego koncertu. Że będzie pięknie, to nie wątpię. W ilości siła
Martka 18:34, 15 lis 2021

Irenko, zaszalałam czy też oszalałam wyszłam z założenia, że póki mi się chce - idę w róże, przychodzi czas, kiedy chce się w ogrodzie trochę mniej, więc ich zasoby pewnie w naturalny sposób się umniejszą i będzie dobrze

Marleno, nie nie, większa działka nie wchodzi w grę. Nawet obawiam się, czy to wszystko potem ogarnę, co w tym roku posadziłam? Cięcie cisów, grabów, pielęgnacja róż, od tej pory życie to będzie jedno wielkie cięcie? Marleno, faktycznie w ogrodzie lubię działać szybko, tu piszę szybko, więc ogarniam póki co. Duża w tym zasługa planowania. Działanie zgodnie z listą zadań - wprost kocham Ale odpoczynek od forum i ogrodu też jest potrzebny i lada dzień zamknę sezon do wiosny Od grudnia do lutego przychodzi czas na inne sprawy. Mój ogród nie jest duży, u Ciebie znacznie więcej terenu i prac

Roocika, czy pokaz, to się (p)okaże w nocy po posadzeniu róż był spory przymrozek, -3, nie wiem, czy nie zaszkodził sadzonkom? na wiosnę wszystko będzie jasne

Adela, ważne jest, by mieć na co czekać, taka przed-radość dodaje smaku jesieni i życiu w ogóle, prawda? Więc czekamy na krokusy, na inne cebulowe, na róże, na liście drzew, na słońce i ciepło. Dziś szaro, a jednak wyobrażenia wiosennych rabat dodają ciut kolorytu.

Martka 18:48, 15 lis 2021

Połowa listopada przetrwana klon i ambrowce nadal kolorowe.
Plany na ten tydzień są:
- kupić berberysy Erecta i Green Carpet I posadzić
- kupić ambrowce kolumnowe x 3 (miejsce oczywiście się znalazło, EluFranka, dziękuję za podsunięcie pomysłu
- kupić dwa buki Dawyck Purple

O ile pierwsza pozycja z listy jest dostępna w szkółce niedaleko, to z drzewami już nie jest tak łatwo, zobaczymy, co się da zrobić. Jeśli nie da się, to będzie od tego wiosna.
Tymczasem klon Skeeters Broom nadal w czerwieni.

Ambrowiec Gum Ball nadal w kolorkach.

Zaskoczenie: Jakiś mały miskant wybarwia się na fioletowo, powinien to być któryś z dwóch, Yaka Dance albo Adagio.

A duże miskanty już w słomkowych kolorach.

Trawnik skoszony na krótko przed zimą. Ale raczej miałam na myśli: na krótko. Przed zimą.

Dynie hokkaido sukcesywnie przerabiam i mrożę. Oraz rozdaję rodzinie. Dużo tego dobra z jednej siewki

Oraz uwaga, dziś na śniadanie wpadły kosy Długo czekałam na ich pojawienie się u mnie w ogrodzie! Chyba lubią jagody cisowe. Wtórowały im sikorki bogatki, które dawały niesamowite popisy akrobatyczne. Nie miałam obiektywu do uwiecznienia, ale napawałam się tymi widokami. Dobrego tygodnia!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies