Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Wiolka5_7 17:24, 16 lis 2021

Niestety nie znam tego sklepu.
Agatorek 17:32, 16 lis 2021

Martuś, kilka razy zamawiałam z tego sklepu. Szybka wysyłka, dobrze zapakowane, rośliny zgodne z opisem na stronie (wielkość, wysokość). Ładne, zadbane itp.
W pierwszym zamówieniu miałam derenie (satomi i dwa skrętolistne), a w drugim judaszowca (którego Venus trochę skróciła ).
Martka 18:06, 16 lis 2021

Wiolu, Agnieszko, postanowiłam zaryzykować i zamówiłam te ambrowce. Nie będą 3metrowe, tylko 1,5, ale nie można tak wszystkiego chcieć na wypasie Tym zamówieniem już naprawdę zamykam listę zakupów na ten rok. Definitywnie
Roocika 18:28, 16 lis 2021

Marta, już masz pięknie a będzie w ogóle wow W szkółce widziałam posadzonego już starego ambrowca, niby normalnego ale wyglądał jak kolumnowy, oglądałam go z bliska i był cięty więc pewnie się da. Ambrowce chyba nie rosną tak szybko jak platany
Wiolka5_7 19:01, 16 lis 2021

Martka napisał(a)
Wiolu, Agnieszko, postanowiłam zaryzykować i zamówiłam te ambrowce. Nie będą 3metrowe, tylko 1,5, ale nie można tak wszystkiego chcieć na wypasie Tym zamówieniem już naprawdę zamykam listę zakupów na ten rok. Definitywnie

Fajnie, że udało Ci się zakupić
Urosną przecież... Ja też parocję kupiłam przez neta i jestem zadowolona.Ja też zakończyłam ogrodnicze zakupy kupnem parocji
sylwia_slomc... 20:21, 16 lis 2021

Martka napisał(a)
mam też mocne postanowienie, że w śniegu to już sadziła nie będę

Ha na pocieszenie powiem Ci, że dwa lata z rzędu sadziłam w grudniu w śniegu świerki z marketu po Świątecznych wyprzedażach i drugi raz pęcherznice w bordo kolorze, tawułki i buka. Wszystko z doniczek i wszystko się przyjęło
Tak się zastanawiam czy ta ścieżka trawiasta przy oranżerii nie będzie za wąska???
ryska 20:25, 16 lis 2021

Mało trawowo? Pewnie te hakonki Cię rozczarowały.
Gdybyś kiedyś chciała te pasiaste Aureolki to daj znać
Martka 21:02, 16 lis 2021

Asiu, nawet nie musi być wow, chciałabym uciec od tej pustki ogrodowej, od gołego trawnika i stworzyć różnorodność, której tak się kiedyś obawiałam. Powoli ogród zaczyna zapewniać takie odczucia...

Wiolu, mamy takie wykrzykniki na koniec sezonu

Sylwia, nie zachęcaj, proszę mam postanowienie, że już nic w tym roku. Ale styczeń to już nie będzie "ten rok"... Niesamowite swoją drogą, jak ziemia potrafi dać schronienie korzeniom
Sylwia, ścieżka przed oranżeria nie będzie ścieżką trawiastą. Oranżeria nie będzie też zaczynała się tu, gdzie jest obecnie koniec plandeki, tylko niecały metr wgłąb. Wszystko pomiędzy będzie wyłożone kostką, czyli ten tarasik będzie przedłużony w stronę oranżerii. O dobry metr szerokości. Przesadzę natomiast tego cisa uratowanego spod siekiery, którego tu widać na rogu.

Reniu, wiesz, przebolałam hakonki, ale nie odpuściłam, więc bardzo chętnie wymienię się z Tobą trawkami Mówiąc, że mało trawiasto, mam na myśli, że jeszcze jakoś tak pusto u mnie, mało przytulnie. Gdzieś przeczytałam, że trawy to włosy ziemi. Myśląc o tym stwierdzam, że mój ogród jeszcze mocno łysy.

Mgduska 22:08, 16 lis 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ha na pocieszenie powiem Ci, że dwa lata z rzędu sadziłam w grudniu w śniegu świerki z marketu po Świątecznych wyprzedażach i drugi raz pęcherznice w bordo kolorze, tawułki i buka. Wszystko z doniczek i wszystko się przyjęło
Tak się zastanawiam czy ta ścieżka trawiasta przy oranżerii nie będzie za wąska???

Chciałam napisać, że pękam ze śmiechu i tylko śnieg uratuje Martę przed sadzeniem, a teraz to już nie wiem
Ale powiem Wam, że na własne oczy widziałam, jak po przebudowie drogi, zimą, w zmrożoną ziemię, sadzono tawuły. Bardzo sceptycznie na to patrzyłam, a teraz mijam je codziennie w drodze do pracy - całe i żywe

Oranżeria szykuje się wspaniała
Gruszka_na_w... 22:22, 16 lis 2021

Martka napisał(a)
Asiu, nawet nie musi być wow, chciałabym uciec od tej pustki ogrodowej, od gołego trawnika i stworzyć różnorodność, której tak się kiedyś obawiałam. Powoli ogród zaczyna zapewniać takie odczucia...

Bo to cudowne doświadczenie, kiedy da się we własnym ogrodzie obserwować zmienność związaną z porami roku, z cyklem rozwoju wielu roślin. Jest czas przebiśniegów, krokusów, tulipanów, a potem czas irysów, łubinów, jarzmianek. I czerwcowy czas kwitnienia róż, potem jeżówek. I czas schyłku lata z hortensjami i trawami. A potem czas jesiennych przebarwień.
Po niedzieli ma się mocno ochłodzić. Masz jeszcze czas na finisz.
Piękne okazy berberysów nabyłaś. Za rok jesień będzie jeszcze piękniejsza.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies