Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

mrokasia 09:40, 16 lis 2021

Martka napisał(a)
Połowa listopada przetrwana klon i ambrowce nadal kolorowe.
Plany na ten tydzień są:
- kupić berberysy Erecta i Green Carpet I posadzić
- kupić ambrowce kolumnowe x 3 (miejsce oczywiście się znalazło, EluFranka, dziękuję za podsunięcie pomysłu
- kupić dwa buki Dawyck Purple

Prrr, szalona!!!
Roocika 13:17, 16 lis 2021

Pięknie będzie, jeszcze więcej ambrowców i buków
Martka 15:45, 16 lis 2021

Wiolu, ambrowce i buki Dawyck Purple bez szans. Obdzwoniłam dzisiaj 20 szkółek. Nigdzie nie ma, znalazłam w jednym miejscu, ale nie sposób ściągnąć na Mazowsze. Niektóre szkółki już nie prowadzą sprzedaży. Zatem czekam do wiosny, też będzie fajnie sadzić

Alicjo język nam dostarcza rozrywki a ambrowce naprawdę grzechu warte urzekające w zieleni, ale w kolorach to dech zapierają.

Renato, te procesy tworzenia to raczej nigdy się nie kończą, ewentualnie na chwilę hamują i znów powracają - oczywiście pod pretekstem niezbędnych! udoskonaleń Na róże liczę i odliczam czas... niekoniecznie cierpliwie Trzcinniki jeszcze posadziłam, proso Shendoah i molinie Moorhexe, jakoś mało trawowo u mnie.

Sylwio, teraz dopiero dzięki Wam odkryłam, że jest jeszcze opcja kolumnowa ambrowca pytanie, jak ona się wybarwia? Ten Twój wąski jest bardziej jednolity? Najchętniej posadziłabym zwykłego ambrowca. ... Tobie mogę pogratulować miejsca, na którym mogłaś pomieścić tyle marzeń. Uwielbiam duże drzewa, ale niestety, nie ma dla nich u mnie miejsca I rozmawiałam z właścicielem szkółki, który twierdzi, że ambrowce kolumnowe trzeba przycinać i formować. Co Ty sądzisz, nie opowiada bajek? Może ma zwykłe?

Wiaan, fakt, miejsce masz ale u sąsiada to też jest opcja jeszcze lepiej namówić sąsiada, by posadził sam ?

Olcia, czy już coś wiesz w sprawie możliwego terminu dostawy? Jestem ciekawa jakości tego towaru.

Wiaan, zapewniam Cię, że pomniejszanie trawnika w pewnym momencie bardzo mocno przekłada się na skrócenie czasu koszenia

Witaj Rumianko, widuję Twoje miłe wpisy na różnych wątkach, dziękuję, że zajrzałaś, ale prześledzić wątek od początku to już małe wyzwanie w piątek będę robiła podsumowanie sezonu taka pigułka tych bez mała 250 stron, może to Cię uchroni przed przeklikiwaniem się przez tyle stron? jeśli jednak uznasz, że wciągnęło, to będzie dla mnie oczywiście bardzo miłe

Aguś, w Pęchcinie nie mają kolumnowych. My obie z tych, co to ze szpadlem chyba spać się kładą? A właśnie, może by tak zadać w ogrodzie szyku i poprosić w związku z tym Mikołaja o jakiś nowy szpadelek? Skeeters Broom ma faktycznie zaciszną miejscówkę, przy domu i jeszcze z jednej strony chroni go garaż wysunięty do przodu. Już podsycha, ale nadal ostro czerwony.

Mrokasiu, aż parsknęłam adekwatnie do zawołania Śmiechem oczywiście Widzisz, odezwała się we mnie jakaś jesienna zachłanność, aby przed zimą nasadzić jak najwięcej.

Roocika, będzie, ale czy teraz? Okazuje się, że trudna sprawa. Ambrowce jeszcze mają cień szansy, ale wszystko zależy od transportu.

Martka 15:50, 16 lis 2021

Lubię działać zgodnie z planem, bez niego grzęznę i panikuję. Dziś udało się zakupić berberysy, punkt pierwszy odhaczony. Szukałam też długo ambrowców kolumnowych i buków, niestety bezskutecznie, za to mam namiar na wiosenne zakupy, też nieźle.
Berberysy Erecta i dwa Green Carpet przyjechały. Ładne sadzonki, ale …

Ale znów mnie ciągnie do sadzenia w rządkach, nie umiem inaczej. Muszę się poinspirować, bo ta rabata miała być dzika! Może jakieś podpowiedzi???

Martka 16:01, 16 lis 2021

Z innych nowości - przykryłam plandeką teren pod oranżerię - zgodnie z zaleceniami panów montażystów, by ziemia nie była namoknięta. Daje mi to także konkretne wyobrażenie przestrzenne, gdzie będzie stała. Plandeka przykrywa obszar oranżerii i opaski wokół niej (Mgduska, dzięki za tak praktyczną radę z opaską). Jak zima sobie pójdzie, tu zajdzie zmiana

Anda 16:48, 16 lis 2021

Tą dziką rabatę sadź w trójkątach nierównoramiennych, jesli tak lubisz figury geometryczne Najlepsze byłyby przenikające się rzeczki… spróbujesz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
olciamanolcia 17:00, 16 lis 2021

Martka Ty bez łopaty żyć nie możesz
Wiolka5_7 17:05, 16 lis 2021

Fajnie się dzieje u Ciebie
Drzewa kupisz wiosną, na pewno
Agatorek 17:16, 16 lis 2021

Oranżeria będzie boska. Już ją widzę, zatopioną w różach….

Niestety nie podpowiem, jak nie sadzić w rządkach. U mnie to różnie bywa . Raz są rzadki, raz chaos, a później ewentualne przeróbki …
Ładne berberysy dostałaś .
Martka 17:20, 16 lis 2021

Ando, rzeczki dobrze brzmią. Ale obawiam się, czy przy moim "talencie" nie wyjdą z tego spiralne nitki DNA????
W każdym razie chcę spróbować

Justyno, siostrzana duszo   mogę, a tylko czasem nie mogę mam też mocne postanowienie, że w śniegu to już sadziła nie będę

Wiolu, zgadzam się, nie ma co teraz upierać się  widziałam właśnie ambrowce kolumnowe w sklepie o nazwie "FutureG...ns", ale nie wiem, czy to firma godna zaufania. Może ktoś miał do czynienia?

Aguś, berberysy w pojemnikach 5l, bardzo dobrze wyglądają i tylko jeszcze muszę rozkminić ich miejscówki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies