Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Gruszka_na_w... 14:47, 02 kwi 2022

Rzadko mamy okazję podziwiać za oknem tak romantyczne widoki. Śnieżek na dachu oranżerii prezentuje się nad wyraz uroczo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 23:23, 02 kwi 2022

Piękną mamy zimę tej wiosny
ElzbietaFranka 00:03, 03 kwi 2022

Martka czekałam przez 3 tygodnie na wschody Jeżowek. Gdzieś się natknęłam że nasiona jak małe torebeczki. Popatrzyłam jeszcze w necie i zajrzałam do moich nasion patrzę są torebeczki. Więc pęsetom wybierałam i zasiałam po wschodzily w ciągu 5 dni. Teraz dmucham na nie aby rosły.
Wysialam do ziemi specjalnej do wysiewow.
Aksamitki mi wzeszly w ciągu 3 dni wprost nie wierzyła. Zaglądam rano a tu wschody.

Już pisałam u Madzi jak bym miała tyle kwiatów wiosennych co ona a teraz spadł ten śnieg to bYm się zapłakała. Dobrze, że u mnie wiosna Zespala.
Wszystko leży pod Ciężkim śniegiem.

POzdrawiam
ryska 20:11, 03 kwi 2022

Porządna pierzyna
Topi się?
Alija 20:15, 03 kwi 2022

Piękna zima u Ciebie, u mnie podobnie, chociaż pokrywa śnieżna chyba ciut cieńsza.
Martka 20:48, 03 kwi 2022

Milko, dziś słońce ładnie topiło śnieg, na szczęście u mnie bez strat, bez połamanych pod ciężarem gałęzi etc. Rośliny szybko wydostają się spod tego śniegu.

Mrokasiu, Maglesko, zimą to jasne, ale wiosną tak zostać odciętym od ogrodu? To faktycznie grozi sprzątaniem

Maglesko, doświetlam ledową lampką i jakby lepiej Chyba muszę te Twoje lampy skopiować 

Antracycie, kurtka puchowa dała radę? Ptaki też się wczoraj stroszyły

Edi75, faktycznie chyba tyle śniegu na raz to nie spadło tej zimy. Cóż, na brak wody teraz nie będziemy narzekać. Oraz: dziś były piękne sople

Judith, u Ciebie to sprawy przybrały dramatyczny obrót... moje sosny są jeszcze małe.

Wiolu, czytałam o odcięciu od prądu i wody, mam nadzieję, że sytuacja się naprawiła, zaraz zerknę do Ciebie.

Roociko, z wody naprawdę cieszę się, ale też z możliwości obserwowania ptactwa, wczoraj był niesamowity pokaz.

Justyna, no tak, nie ma śniegu - nie ma wymówek, rabatę poszerzyć trzeba. Uśmiecham się na to hasło, bo poszerzanie rabat to nieodłączna chyba część naszych praktyk ogrodowych, a zaczynamy od jakiegoś metra szerokości i obawiamy się, czy nie za szeroko będzie

Haniu, dziś były też jakże romantyczne sople

Aguś, pięknie było, oby teraz wody z nieba było umiarem

Elu, powiedz proszę, czy na tym zdjęciu widzisz jakieś nasionka? Jest szansa? ... Bo ja powtykałam w ziemię te czarne długie, a tu chyba nie o to chodzi...? Ziemia specjalna do wysiewów jest konieczna, aby nie wschodziły niechciane byty. Poza tym musi być luźna, ale najlepiej bez torfu.

Reniu, dziś połowa pierzyny stopiła się, ale druga pozostała myślę, że zapowiadany deszcz szybko sobie z tym poradzi.

Alicjo, jakieś oberwanie chmury chyba było nad moim ogrodem. Sypnęło porządnie, dziś lawiny schodziły z dachu.

Martka 21:00, 03 kwi 2022

Dziś w ogrodzie panowały alpejskie klimaty. Słońce dawało czadu. Śnieg topniał, sople topiły się.

Ptaki wczoraj bardzo uaktywniły się w związku z zasypanym śniegiem światem. W ogrodzie zawitały gatunki, jakich tu nigdy wcześniej nie spotkałam: zięby i szczygły! Dziś było już mniej ciekawie, wczoraj prawie jadły z ręki, tak bardzo były zdesperowane. Postanowiłam... zbudować w oranżerii czatownię  i zrobić dziś kilka zdjęć z bliska.

Niestety, chyba ptasie móżdżki nie są aż tak małe, jak mogłoby się wydawać, a może po prostu dziś miały już więcej jedzenia i dlatego nie tak chętnie korzystały z jadalni. Udało się poobserwować z bliska kosa i szczygła.

Gruszka_na_w... 21:31, 03 kwi 2022

Oj, pamiętam jaka byłam przeszczęśliwa, kiedy pierwszy raz w życiu zobaczyłam przy karmniku szczygła. Aż musiałam sprawdzać w atlasie, co to za dziwo.
Czatowni brak narzutki w odcieniach khaki. Mus zakupić ogrodniczą pelerynkę.
Podobne sopelki miałam na hortensji pnącej. Wyglądały apetycznie.
Ale tak cudnej urody nieba nie było mi dane oglądać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 21:50, 03 kwi 2022

Haniu, czatownia spełniła swoje zadanie jednak gdybym już wczoraj wpadła na ten pomysł, to miałabym też zdjęcie pana i pani zięby, także spektakularne widoki. Słońce i niebo było dziś wyjątkowe...
Gruszka_na_w... 21:51, 03 kwi 2022

Ciekawa jestem miny Twoich bliskich, kiedy tak wycinałaś pracowicie to okienko do obserwacji. Moi dziwnie reagowali na lornetkę dyżurującą na parapecie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies