Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

ElzbietaFranka 19:06, 31 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Są takie nasiona, których sie nie przykrywa ziemią, z reguły są tak drobne, że wyglądają jak mak lub kaszka manna ta drobniejsza. Te się tylko na wzruszoną ziemię sypie i deseczką delikatnie dociska do ziemi. Trawa też nie lubi być przysypywana bo kiełkuje w kontakcie ze słońcem.
A jeżówki nie wiem bo nie siałam, ale Asia z Jeżówkowe love będzie wiedzieć, tylko Ona teraz częściej na Fejsie niż tu

Zasiałam w lutym jeżówki ale głupia jestem nie te nasiona miały być torebki a nie pręciki.
Posiałam drugi raz popatrzyłam na nasiona w necie jak wyglądają i posiałam te co trzeba. Po 4 dniach zaczynają wschodzić.
Siałam do doniczek maleńkich po wierzchu później przysypałam piaskiem ok 0,3 cm. Wysialam do ziemi specjalnej do wysiewow i pikowania.

Już Gillenie ci wychodzą? One to raczej z tych późnych.

Wczoraj wysialam aksamitki w ten sam sposób.
Martka 19:33, 31 mar 2022

Wiolu, kontrast ED z seslerią będzie u Ciebie, bo u mnie nie do końca wiadomo, czy mam seslerię jesienną

Judith, nie jest wykluczone, że z czasem pójdę w Twoje ślady. Spróbować trzeba, bo jeśli jednak spodoba mi się ta robota, to głupio byłoby przegapić. Oraz... wciąż mam wiele miejsca na rabatach do obsadzenia. Liczę na to, że także parę bylin uda się tą metodą pozyskać. Piano w aucie.

Roociko, czyli mamy ten sam stan ale nie wszystko stracone

Anusko, niech się starają na wszystkich etapach. Początki są proste, tak mi się wydaje. Ale zapanować nad tym na dłuższą metę... widzę w tym wyzwanie.

Antracyciku, jestem ciekawa, jak to wygląda teraz, liczę na zdjęcia u Ciebie. Moja podłoga w opłakanym stanie, woda przeciekła gdzieś pod folię i nie zauważyłam tego, plamy na dębowych deskach, no doprawdy nierozgarnięta ze mnie dziewczynka, czeka mnie olejowanie w tym miejscu.

Yenno, w domu, bo do wschodów potrzebne im ciepło, które w oranżerii jest tylko w dzień, gdy świeci słońce. Po wschodach będę stopniowo przenosiła do oranżerii. Może będą już też cieplejsze noce. Dziś na zewnątrz było 7, w oranżerii 17 stopni i bardzo przyjemnie się pracowało w takich warunkach.

Polinko, w najbliższym czasie wstawię zdjęcia, dziękuję za troskę Fajnie Cię widzieć!

Maglesko, Twoje mają naprawdę profesjonalne warunki i znakomitą formę dzięki temu, ja liczę na ciepło wkrótce, jeśli kwiecień będzie zimny, to mogę mieć z tą kolekcją mały problem...

Aga, wiem, że lubisz czerwień i pamiętam energetyczne kolory Twojej kolekcji jeżówek ja lubię się im przyglądać w innych ogrodach, u siebie źle się czuję z czerwienią, cóż poradzić Natomiast różę jako taką polecam bardzo Gdyby tylko była w innym kolorze...

Elu, właśnie mnie uświadomiłaś, że ... nie posiałam jeżówki Muszę kupić nasiona w internecie w takim razie. Myślałam, że te "pręciki" takie podłużne to właśnie są nasiona. Bardzo Ci dziękuję za ten wpis, nie będę czekać na darmo i wyciągać błędnych wniosków, jakie to trudne te jeżówki w uprawie

Na koniec narcyz botaniczny Tete-a-tete Urocze maleństwo. U Zuzy Antracyt mnoży się, jest więc nadzieja na kępki, a te lubimy bardzo wręcz najbardziej

Judith 19:43, 31 mar 2022

Moim przykładem sie nie sugeruj . Ja ukatrupiam każdą roślinę w doniczce . Kiedyś wysuszyłam na wiór nawet kupione wiosną żonkile w doniczce .
Gruszka_na_w... 20:00, 31 mar 2022

Ileż to radości potrafi dać taki mikroskopijny kieł wyłażący z ziemi. Od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką, kilkunastu pomidorowych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 20:03, 31 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zapewniam nieustanny niemy podziw dla wszystkich ogrodniczek robiących masowe domowe wysiewy. Sam moment wysiewania i oczekiwanie na wschody jest bardzo ekscytujący, ale ta późniejsza konieczność porannego i wieczornego doglądania wilgotności, obracania doniczek w celu równomiernego oświetlenia bardzo mi doskwierały. Do tego trzeba mieć wielką cierpliwość i samozaparcie.

Też jestem pełna podziwu dla wysiewających

Judith napisał(a)
Moim przykładem sie nie sugeruj . Ja ukatrupiam każdą roślinę w doniczce . Kiedyś wysuszyłam na wiór nawet kupione wiosną żonkile w doniczce .

A ja pelargonie .

Martuś, gratuluję pierwszych roślinek
antracyt 21:04, 31 mar 2022

Na razie zdjęć nie wstawię, wstyd pokazywać szklarniowy armagedon i brudne okna, przez które na świat zerkają pomidory Może po weekendzie, jak coś ogarnę.
W podobny sposób jak Ty podłogę, załatwiłam sobie drewniane parapety przy pionierskich wysiewach.
Zajrzałam dzisiaj do mojej gilleni i też wykazuje oznaki życia
Magara 22:59, 31 mar 2022

Martka, super, że coś wschodzi - wiem jaka to radocha choć u mnie słabo, no ale w nocy w domu ciut za zimno Pokazuj wszystko, a szczególnie rosnące kleszcze
Milka 08:36, 01 kwi 2022

Ale tu się dzieje szklarnia odpalona, ale musiało byc w niej ciepło i przyjemnie. Wszystko co wiosną rusza, budzi niesamowite uczucia
Iwona100 17:35, 01 kwi 2022

Marta oranżeria cudo i już z niej korzystasz . Wspaniale.
Życzę udanych wysiewów.
U mnie dzisiaj zima . Pocieszające jest tylko to ,że ten śnieg fajnie nawodni ziemię. Było już bardzo sucho.
Martka 07:08, 02 kwi 2022

Judith napisał(a)
Ja ukatrupiam każdą roślinę w doniczce .

OMG! Judith, każdą w doniczce? Tylko nie to...

Haniu, Pomidory wzbudzają chyba wyjątkowe parapetowe emocje oraz ten zapach, zapowiedź lata po prostu!

Agnieszko, dlatego w domu nie idę w donice i nigdy nie miałam zacięcia do uprawy doniczkowych.

Antracycie, ach, raźniej mi, że z pionierką nie jestem osamotniona w działaniach Empatii my ogrodniczki mamy w sobie moc Chęć ogarnięcia rozumiem całkowicie tymczasem weekend w moim przypadku niespodziewanie zmienił bieg Do ogrodu nie można wyjść, śniegu po pachy, wyjście jest jedno, nadrobić lektury i filmiki.

Magaro, mam nadzieję, że nie będzie źle z Twoimi wysiewami, zapewne potrzebują czasu. Mnie lektura na temat temperatur kiełkowania i wymaganego poziomu wilgotności gleby lekko dobiła, stwierdziłam że nie mam wielkich szans na powodzenie, a jeśli coś przetrwa, to tylko dzięki bardzo, bardzo silnej woli życia i za sprawą przypadku. Sprawdzam teraz, jak bardzo te czynniki mają szansę współzaistnieć

Irenko, dzięki w oranżerii pracuje i przesiaduje się bardzo przyjemnie, muszę to przyznać.

Iwonko, dzięki za życzenia, jestem mile zaskoczona, że brukarze tak szybko załatwili sprawę i już teraz wiem, że z oranżerią to była bardzo dobra decyzja, obecność w ogrodzie nabiera o takiej porze roku jak ta innego wymiaru, znacznie przyjemniejszego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies