Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 13:30, 07 cze 2022

W ogrodzie szaleństwo różane i ogólne. Wstawię więc jeszcze kilka fotek. Caradonna króluje.

Ta szałwia pod dereniem wysiała się i mam wrażenie, że nie odstaje cechami od matki???
mrokasia 13:30, 07 cze 2022

Oooo, jakie fajne zakupy!!!
Moje amsonie chyba dają mi do zrozumienia, że źle je posadziłam, bo nie rosną nic a nic. Mają po 4 łodyżki i 15cm wysokości i oczywiście brak kwiatów . Dla jasności - posadziłam je przy brzegu rabaty, he he he. Chyba nie wytrzymam tej presji i przesadzę je w inne miejsce .
Martka 13:35, 07 cze 2022

Mrokasiu, jaka miejscówka taki wzrost? Daj je zacnie i bardziej centralnie one ponoć wolno rosną? I przesadzania tez nie kochają? Pierwsze się zgadza.

Mgdusko, oj dawno nie byłam w takich klimatach Tiarelle podzielę, donice 7,5 litra, z dwóch zrobię 8 będzie łączka jak u Ciebie. Czy one szybko się rozrastają?
Martka 13:43, 07 cze 2022

Różanka przed domem JEDNAK musi być skorygowana akcentami. Jest mdło. Opierałam się przed fioletem i nadal opieram, ale purpurowa driakiew i purpurowe chabry może zmienią sytuację? Tylko są tak malutkie, że róże zdążą już przekwitnąć, zanim im obok akcenciki wyrosną
Ale same w sobie Olivie i Gertrudy piękne. Hmmm… A może jednak fiolet lepiej je połączy?????
Judith 13:51, 07 cze 2022

Ja nie widzę, żeby było mdło. Jasny róż, ciemny róż - pięknie jest!
Wiaan 14:50, 07 cze 2022

Mam podobny zestaw tylko Oliwia z Claire Marshall i właśnie fiolet je łączy

Edit: cudownie jest
LIDKA 15:20, 07 cze 2022

Marta masz tzw "zielony palec"do róż i innych roślin. Pięknie masz. Ja marzyłam żeby maruna sie wysiała a ona nic. A Tu już kwiat z własnych siewek masz. Zazdroszczę ciutke.

Szkoda że nie mam Twoich talentów do rozmów z majstrami. Może mój ogrodnik by sie choc zawstydził za,swoja spartoloną robote.
Choc z budową radziłam sobie dobrze. Nikt nie wołał zaliczki, płacone po robocie. I jakos bez klopotów się udało.
Gruszka_na_w... 16:45, 07 cze 2022

Martka napisał(a)
Dawno nie było zakupów. Obejrzałam ceny drzewek…… Tu zapadło długie milczenie. Jak dobrze, że większość kupiłam w zeszłym roku. O cenach klonów już nawet nie wspomnę.
W każdym razie wielkie tiarelle, szałwie i amsonia przyjechały ze mną. Jakie stanowisko macie dla amsonii?

.
Gliniaste, ze słońcem do 16, z podporą- bo rośnie w kształcie V. U mnie jest z brzegu rabaty. Nie wiem, czy to ważne, ale wygląda okazale i od początku rosła wysoko i się zagęszczała.
Piękne okazy!
PS. Czasem w negocjacjach z "fachowcem" sprawdza się nóż kuchenny.

Piękny jest duet szałwii Caradonna z pomarańczową różą. Zachwyt!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 17:55, 07 cze 2022

Judith, posadziłam róż i zaczyna mnie ciągnąć w stronę innych kolorów, to nienormalne Czekam na trawki na obwódkę (spobrobolusa zamawiałam już w marcu na trawyibyliny, szkółka milczy )Może to zmieni odbiór rabaty, na razie tulipanowe resztki są, a ja udaje, że ich nie ma

Wiaan, róż z fioletem z jednej strony wydaje mi się zbyt słodki w odbiorze, z drugiej ... zastanawiam się, może Caradonna... Dumam. Klon Skeeters Broom w tle nie chce jeszcze stracić swojego intensywnego wybarwienia na rzecz ciemnej czekoladowej zieleni, więc efekt całości jakoś mi się rozbiega. Ale to do dopracowania. Miejsca tak dużo też nie ma, róże panoszą się i dobrze, że sądziłam je co m.

Lidka, nie wyrywałam w zeszłym roku siewek, choć Wiola pisała, że siewki nie powtarzają cech. U mnie dwa krzaczki pozostawione powtórzyły może nie bądź tak dokładna w pieleniu? Talenty do majstrów masz, nie raz o tym pisałaś, podziwiam Twoją samodzielność 

Haniu, amsonia dorodna i "tylko" po 12, uznałam to za wystarczający powód, by nabyć tak piękne listki, bo one urzekły mnie najbardziej. Niebieskiego w ogrodzie nie chciałam, róż nie chciałam, żółtego nie chciałam, jak to się przez rok zmieniło Nóż kuchenny - masz rację, to narzędzie bardzo uniwersalne
Martka 17:57, 07 cze 2022

Wrzucam jeszcze zdjęcie jabłonki Tina, jest w każdym momencie urocza ❤️

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies