Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agatorek 00:14, 13 sie 2022

Piękne te buczki kupiłaś . Niech Ci się zdrowo chowają .
Swietnie wyglądają przy oranzerii.

Rojodziejowa 23:15, 13 sie 2022

Marta, powiedz, czy ten rdest Twój biały, co o niego ciągle pytam to może być Himalajski Alba?
Martka 19:46, 17 sie 2022

Roociko, kto by pomyślał, że będę piała na widok rudbekii u siebie w ogrodzie?

Wiolu, masz piękne buczki, do tego już duże, moje maluchy będą potrzebowały dobrych kilku lat.

Haniu, bardzo mnie cieszy taki odbiór efektów moich działań ogrodowych Dałaś szansę Melanzane alla parmigiana?

Sylwio, oczywiście, szpalery drzew są ryzykowne, trzeba mieć tę świadomość, ale też mają swoje zalety estetyczne. Ogrody, które lubią porządek i powtarzalność, muszą z tym ryzykiem żyć Tak jak napisałam, u mnie nie będzie tu typowego szpaleru, drzewka są zbyt daleko od siebie, poprzeplatane innymi, wypadnięcie któregoś z buków będzie smutne, ale nie załamie obrazu całości w żadnym razie. Zastanowiło mnie, że Twój Dawyck Gold jest cały żółty. Przez cały sezon?

Magaro, dzięki za podpowiedź, nie spodziewałam się, że w "Brikach" mają rośliny, w pobliżu nie mam. Teraz będę zajeżdżać

Aguś, dzięki buczki bardzo cieszą.

Rojodziejowa, to możliwe, że Alba. Kupiłam bez etykiety. Nie jest to rdest czysto biały, raczej jasny róż. Rozmiary ma iście mamucie, dobre dwa metry szerokości już widzę Co wynika zapewne z wolnej przestrzeni, którą ma za szpalerem hortensji. Ma miejsce na panoszenie Może to też być odmiana Pink Mist albo Rosea. ... ?

April 19:53, 17 sie 2022

Ja mam rdest himalajski Alba i on jest faktycznie biały, taki brudny biały. Ale i tak fajnie wygląda
Martka 20:04, 17 sie 2022

Jeszcze lato w pełni, jeszcze upały, a jednak coraz częściej myślę o zbliżającej się jesieni. Ten sezon mija mi jak w kalejdoskopie, kolejne odsłony kolorów i faktur przesuwają się, zmieniają, angażują emocje, myślę, że po takiej dawce wrażeń nawet odpoczynek jesienny będzie miał inny wydźwięk i przyjdzie mi z łatwością

Na szczęście ostatni czas przyniósł trochę deszczu i trawnik zareagował na te okoliczności z entuzjazmem. Zzieleniał. W tym roku przestałam sypać nawozy sztuczne. Obornik w granulkach i granulki z wiórków rogowych oraz mączka bazaltowa wyszły znacznie korzystniej. Na jesień zasilę kompostem.

Ubolewam, podobnie jak Judith, że nie mam w tym sezonie tyle czasu na ogród, wciąż wyskakują nowe obowiązki i zadania, pozaogrodowe, radość z chwili w ogrodzie jest tym bardziej szczególna i cenna. Tak cenna, że zapominam czasem o zdjęciach, ostatnio nie ma ich wiele.

Róże z wyjątkiem Munstead Wood kwitną, wszystkie i wciąż. Szaleństwo.
Tu Lady of Shalott w jej najobfitszym w sezonie kwitnieniu. Mnóstwo pąków czeka.

Kosmosy zdominowały lekko rabatę z Desdemonami. Muszę je zredukować. Kosmosy oczywiście.

Co nie jest proste przy urodzie tychże.

Olivia natomiast nie dała się zdominować dzielżanowi.

Martka 20:06, 17 sie 2022

Są też zagadki zoologiczne.
Na klonie Ginnala znalazłam taką mozaikę. Spotkałyście się z tym?

Martka 20:09, 17 sie 2022

Róża Gertrude Jeckyll nęci u mnie wszelkie szkodniki.
Te gąsienice są wyjątkowo żarłoczne. Zebrałam 30 sztuk i wciąż coś znajduję.
Tu w akcji.

Tu trawi.

Tu efekty. Niektóre liście bez blaszek.

April 20:16, 17 sie 2022

Martka napisał(a)
Są też zagadki zoologiczne.
Na klonie Ginnala znalazłam taką mozaikę. Spotkałyście się z tym?

A to nie są dzieci pająka tagrzyka?
April 20:21, 17 sie 2022

Znalazłam, to jaja płasta brzozowca (craesus septoentrionalis). Żerują potem jako gąsiennice szczególnie niszcząc brzozy.
Usuń najlepiej.
Martka 20:24, 17 sie 2022

Tygrzyka u mnie nie widziałam, ale pająki chyba zasadniczo składają jaja w takim kokoniku? Ale ten jest inny, może też jaja składa inaczej?
Edit: Taką samą informację znalazłam w międzyczasie, że to płasta. Zniszczyłam. Ciekawe, że jaja złożyła na klonie. Dzięki, April!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies