Martka
17:33, 10 sie 2022

Dziewczyny, help. Od 2 tygodni dumam nad drzewkiem, które mogłabym posadzić w miejsce utraconego Sango Kaku.
Drzewko miałoby być za oranżeria, po lewej stronie, w miejscu, gdzie na czerwonym daszku widać okienko
rozumiecie, o co biega.
Z prawej strony oranżerii, za jej rogiem posadziłam bez Black Beauty Gerda.
Potrzebne coś nie nazbyt rozłożystego.
Rozważam
-> grab: szybko rośnie, szybko przesłoni okieneczko
-> buk Dawyck Gold (mam już dwa w innym miejscu ogrodu, lubię pokrój, ładniej się przebarwia na jesień niż grab i w sumie też w zimie daje lepszą przesłonę niż grab, ale ... w pierwszych latach wolno rośnie
-> ambrowiec Slender Silhouette - mam już 3 w innym miejscu, a obok na rabacie dwa ambrowce Gumball, może zbyt będzie ambrowcowo?
-> dereń china girl, może nie kolumnowy pokrój, a taki parasolowaty właśnie? Bo kolumnowych drzewek w ogrodzie mam najwięcej. Ale czy nie za niski, bo przecież okieneczko?
Dobrze, by drzewko docelowo miało jakieś 5-6 m, nie 15, nie zacieniało sąsiadom za bardzo działki. Duże drzewa odpadają. Pytanie, czy da się utrzymać buka na takiej wysokości?
A może jeszcze inne pomysły? Jarząb??? Pomóżcie, proszę, mam już koszmary senne
Tu miejsce, gdzie będzie drzewo: pomiędzy Chopinem a jeżówka.
A tu perspektywa z ukosa i luźna fantazja o zielonej przesłonie
Drzewko miałoby być za oranżeria, po lewej stronie, w miejscu, gdzie na czerwonym daszku widać okienko

Z prawej strony oranżerii, za jej rogiem posadziłam bez Black Beauty Gerda.
Potrzebne coś nie nazbyt rozłożystego.

Rozważam
-> grab: szybko rośnie, szybko przesłoni okieneczko
-> buk Dawyck Gold (mam już dwa w innym miejscu ogrodu, lubię pokrój, ładniej się przebarwia na jesień niż grab i w sumie też w zimie daje lepszą przesłonę niż grab, ale ... w pierwszych latach wolno rośnie
-> ambrowiec Slender Silhouette - mam już 3 w innym miejscu, a obok na rabacie dwa ambrowce Gumball, może zbyt będzie ambrowcowo?
-> dereń china girl, może nie kolumnowy pokrój, a taki parasolowaty właśnie? Bo kolumnowych drzewek w ogrodzie mam najwięcej. Ale czy nie za niski, bo przecież okieneczko?

Dobrze, by drzewko docelowo miało jakieś 5-6 m, nie 15, nie zacieniało sąsiadom za bardzo działki. Duże drzewa odpadają. Pytanie, czy da się utrzymać buka na takiej wysokości?
A może jeszcze inne pomysły? Jarząb??? Pomóżcie, proszę, mam już koszmary senne

Tu miejsce, gdzie będzie drzewo: pomiędzy Chopinem a jeżówka.

A tu perspektywa z ukosa i luźna fantazja o zielonej przesłonie