Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 14:25, 05 lis 2024

Kordina napisał(a)
Ja część zasłoniłam wiatą na drewno

Jest to jakas metoda.
U mnie ogrodowy smietnik upycham pomiędzy kompostownikiem a skleconą tymczasowo wiatą na drewno.

To taki naroznik ogrodu, Od polnocnej strony domu. Mam tam wąski kawalek ogrodu i wiosna zamierzam naklonic malzona do wykonania kratki, ktora zamontuje w poprzek tego waskiego pasa ziemi. Osloni to kompostownik i częściowo wiatę.
A i miejsce na nową różę pnącą jak znalazł…
Miskantowo 16:55, 06 lis 2024

Skarpa w jesiennej kiecce.

Miskant Memory. Jak juz pisalam, nie jest z niego jakis potwór. Ma co prawda ponad 2,5 metra ale nie robi się z niego jakas ogromna kępa.

Na ostatnim zdjeciu moja muhlenbekia.
Jedna sadzonka posadzona trzy lata temu.
Co roku wydaje mi sie, ze przemarzła ale po obcięciu suchej sterty gałązek, ukazują się młode przyrosty.
Gdańsk to nie Podhale, warunki tu mam przyzwoite.

A tak w ogole to wyprodukowalam od wczoraj 12 worów do bio. Takich 120l kazdy.
Macie jakieś domowe metody na bolący kręgoslup?

Kordina 17:12, 06 lis 2024

Miskantowo napisał(a)
...

Super ten Twój ogród wygląda, skarpy to jednak nadają ciekawy wygląd ogrodowi niż na płaski.
Muhlenbekie wrzuciłam do dużej donicy i pójdą na strych nieogrzewany. Na przyszły rok znajdę im zachęcona Twoim sposobem jakieś zaciszne miejsce
Pióropusze cudnie wyglądają. Na kręgosłup rozgrzanie w gorącej wodzie i wannie z dodatkiem chlorku magnezu, kupiłam wiaderko i używam od czasu do czasu
Wafel 17:17, 06 lis 2024

Na kręgosłup to leżeć na plecach, na podłodze z nogami na krześle, zgiętymi w kąt prosty, tak się odciąży odcinek lędźwiowy

Ta twoja trawa na drugim zdjęciu to chyba rozplenica (piórkówka) Muhlenbergia ma inne kwiatostany, tworzy taką mgiełkę.
Alija 18:28, 06 lis 2024

Nie wiedziałam, że mulenbekia może przezimować w gruncie, zawsze wynoszę ją do piwnicy, a raz nawet trzymałam ją
w kuchni na parapecie. W tym roku już schowana, ale muszę kiedyś spróbować, zawsze to trochę mniej roboty.
Miskantowo 19:09, 06 lis 2024

Wafel napisał(a)

Ta twoja trawa na drugim zdjęciu to chyba rozplenica (piórkówka) Muhlenbergia ma inne kwiatostany, tworzy taką mgiełkę.

Trawa na drugim zdjęciu to zdecydowanie rozplenica
Muhlenbergie mam ale przesadziłam ją wiosną i szału nie ma. Zakwitła tak bardziej marnie niż widowiskowo.

Chodziło mi o ten zielony placek na ostatnim zdjęciu. To muhlenbekia (mulenbekia). Takie malutkie zielone listki.
Teoretycznie roślina jednoroczna ale u mnie zimuje póki co w najlepsze.
Wafel 19:15, 06 lis 2024

To wszystko jasne u mnie mulenbekia też zimowała w donicy na dworze przez dwa lata, potem wywaliłam bo rosła z wrzosami w niezbyt dużej misie i zmarniała. W tym roku mam w skrzyni przy wejściu do domu i zobaczymy czy dożyje kolejnego sezonu.
Miskantowo 21:22, 06 lis 2024

Kordina napisał(a)

. Na kręgosłup rozgrzanie w gorącej wodzie i wannie z dodatkiem chlorku magnezu, kupiłam wiaderko i używam od czasu do czasu

Zapisuję poradę. Chlorku magnezu nie mam ale zaraz poszukam buteleczki z jakims australijskim specyfikiem z magnezem. Zawsze coś…
Miskantowo 10:30, 07 lis 2024

Taaaak,

nazywam się Wioleta…i znowu kupiłam rośliny. Trzy róże.

Rano przyjechał kurier z niezbyt dużym i lekkim kartonikiem.
W kartoniku Peach Melba, Alden Biesen i Alchymist…

Pierwsze dwie róże juz mam i jestem z nich tak zadowolona, ze dokupiłam po jeszcze jednym egzemplarzu.
Alchymist jakoś tak do mnie wołał ze zdjęcia…
Pewnie wiecie o czym mówię.

W kazdym razie miałam pracowity poranek i pierwsze dwa krzaczki juz zdążyłam posadzić.
Alchymist chyba pójdzie do ogromnej donicy i przezimuje w foliaku.
Trafi na miejsce docelowe dopiero po pracach zaplanowanych w tylnej części ogródka.

Wafel 16:16, 07 lis 2024

Oj, Wiola, Wiola co za cudowne uzależnienie, grunt że jesteś świadoma

Peach Melba... ach, aż westchnęłam