Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

TAR 11:18, 28 lip 2025

Miskantowo napisał(a)

Odnoszę wrażenie, że kompletnie nie ma to wplywu na ilość nowych nasadzeń w Twoim ogrodzie…

chyba nie ale mam pare chciejstw, ktorych nie kupie w necie, bo to akurat musze obmacac i wybrac wlasciwie.
Gdyby nie dzisiejszy deszcz to pewnie po pracy zmusilabym sie na posadzenie to co zalega w 3 taczkach. Juz chce skonczyc i odpoczac. Jestem zmeczona sadzeniem i czasem sama siebie pytam po co tyle nakupowalam. Pocieszajace jest, ze po podsumowaniu zakupow tegorocznych i porownaniu ich z 2023 i 2024 r. wydalam duzo mniej na roslinki. Widze tez, ze mniej kupilam, nie jezdzilam wcale do ogrodniczych w tym sezonie. Czuje sie rozgrzeszona
Miskantowo 11:21, 28 lip 2025

Bee napisał(a)

Wiola miałyście świetną wycieczkę, żałuję, że nie mogłam pojechać. Jak oglądam zdjęcia to myślę, że ten piękny ogród to może być niewyczerpane źródło inspiracji.

Wiesz co mi się w nim najbardziej podobało?
On byl taki…mało projektancki.
Swojsko w nim tak dosyć.
Pomijając tego anioła.
Fantastycznego skądinąd.

Rosliny ogolnie dostepne, bez drogich nasadzeń.
Drzewka to brzozy doorenbos, swidosliwy i jablonki.
Trawiaste ścieżki (wyglądające pięknie) to zaden wypielegnowany trawnik, to koszona raz w tygodniu łąka.

Wybiorę się też w przyszłym roku bo widziałam tam pod daszkiem mnóstwo wiela roślin, które nie były
przeznaczone do sprzedaży.
Raczej powstana nowe rabaty.

W tym roku może wybiorę się jeszcze do Zgorzalego, tego ogrodu tez nigdy nie widzialam.
Miskantowo 11:23, 28 lip 2025

TAR napisał(a)

chyba nie ale mam pare chciejstw, ktorych nie kupie w necie, bo to akurat musze obmacac i wybrac wlasciwie.
Gdyby nie dzisiejszy deszcz to pewnie po pracy zmusilabym sie na posadzenie to co zalega w 3 taczkach. Juz chce skonczyc i odpoczac. Jestem zmeczona sadzeniem i czasem sama siebie pytam po co tyle nakupowalam. Pocieszajace jest, ze po podsumowaniu zakupow tegorocznych i porownaniu ich z 2023 i 2024 r. wydalam duzo mniej na roslinki. Widze tez, ze mniej kupilam, nie jezdzilam wcale do ogrodniczych w tym sezonie. Czuje sie rozgrzeszona

Wiesz, ja sobie ustaliłam budzet na rośliny.
Zrobiłam arkusz kalkulacyjny i karnie wpisywalam wszystkie wydatki ogrodnicze.
To dobra metoda.
Limit wyczerpałam chyba w polowie marca i wtedy…przestalam tam cokolwiek wpisywać
Miskantowo 11:24, 28 lip 2025

Leje…

Ma lac cały dzień.
Chyba wpadla mi w oko informacja, ze można już w przedsprzedaży zamawiać cebule…
TAR 11:31, 28 lip 2025

Miskantowo napisał(a)

Wiesz, ja sobie ustaliłam budzet na rośliny.
Zrobiłam arkusz kalkulacyjny i karnie wpisywalam wszystkie wydatki ogrodnicze.
To dobra metoda.
Limit wyczerpałam chyba w polowie marca i wtedy…przestalam tam cokolwiek wpisywać

nie robie budzetow ale wpisuje wszystko co kupie roslinnego, latwiej mi tez potem przypomniec sobie co to za roslina
TAR 11:32, 28 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Leje…

Ma lac cały dzień.
Chyba wpadla mi w oko informacja, ze można już w przedsprzedaży zamawiać cebule…

To mnie nie rusza akurat, bo mam kilka wiader cebul do posegregowania i co najgorsze do posadzenia, skoncze sadzic wezme sie za kopciuszkowanie cebulowe, juz mi słabo.
Miskantowo 11:37, 28 lip 2025

Ja moich cebul nie wykopuję.
Widzę, ze tulipany wytrzymują w znośnej formie kolejny rok, w nieco gorszej jeszcze jeden.

Ęde co jakiś czas wrzucać w rabaty paczkę cebul. Nie ma opcji na jakieś kopciuszkowania.
Ewa777 12:15, 28 lip 2025

Sprawdzałam w necie ceny narzędzi, które kupiłam w sobotę. Ze zdziwieniem stwierdziłam, że to była dobra cena. W necie dużo drożej. Czyli to był dobry zakup. Łopatkę już sprawdziłam wczoraj przy sadzeniu, Jest świetna
TAR 13:03, 28 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Ja moich cebul nie wykopuję.
Widzę, ze tulipany wytrzymują w znośnej formie kolejny rok, w nieco gorszej jeszcze jeden.

Ęde co jakiś czas wrzucać w rabaty paczkę cebul. Nie ma opcji na jakieś kopciuszkowania.

Nie mialam wcale cebul ale te wykopalam jak mama likwidowala wiosna dzialke wiec je niejako przejelam z calym innym dobrobytem. Jest troche tulipanow, narcyzow, sporo kamasji, szafirkow, zimowitów plus nie wiadomo co jeszcze .
Do tego wiadro przebisniegow, te wykopane zostały z żulowni pod wioskowym sklepem, wlascicielka dzialki wystawila ja na sprzedaz i mi pozwolila zabrac przebisniegi i krokusy. Mam co z tym robic
TAR 13:04, 28 lip 2025

Ewa777 napisał(a)
Sprawdzałam w necie ceny narzędzi, które kupiłam w sobotę. Ze zdziwieniem stwierdziłam, że to była dobra cena. W necie dużo drożej. Czyli to był dobry zakup. Łopatkę już sprawdziłam wczoraj przy sadzeniu, Jest świetna

Ja zapomnialam podejsc tam i oblukac dokladnie ten szpadelek z zębami, byly tez takie do kancikow ale mi niepotrzebne.