Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 10:40, 29 lip 2025

Ja nie uzywam kory ze względów ekonomicznych

Skoro mam blisko kompostownię a w niej płacę 26 groszy za 260kg kompostu…
TAR 10:53, 29 lip 2025

No wiadomo, ja w koncu po kompost nie dojechalam, kore mi po cenach ekonomicznych przywozą do domu.
Po drugie przy białasach nie ma opcji wysypywania rabat kompostem, byłyby wiecznie brudne. I tak na to musialabym kore. Ja mam jeszcze wielką kupe sosnowych zrębek, mozliwe ze wiosna bedziemy uzupełniac tym zamiast kory. Chcialam by troche odstała od zrebkowania. A mam jeszcze 4 wielkie kupy galeziowe do zmielenia, bo suchoplotu pewnie sie nie doczekam
nicol21 15:49, 30 lip 2025

Super zobaczyć ogród oczami kogoś innego. No i też w szerszej perspektywie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
LIDKA 21:06, 30 lip 2025

Ja nie patrzę jaką mój dostawca ma korę.czy liściasta czy iglasta. Byle drobna była. Bo taka mi się podoba.
Moja glina dobrze reaguje na te korę. I wychodzę z założenia że glina przyjmie wszystko co organiczne. Na tych 4-letnich rabatach też już fajnie się kopie. Trochę twardo mam na kortowej. Ale dżdżownic tam mbóstwo i pracują bym miała lżej.

Takiej sinej gliny nie mam nigdzie.

Ode najbliższa kompostownia jest 200 km.
Miskantowo 07:09, 31 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Ja nie patrzę jaką mój dostawca ma korę.czy liściasta czy iglasta. Byle drobna była. Bo taka mi się podoba.
Moja glina dobrze reaguje na te korę. I wychodzę z założenia że glina przyjmie wszystko co organiczne. Na tych 4-letnich rabatach też już fajnie się kopie. Trochę twardo mam na kortowej. Ale dżdżownic tam mbóstwo i pracują bym miała lżej.

Ja mam chyba z 5…
Jedyny minus jest taki, ze musze pokonać obwodnicę a jesteśmy w trakcie budowy wielkiego wezła i poki co jest na niej dramatycznie.
TAR 09:27, 31 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Lubie te drobna ale u mnie ona za szybko sie kompostuje, po jednym lecie juz nie ma. Wiec dodaje ja tylko do dołków przy sadzeniu. Dobrze rozluznia i zakwasza. Dodawalam do hortek, klonow, dereni, azalii, rodkow, kalin, magnolek i juz nie pamietam do czego jeszcze
Roocika 10:12, 31 lip 2025

Ja mam dużo sinej gliny, bez powietrza, najlepszy był żwirek płukany do niej. Kory przestałam do niej dodawać, bo zaczynała gnić. Ale powoli jest coraz lepiej, z góry już ładna próchnica się robi- pomagają liście z drzew.
TAR 11:15, 31 lip 2025

Roocika napisał(a)
Ja mam dużo sinej gliny, bez powietrza, najlepszy był żwirek płukany do niej. Kory przestałam do niej dodawać, bo zaczynała gnić. Ale powoli jest coraz lepiej, z góry już ładna próchnica się robi- pomagają liście z drzew.

Ta sina jest paskudna mam jej na jednej rabacie sporo ale wymieszana z czarnoziemem, teraz dodaje jeszcze zwir lub piach dodatkowo jak cos sadze. Z liscmi podobnie, nie usuwam ich nigdy jesienia z rabat, robia fajne podłoze. z trawnika kosze, bo nie chce by zgnił. U mnie z lisciastych głownie brzozy zasilaja glebe, one sie szybko kompostuja. Na nieuzytkach dzikiej czesci głownie dębowe leca, ich tez nie zbieram.