Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

magnolia 11:39, 13 sie 2012

jeszcze Ci miałam napisać o buku- kiedyś nasz juz pewnie 20 letni buk tez zrzucił wszystkie liście w lipcu. To chyba był efekt gwałtownego doświtelenia, bo wycieliśmy gąszcz wokół niego. Wiosną normalnie się obudził. Zostaw go do wiosny,jest szansa że puści.
Milka 11:43, 13 sie 2012

Fajnie, ze to napisałąś Magnolio, bo ja też to samo doradzałam
Wieloszka 11:47, 13 sie 2012

magnolia napisał(a)

ślicznie jest u Ciebie. Ślicznie!
Ale to zdjęcie mnie powaliło. Ta rabata świetna, w nietypowej tonacji z jakby z odwróconymi kolorami- szara baza, jasna zieleń jako akcent, nad tym bordo. Super!
A na wrzosowisku jakie mega 'jeże'- to kostrzewy zielone? Tak wyglądaja, ale aż takie wysokie, krągłe poduchy?

Magnolio, dziękuję za tyle pochwał A te mega jeże kupowałam jako niedźwiedzie futro - malusie kępki jesienią 2010r. - teraz są ogromnymi poduchami, a największe poprzedniej zimy zbrązowiały na środku. Potem częściowo to zbrązowienie zarosło, ale duża plama na środku została...
Dzięki za info ws.buka - po kilku szkółkach jeździłam, wybierałam, grymasiłam - a ten za mało gęsty, a ten krzywy itp. A jak już posadzony ten prawie idealny, to taki mi numer wyciął I tak czeka do wiosny, bo nie mam kasy na zastępstwo. Tylko smutno taki łysy patyk wygląda, kiedy wszystko wokół szaleje bujnością...
Wieloszka 11:48, 13 sie 2012

irena_milek napisał(a)

Irenko, właśnie za Twoją radą potem mu jeszcze parę małych gałązek poodłamywałam - żywe są, to jest nadzieja...
Pszczelarnia 11:56, 13 sie 2012

Dostojnie u Ciebie.
Przetacznik 13:25, 13 sie 2012

Patrzę i patrzę na tę przestrzeń,symetrię i przemyślaną elegancję... I chociaż to zupełnie inny ogród od mojego to bardzo mi się podoba...
Milka 13:27, 13 sie 2012

Wieloszka napisał(a)

Irenko, właśnie za Twoją radą potem mu jeszcze parę małych gałązek poodłamywałam - żywe są, to jest nadzieja...

da radę, jestem pewna, bo i mój po takim zabiegu ma coraz więcej listków
Madzenka 13:33, 13 sie 2012

Aga Horti brązowa chyba od nadmiaru deszczu, mi po opadach tez sie takie robią mimo ze wyglada jak limlajtka.
U Ani Asc grojecznik zgubił liście po posadzeniu w pełnym słońcu i podobno na pewno odbije. Tym bardziej widzę szanse dla twojego buka
stychaz 14:40, 13 sie 2012

Wieloszka napisał(a)
Acha, czyli rozwiewając wątpliwości Marzenki, Ani i moje również - rodzaj podłoża nie ma wpływu na kwiaty hortensji bukietowych .
Martuś, tylko u mnie to jest bardziej brązowienie niż różowienie, dlatego mi się nie podoba...

Z tym brązowieniem może być dokładnie tak jak pisze Madżenka. Aguś weź też pod uwagę to, że gdy my kupowałyśmy hortensje, to one miały już całkiem wyraźne pąki. Z tego co czytałam to Limelight zaczyna "normalnie" kwitnąć w sierpniu a nasze miały już pąki pod koniec czerwca, więc jakby nie patrzeć jeden miesiąc do przodu.
Ja stawiam na to, że to szybsze różowienie i brązowienie to raczej wina deszczu i tego, że one zwyczajnie dużo wcześniej zakwitły i tej wersji będę się trzymać Dzisiaj odkryłam że pachną lepiej późno niż wcale
stychaz 14:41, 13 sie 2012

Zobacz, że u Danusi niektóre kwiatki (na Limce) też zaczynają różowieć...