Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Madzenka 06:49, 19 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Najprościej zapamiętać to w ten sposób: jak na etykiecie jakiegoś środka jest napisane, żeby sporządzić roztwór 0,1%, to dodajemy 10ml środka do 10 litrów wody. Do oprysków dolistnych zawsze daję adiuwant - Superam (5ml na 10l wody).

Kopiuję. Jeszcze nie wiem co to adiuwant - płyn do naczyń, żeby się przylepiło?

Wieloszko, ja powoli zaczynam rozumieć. Proporcjonalnie do moich umiejętności. 10 ml środka to mniej niż łyżka stołowa/na 10 l = wiadro wody.

To ja w łykend lecę z promanalem na cisy (tarczniki).

Hi hi czyli prawie na oko jak mi sie ciut za dużo wleje też nie panikuje
Wieloszka 07:59, 19 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Najprościej zapamiętać to w ten sposób: jak na etykiecie jakiegoś środka jest napisane, żeby sporządzić roztwór 0,1%, to dodajemy 10ml środka do 10 litrów wody. Do oprysków dolistnych zawsze daję adiuwant - Superam (5ml na 10l wody).

Kopiuję. Jeszcze nie wiem co to adiuwant - płyn do naczyń, żeby się przylepiło?

Wieloszko, ja powoli zaczynam rozumieć. Proporcjonalnie do moich umiejętności. 10 ml środka to mniej niż łyżka stołowa/na 10 l = wiadro wody.

To ja w łykend lecę z promanalem na cisy (tarczniki).

Pszczółko, jeśli operujesz łyżkami stołowymi, to łyżka na 15l wody - czyli moje wiadro (te czarne wiadra np. z castoramy, mają 15l).
Adiuwant to właśnie po to, żeby się lepiej przylepiło.
Leć z promanalem, bo to u nas ostatni dzwonek. Oprócz cisów możesz też inne zimozielone.
Odmierzam te ml miarką od syropu, albo kuchenną.
AgnieszkaW 08:03, 19 lut 2014

Ależ tu naukowe dywagacje, Zrozumiałam z tego tyle, że jak mam 5 -litrowa konewkę, to daję niepełną łyżeczkę środka, czy tak???

Wieloszko, kulki masz ekstremalnie równo przycięte, to jest niewiarygodne, że tak można Nie lubisz lawendy? Hmm, a ja ją uwielbiam, szaro-siny, srebrny kolor w ogrodzie też, bo idealnie pasuje do wapieni, ale kiedy mam ochotę pooglądać geometrię w ogrodzie, przybiegam do Ciebie albo do Marzenki - i to jest fajne, że mamy taką możliwość
Wieloszka 08:05, 19 lut 2014

Luki napisał(a)
Piękny oszroniony ogród, a te topiary to naprawde perfekcja
Dyskusja naukowa bardzo ciekawa... ale mimo że matematyke lubie to przeliczanie jednostek było zawsze dla mnie męczarnią dlatego mam ze sobą zawsze konwerter jednostek

Ot i wyższa technika Najgorzej jak się stoi z preparatem i miarką w ręku, a w głowie nagle pustka
Pozdrawiam!

AgnieszkaW napisał(a)
Ależ tu naukowe dywagacje, Zrozumiałam z tego tyle, że jak mam 5 -litrowa konewkę, to daję niepełną łyżeczkę środka, czy tak???

Wieloszko, kulki masz ekstremalnie równo przycięte, to jest niewiarygodne, że tak można Nie lubisz lawendy? Hmm, a ja ją uwielbiam, szaro-siny, srebrny kolor w ogrodzie też, bo idealnie pasuje do wapieni, ale kiedy mam ochotę pooglądać geometrię w ogrodzie, przybiegam do Ciebie albo do Marzenki - i to jest fajne, że mamy taką możliwość

Mała łyżeczka ma ponoć 5ml, więc całą małą na 5l konewkę wody.
Aga, to nie jest tak, że nie lubię lawendy - jest piękna, ale akurat w moich warunkach glebowych źle rośnie, za to do Twoich wapieni - idealna
I błagam, przestańcie już z tymi "idealnymi" topiarami, bo jak mi coś nie tak pójdzie z cięciem, to będę musiała wątek zamknąć ze wstydu
Tusiala 13:54, 19 lut 2014

Widziałam u Ciebie rabatkę żwirową z bukiem i kulami bukszpanowymi. Czy mogłabyś pokazać jej zdjęcie z bliska?
Enya73 15:22, 19 lut 2014

Aga jesteś perfekcjonistką w każdym calu Niech Cię to nie deprymuje, bo przecież my tu Cię nie będziemy oceniać, przynajmniej ja nie mam takiego zamiaru.
Mnie się bardzo podoba to dążenie do idealnego ogrodu oraz ład i porządek we wszystkim co robisz. Z przyjemnością do Ciebie zaglądam.
Dałaś mi nawet taką inspirację odnośnie stosowania różnych środków ochrony roślin oraz nawozów, żeby stworzyć coś w rodzaju tablicy z rozpiską kiedy, co i w jakich ilościach zastosować
Pozdrawiam i do zobaczenia na Gardenii
Madzenka 19:27, 19 lut 2014

Nic nie piszę o lawendzie, ani potasie, ani o kulkowaniu zapytam o plany ogrodowe na sobotę
Wieloszka 08:33, 22 lut 2014

Plany ogrodowe na dziś - bardzo ambitne jak zawsze A co z tego wyjdzie, to się okaże
Dzisiaj włączam nożycoręce: cięcie hortensji, katalp, platana, powojników, carexów frosted c., wyczyszczenie do zera rabaty pt."wrzosowisko" pożal się boże...
Czy cisy mogę już ciąć?
Enya73 09:29, 22 lut 2014

Ja jeszcze cisów nie tnę, dopiero w marcu. Masz jakąś wypracowaną technikę cięcia geometrycznego? Podziel się proszę swoimi doświadczeniami
Madzenka 09:48, 22 lut 2014

Ja juź dużo zrobiłam.... Umieram....
Cisy, bukszpany, laurowiśnie jeszcze nie tnę. Dopiero gdy się naprawdę ociepli i ryzyko wysokich mrozów w nocy trwale minie