Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

BarbaraM 11:50, 17 lis 2014

Przyszłam nareszcie zobaczyć co dobrego dzieje się u Ciebie i napatrzeć się nie mogę.
Jesień śliczna aż pozazdrościć.Pięknie.
Wieloszka 12:00, 17 lis 2014

magnolia napisał(a)
hej, jestem
I czytam juz kilka stron.
Myślę że u ciebie trzeba wyelminować sporo gatunków, które wola suchsze stanowiska. Nawet te które u dziewczym dobrze rosną na cięższych glebach, bo Ty masz tę rabate wziętą w obwódki ze wszytskich stron, więc tam bedzie bardziej' duszno', grzyby wszelkie chętniej tam siądą sobie- no szałwie bym skresliła jednak. Do przetaczników nie mam pełnego zaufania czy zawsze beda zachowywać się zgodnie z etykietą. Stipa- żeby piekna była powinna mieć sucho zimą imieć pełne słońce, a tam przecież katalpy.
Bodziszki- ja je strasznie lubię, nóż w serce jak czytam że maja brzydkie liście. Miewają, owszem ale nie że od razu mają. Z bodziszków brałabym pod uwagę bodziszek wspaniały, ale on dośc krótko kwitnie, i daje dośc kulistą bryłę....hm, tez do to wg mnie.

Przywrotnik- ten jest uroczy bardzo. Kolor daje taki nieoczywisty, dośc powściągliwy...ale chyba za niski będzie, co?
No i kształt bryły daje dośc ciężki.
Krawanik kichawiec-ładny bardzo, ale pokłada się, woli suszej

zaraz wracam- musze doczytać co jeszcze było proponowane

Magnolio - ja w życiu nie chciałabym zadawać ciosu prosto w Twoje serce, po prostu wszystkie bodziszki, które w życiu widziałam miały szybko brzydkie liście, no co poradzę Ale to dlatego, że nie widziałam Twoich!
O tej rabacie jako wylęgarni chorób grzybowych nie pomyślałam, bo chociaż ujęta w ramki to na przeciągu (zachodnie wiatry).
Czyli bodziszka wspaniałego rozważać jeszcze, czy za krótko kwitnie (różne źródła podają maj-czerwiec)?
Przywrotnik mi nie pasi u mnie...
Wieloszka 12:03, 17 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Chciałam się wypowiedzieć:
Aga - Ty masz geometrię w ogrodzie, ogród duży, ustrukturyzowany, bylinki na takiej rabatce zginą pod bukszpanem, cisem, katalpą, tują. To musi być coś jednorodnego (tak lubisz), dużego a lekkiego. Ja tam widzę róże. Dobrze im będzie u Ciebie, jestem pewna.

Pszczółko ale jakie róże? Które???
Nie, nie kuś mnie...
Iwk4 12:06, 17 lis 2014

Witaj Wieloszko. Obiecałam sobie twój wątek zimą skonsumować, wpadłam na chwilę poczytać wasze rozważania i utknęłam nad jesiennymi fotkami. Piękny jest twój ogród, masa tu dobrych porad. Warto odwiedzać i się uczyć. Pozdrawiam
paniprzyroda 12:08, 17 lis 2014

Z zainteresowaniem czytam fachową dyskusję. Szkoda, że liatra zaczyna nieco później kwitnąć. Nadawałaby się idealnie: wysoka, trzyma pion na glebie ciężkiej, długo kwitnie. Biała. różowa
magnolia 12:10, 17 lis 2014

paniprzyroda napisał(a)
Z zainteresowaniem czytam fachową dyskusję. Szkoda, że liatra zaczyna nieco później kwitnąć. Nadawałaby się idealnie: wysoka, trzyma pion na glebie ciężkiej, długo kwitnie. Biała. różowa

tak, zdecydowanie
AgnieszkaW 12:13, 17 lis 2014

Agnieszko, a czosnki + "Przymiotno ogrodowe" + werbena?
Wieloszka 12:28, 17 lis 2014

magnolia napisał(a)
wiązówkę ma moja mama i przykuwa oko co sezon. Mnie się wydaje że ta rozeta nisko na tej rabacie nie musi być minusem. Chyba że dużo miejsca bedzie dla tego pierwszego pasa bylin.

Czyli:
Wiązówka bulwkowa - super! W typie werbeny, kwitnie od maja do lipca (idealnie), wys.60cm. Niby lubi bardziej sucho, ale skoro werbena sobie radzi...

Dzwonek brzoskwiniolistny - wg Magnolii OK, wg Pszczółki - za wiotki.

Stachys Hummelo - kolor ok, ale niski (45-50cm) i podają, że na glinie kwitnie późno:
http://www.perennials.com/plants/stachys-monieri-hummelo.html

Tawułki kupowałam na giełdzie no name... 3szt. z białymi kwiatami, 3 szt. z czerwono-purpurowymi. Miały mieć 1-1,5m wys. i kwiaty, a nic z tego
Red sentinel - za czerwona...

Penstemony - nie znałam, nie powaliły z nóg Ale może nie było odpowiednich zdjęć

Magnolio nie wypowiadasz się nt.rdestu. Nie lubisz go, nie nadaje się?

Ranking podsumowujący :
1. wiązówka
2. bodziszek wspaniały
3. ??? (kocimiętka,tawułki, róże, inne)

EDIT: zapomniałam o kocimiętce, a bardzo ją lubię, rośnie u mnie wysoka (ponad 50-60cm kwiaty) i kwitnie od maja do lipca (włącznie), a potem od września do teraz. Magnolio, to taki trywialny pomysł, ale...
BarbaraM 12:33, 17 lis 2014

Aleście wymyśliły: wiązówka bulwkowa,aż musiałam sprawdzić w internecie co to jest
Fajna,mocna roślinka.Podoba mi się.
Wieloszka 12:34, 17 lis 2014

BarbaraM napisał(a)
Aleście wymyśliły: wiązówka bulwkowa,aż musiałam sprawdzić w internecie co to jest
Fajna,mocna roślinka.Podoba mi się.

No proszę, nawet doświadczoną ogrodniczkę można zaskoczyć
Pozdrawiam Basiu

Iwonko, paniprzyrodo, Aga z jurajskiego fajnie, że zaglądacie. Każda rada się przyda!