Magnolio - ja w życiu nie chciałabym zadawać ciosu prosto w Twoje serce, po prostu wszystkie bodziszki, które w życiu widziałam miały szybko brzydkie liście, no co poradzę Ale to dlatego, że nie widziałam Twoich!
O tej rabacie jako wylęgarni chorób grzybowych nie pomyślałam, bo chociaż ujęta w ramki to na przeciągu (zachodnie wiatry).
Czyli bodziszka wspaniałego rozważać jeszcze, czy za krótko kwitnie (różne źródła podają maj-czerwiec)?
Przywrotnik mi nie pasi u mnie...
Witaj Wieloszko. Obiecałam sobie twój wątek zimą skonsumować, wpadłam na chwilę poczytać wasze rozważania i utknęłam nad jesiennymi fotkami. Piękny jest twój ogród, masa tu dobrych porad. Warto odwiedzać i się uczyć. Pozdrawiam
Z zainteresowaniem czytam fachową dyskusję. Szkoda, że liatra zaczyna nieco później kwitnąć. Nadawałaby się idealnie: wysoka, trzyma pion na glebie ciężkiej, długo kwitnie. Biała. różowa
Czyli:
Wiązówka bulwkowa - super! W typie werbeny, kwitnie od maja do lipca (idealnie), wys.60cm. Niby lubi bardziej sucho, ale skoro werbena sobie radzi...
Dzwonek brzoskwiniolistny - wg Magnolii OK, wg Pszczółki - za wiotki.
Tawułki kupowałam na giełdzie no name... 3szt. z białymi kwiatami, 3 szt. z czerwono-purpurowymi. Miały mieć 1-1,5m wys. i kwiaty, a nic z tego
Red sentinel - za czerwona...
Penstemony - nie znałam, nie powaliły z nóg Ale może nie było odpowiednich zdjęć
Magnolio nie wypowiadasz się nt.rdestu. Nie lubisz go, nie nadaje się?
EDIT: zapomniałam o kocimiętce, a bardzo ją lubię, rośnie u mnie wysoka (ponad 50-60cm kwiaty) i kwitnie od maja do lipca (włącznie), a potem od września do teraz. Magnolio, to taki trywialny pomysł, ale...