Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Madzenka 20:31, 18 lut 2015

Aga ja sobie w ten weekend zrobię oprysk miedzianem, może coś przesadzę?

Czy możesz mnie uwzględnić w zamówieniu do lancy doglebowej łącznie z całą instrukcją i kalendarzem działań? Mam ok 500m2 w ogrodzie
Wieloszka 12:53, 19 lut 2015

Borbetka napisał(a)
Aga, u Was przymrozków już w nocy nie ma? A jeśli są czy można olej lać już?

Borbetko, zbiłaś mnie teraz z pantałyku Wiem, że temperatura w dzień musi być powyżej 2 stopni i suche liście. W tym roku były nocne przymrozki (ok-2) w noc przed i po moim oprysku. Na różnych forach są często sprzeczne opinie na ten temat. Podają też, żeby pryskać wszystkie drzewa i krzewy - ja opryskuję tylko zimozielone.
Wieloszka 12:58, 19 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Aga, lubię Twoje wiosenne harce po ogrodzie. Czuję się zmobilizowana i zdopingowana nimi. Co nie oznacza, że też już biegam po ogrodzie.
Promanal mam od zeszłego roku w stanie nieruszonym - ot, cała ja.

Ja też lubię te harce Po ostatnich - pierwszych w sezonie, mówię do M. - uwielbiam się tak sponiewierać w ogrodzie Za 2 dni następna "poniewierka" tudzież harce
Promanal nienaruszony? Widocznie nie masz potrzeby go używać - zazdraszczam
Wieloszka 13:01, 19 lut 2015

aneta_swieca napisał(a)
hej a na niebieskie iglaki też możnz bo gdzieś wyczytałam że nie bo zmieniaja kolor nieodwracalnie?

Anetko, pierwszy raz się spotkałam z taką opinią, szybko zaczęłam szukać potwierdzenia w necie - i rzeczywiście, tak piszą. Jednak... od 4 lat opryskuję olejem 3 świerki o srebrzystych igłach + jeden w formie kuli na pniu (nie znam odmiany) i w ogóle nie zmieniły koloru!!!
Wieloszka 13:03, 19 lut 2015

kamasja napisał(a)
Nie możecie trąbić, że wiosna jak u nas z rana -8-buuuu! Protestuję!

U nas dziś było -3, a teraz +6 i piękne słońce, pąki nabrzmiewają, cebulowe przebijają się z ziemi - i jak tu nie trąbić?
Bardzo dobrze kojarzy mi się teraz Twój nick - nasadziłam kamasji jesienią, czekam na efekt niebawem
Wieloszka 13:11, 19 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Aga ja sobie w ten weekend zrobię oprysk miedzianem, może coś przesadzę?

A ja z roku na rok mam coraz mniej do przesadzania. Teraz została mi "tylko" 1 katalpa, 6 hortensji, 40 jałowców, stipy i jakieś inne trawki
Sebek 13:12, 19 lut 2015

Wieloszka napisał(a)

A ja z roku na rok mam coraz mniej do przesadzania. Teraz została mi "tylko" 1 katalpa, 6 hortensji, 40 jałowców, stipy i jakieś inne trawki

No tak - to tylko drobne poprawki
Pozdrawiam prawie wiosennie
Wieloszka 13:20, 19 lut 2015

Sebek napisał(a)

No tak - to tylko drobne poprawki
Pozdrawiam prawie wiosennie

Widziałeś wiosnę u Irenki? Jakie prawie? to już!
A poprawki - to wszystko przez zimę! Za dużo jest wtedy czasu na planowanie zmian
Borbetka 17:00, 19 lut 2015

U mnie psy już słychać, a o ptakach to nie wspomnę. Gęsi przylatują i takie powietrze inne jest, chociaż w nocy jeszcze chłodno. To dobrze. Jeszcze chwila i marzec. Zamówiłam już cięcie owocowych, to takie rozpoczęcie sezonu. Zabieram się wkrótce za cięcie lawendy i przerabiam rabatę pod oknami. Tylko wykurować się wszyscy musimy, zdechlaki z nas ostatnio.
Pszczelarnia 17:35, 19 lut 2015

Jak nie mam, na cisach jednych od lat ściągam te skorupki tarcznikowe ręcznie i używam słów nieparlamentarnych.