Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Ewkakonewka 13:42, 22 lis 2014

Wciągnął mnie ten wątek na amen. Wiem, że chcę rabaty w linie proste, bo to już wprowadzam w życie, a teraz chyba sadzenie dużymi grupami będę wprowadzać Usiłuję czytać na bieżąco i środek w między czasie usiłuję ogarnąć, ale nie da się go przelecieć pyk pyk, mimo nocowania u Ciebie hehehe bo każdy wpis to cenne info, albo "przytomna uwaga", albo wesołe "szpadle w dłoń"
I na ten obrazek nie mogę się napatrzeć

Madzenka 13:51, 22 lis 2014

Ewkakonewka - fajnie że Aga wrocila
Aguś czy jak stosujesz zabiegi lancą dogelbową to oprysk promanalem tez robisz? Bo mi duźo promanalu zostalo i myśle jak go spoźytkować, czy teraz czy wiosną? Ale bardziej potrzebny mojemu ogrodowi jest teraz jeszcze miedzian.
Piotr_ 13:51, 22 lis 2014

Zachwycają mnie te rabaty takie pookładane cudne
Wieloszka 14:19, 22 lis 2014

Kamasja moczona w Topsinie i już posadzona. Te 50szt. - akurat na jeden długi, gęsty pas. Jak mi się spodoba, za rok dosadzę drugi.
Przy okazji musiałam usunąć wszystkie siewki naparstnicy, bo nie było jak cebul sadzić. Wywiozłam tego 3 kopiaste taczki, najpierw trochę z żalem (bo przecież mogła za rok zakwitnąć), ale potem, jak się tak czysto i porządniej zrobiło - to już nie żałuję

Milka napisał(a)
Oj, tu lektura na poranek i bezsenne noce, jest co czytać
te werbeny nadal mam, na twoim olbrzymim terenie może być ich mnóstwo bo zimy nie będzie, odśnieżania nie będzie...nie cierpię tego, 100m i więcej! zatem przezimują ci w gruncie, a wiosną będą wielkie kępy jakoś się musisz wybrać do mnie, albo do Marzenki podrzucę, jeśli mi zechce zawilce ukopać

Irenko, oj pisania było trochę ostatnio, ale dzięki temu będę mieć 2 nowe roślinki w ogrodzie: kamasję i wiązówkę
Werbena by się przydała na "łan", tylko muszę się jakoś logistycznie zorganizować

Marzena2007 napisał(a)
Czytam, uczę sie, jednak piękna ta kamasja.
Miewałam takie plamy na cebulkach i nic im nie było, wyrastały

Dlatego pomoczyłam te cebulki w Topsinie i posadziłam. Zobaczymy, co z nich wyrośnie

waldek727 napisał(a)
Wieloszka napisała:

Agnieszko.
Kup sobie w aptece nadmanganian potasu. Jedno opakowanie 5g wystarczy do zrobienia 15l zaprawy. Po zalaniu cebul gotowym środkiem mocz je od 20 do 30 minut. Po tym czasie możesz już je sadzić bezpośrednio do gleby.

Waldek dzięki, ale przeczytałam Twój post dopiero dziś rano i już nie dotarłam do apteki. Zaprawiłam cebulki w Topsinie, jak wcześniej pisała Młą Mi. Mam nadzieję, że będzie dobrze Info o nadmanganianie zapisałam an przyszłość.
Madzenka 14:40, 22 lis 2014

Szkoda że tej naparstnicy gdzieś nie posadziłaś...

Aga masz odkurzacz do liści? Już mi się żwirku odechciało. Wszystkie liście z umbr w źwirku....
Mala_Mi 19:45, 22 lis 2014

Madzen ze zwirku odkurzacz suoer zbiera ♡
Wieloszka 17:30, 23 lis 2014

eee_taam napisał(a)
też zerkam na te cebule z kropami ...dziwne ze takie sprzedają ...nie wiem ile kupiłaś sztuk ale napewno nie mało.

zrobiłabym tak: wydzieliłabym grupe najgorszych i te zareklamowała pozostałe wg rad innych potraktowac na grzyby i wsadzić ...one sie dość ładnie rozrastaja ...chyba tak jak lilie, moje 3 lata juz kwitną a kupiłam kilka szt na próbe a wtym roku były juz pokaźne kępy.

Wszystkie cebule wyglądały podobnie Trudno byłoby wydzielić część do reklamacji - albo wszystkie, albo wcale. Dlatego zdecydowałam się posadzić, a teraz mocno trzymam kciuki, żeby wiosną wylazły

Ewkakonewka, Piotr_ fajnie, że zaglądacie i że nie tylko mi się podoba sadzenie pod linijkę Zwłaszcza, że widzę, że jak rośliny się rozrastają, to te ostre linie się zacierają - i ten efekt bardziej mi się podoba

Marzena2007 napisał(a)
Szkoda że tej naparstnicy gdzieś nie posadziłaś...

Aga masz odkurzacz do liści? Już mi się żwirku odechciało. Wszystkie liście z umbr w źwirku....

Marzenko, z tą naparstnicą to żart prawda? Tego było tysiące, w różnych rozmiarach, musiałabym mieć na nie osobną rabatę i przynajmniej 2 dni czasu
Odkurzacz do liści mam spalinowy - mój nie zbiera liści z najdrobniejszego żwirku, mimo regulacji siły ssania Kamyczki są za lekkie i odkurzacz je wciąga razem z liśćmi. Za to z otoczaków lepiej. Z drobnego żwirku zdmuchujemy liście na trawę i wtedy sprzątamy (odkurzacz może być też dmuchawą).
A w kwestii lancy - zabiegi nie dają ochrony na przędziorki. Dlatego robię oprysk zimowy - ze względu na ładną pogodę na przełomie roku (od 2 lat). Dlatego spokojnie możesz wykorzystać swój promanal.
Wieloszka 17:31, 23 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Madzen ze zwirku odkurzacz suoer zbiera ♡

A mój nie, już pisałam Madżence wyżej Może masz Aniu jakiś wypasiony model
noemi 20:02, 23 lis 2014

Wieloszka , ale się dzieje u Ciebie Kamasje będę podziwiać na wiosnę , już się cieszę

Buziaki
tusiawka 21:34, 24 lis 2014

Mój odkurzacz też zbiera ze żwirku, a mam taki najtańszy z marketu.
Tzn. Część żwirku zbiera ale wypluwa co jakiś czas
Problem w tym, że jest ciężki i dodatkowo strasznie kurzy, czekam więc na wiatr .