Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

popcorn 15:19, 14 maj 2015

Ice Dance lubią wilgoć, u mnie mają za sucho, nie wyglądają źle, ale stoją w miejscu. Jak widziałam jakiego potwora Ania Mała Mi wyhodowała.. masakra!
60 sztuk? wow. Myśle że trzeba lać... brzozy to pijaki, straszne.

pozdrawiam!!!
Borbetka 19:07, 14 maj 2015

U mnie Ice Dance dobrze przezimowała. Nawet dokupiłam w tym roku. Jakoś u każdego inaczej rośliny się zachowują. Muszę poszukać kocimiętkę, która się nie pokłada. Wymienię co niektórą lawendę na nią i będę patrzeć, co mi się bardziej podoba. Z tego co piszesz nawet dłużej kwitnie.
kitek81 22:54, 14 maj 2015

napiszę krótko-cudniasty ogród!
Wieloszka 08:38, 15 maj 2015

Juzia, Polinko, Karola nie wiem o co chodzi z tymi Ice D.u mnie. Może faktycznie za mało wody. Florovitem nie podlewałam, ale nawoziłam Yara Milą. Wczoraj usunęłam wszystkie kwiatki. Tak jak u Juzi - po zimie były brązowe od góry, a przecież zima była łagodna. Po ścięciu zbrązowiały znowu i taki stan trwa do dziś - nie rosną. Tylko młode trawki wyrastające z ziemi są ok. Zacznę je intensywniej podlewać - wyeliminuję jedną z możliwych przyczyn takiego ich wyglądu, nawiozę też florovitem. No i zobaczymy...

Borbetko u mnie lawenda kwitnie przez miesiąc, a kocimiętka przez 5 Będę dosadzać w tym roku. Fakt, lawenda wygląda bardziej "szlachetnie".
popcorn 08:40, 15 maj 2015

powodzenia dla 60 szt warto powalczyć.. bo kilka to bym wyciepała i dała coś bardziej sucholubnego Chyba że znajdziesz im inne miejsce, gdzie nie muszą konkurować o wodę??
Wieloszka 08:45, 15 maj 2015

popcorn napisał(a)
powodzenia dla 60 szt warto powalczyć.. bo kilka to bym wyciepała i dała coś bardziej sucholubnego Chyba że znajdziesz im inne miejsce, gdzie nie muszą konkurować o wodę??

To była jedna z najbardziej mokrych rabat, po deszczu stała kałuża wody. Wszystko się zmieniło po posadzeniu brzóz. Coś czuję, że i tak będę musiała zrobić tam rewolucję... Ale jeszcze nie w tym roku, więc na razie - akcja podlewanie
Wieloszka 08:55, 15 maj 2015

bdan napisał(a)

Śliczny jest, tyle, ze duży rośnie. Szukam jakiegos bordowego drzewa na rabatę przy ogrodzeniu, więc nie może być za duże. Na razie nigra w planach, choć nie do końca podobają mi się jej wiotkie gałęzie, zwłaszcza po deszczu. Oczywiście tez do przycinania.
Crimson sentry szczepiony odpada, bo niedaleko tej rabaty rośnie.

Masz może jakiś pomysł. Kształt- nie kulisty

A może być pokrój kolumnowy? Zachwycają mnie czerwonolistne buki "Dawyck Purple" (kolumnowe) albo zwykłe buki "Atropunicea" - mają niesamowity kolor liści. Klon - oprócz "Royal Red" jest jeszcze "Fassen's Black".
Ja bym się na Twoim miejscu aż tak nie obawiała wielkości tych drzew - zwłaszcza klonów, ponieważ od kilku lat obserwuję posadzone w mieście duże sztuki - nie przyrastają zbyt szybko.
Wieloszka 08:57, 15 maj 2015

nawigatorka napisał(a)
Zastanaliałaś się nad wykończeniem "trybun" i jesli pamiętam pisałaś, że na mycie poziomych powierzchni myjką ciśnieniowa nie będziesz miłą czasu - ja dzis myłam swoje murki i zajęlo mi to max 15 minut tak, że nie jest najgorzej, a efekt wyrażnie widoczny (dodam, że mam jedynie klej na murze pomalowany farbą w kolorze tynku na elewacji) pozdrawiam

Dzięki za radę - przekazałam info M., jako wykonawcy (choć to przecież nie on potem będzie mył ). Jak się uda ładnie położyć klej, to nie będzie tynku, tylko sama farba.
Wieloszka 09:00, 15 maj 2015

waldek727 napisał(a)

Agnieszko.
Czy betonowe płyty LT czyścisz we własnym zakresie, czy też zlecasz tę czynność firmie specjalistycznej? Jeżeli usługę wykonuje firma to czy doczyszczają płyty myjką ciśnieniową, myjką mechaniczną przy użyciu środków chemicznych i gorącej wody, czy też może poprzez piaskowanie całej powierzchni?
Pozdrawiam.

Waldku, myję własnymi rencami wyposażonymi w szczotkę i wodę, a potem spłukuję karcherem.
Wieloszka 09:03, 15 maj 2015

Joaska napisał(a)

Aga właśnie szukam inspiracji na brzozową... no i chyba mam ....układ twoich kulek z tego zdjęcia jako zimozielony szkielet, a między nimi żurawki, bergenie , miskanty i jeżówki ... powinno chyba byc nieźle...

Joasiu, będzie nieźle, nawet całkiem dobrze Pod warunkiem, że... opuchlaki nie urządzą sobie uczty z Twoich żurawek i bergenii