Dodany 21:30, 06 paź 2014
Od dawna tak mają? Kiedy to się zaczęło?
Na zdjęciu brązowe pędy są w dolnej części rośliny. Może jakiś kot się załatwił? Poobcinaj te pędy i obserwuj. Sprawdź jak wygląda pień przy ziemi.
Dodany 11:04, 08 paź 2014
Czyszczenie czyszczeniem, ale jeśli zobaczysz że jest sucho to przede wszystkim dolewaj tuje, zima idzie, a one muszą uzupełnić wodę, jesień jest bardzo sucha, jak grzebię w ogrodach, to tylko 5 cm od góry jest wilgotne, a tu gdzie korzenie, susza straszna.
Witajcie, moje tuje od wiosny strasznie zmarnialy, mają brązowe końcówki, brakuje im soczystej zieleni, w środku strasznie obsypaly się igły (w innym szpalerze są strasznie gęste). Rosną na ciężkiej glebie , glinie kiedy były sadzonek dodaliśmy torf. Tuje teraz mają 5 lat, mają szmatę a pod nimi znajduje się straszna gruba warstwa igliwia i dodatkowo kora. Planuję zdjąć mate i całkowicie usunąć igliwie. Czy możliwe że to jest problemem, ze tak zmarnialy? Fotki dorzucę jutro..
Dodany 09:18, 27 sty 2015
Na 100 % pewne, plus ewentualnie cień i duże zagęszczenie, brak światła i przewiewu (dobre warunki do rozwoju chorób grzybowych). To oznacza że ułatwiając sobie (pozornie) robotę, że niby pielenia nie będzie -zabijasz swoje rośliny.
Trąbię o szmacie, która anie ma nic wspólnego z dobrym ogrodnictwem, od początku istnienia Ogrodowiska.
Dodany 09:23, 27 sty 2015
Mój sąsiad kładł szmatę, leżała z dwa lata, tuje i buki kisiły się pod szmatą, ja patrzyłam przechodząc, aż w końcu zagadałam i podałam gdzie ma szukać, dlaczego nie kłaść szmaty. Latem wyciągał szmatę, dosypywał kory. Ziemia i rośliny zaczęły oddychać, tuje i buki poszły w tym roku jak nie wiem co, złapały oddechu i rosną. A ziemia i organizmy w niej żyjące - odetchnęły z ulgą. Miło teraz popatrzeć na ten ogród.