Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Anda 14:11, 15 lut 2023

Te brzozy tak na 3m wysokości zaplanowalaś?

Troszkę te plamy roślin porozbijaj. Na preriówce rośliny się bardziej przeplatają.
Achillea tez by sie tam przydała
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 14:26, 15 lut 2023

Anda napisał(a)
Te brzozy tak na 3m wysokości zaplanowalaś?

Troszkę te plamy roślin porozbijaj. Na preriówce rośliny się bardziej przeplatają.
Achillea tez by sie tam przydała

Oczywiście, że nie , ale od razu 10m nie będą. Trochę ułomny jest ten program do projektowania, nie wszystko wychodzi tak jak by się chciało, ale trochę daje ogląd tego jak to może wyglądać. Właśnie zastanawiałam się nad sposobem sadzenia i pewnie powinno być tak jak piszesz, żeby te plamy się przenikały, ale chyba jednak trzeba posadzić te byliny w grupie żeby jakiś efekt był. Pewnie lepiej to na kartce rozrysować. Miałam kiedyś krwawnika ale mi zanikł po pierwszej zimie.
Tu sprawiłam, że brzozy urosły
Anda 15:03, 15 lut 2023

No widzisz, od razu inny odbiór i tak się zastanawiam, ile Ty masz tam słońca? Dobrze pamiętam że to strona północna?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 15:08, 15 lut 2023

Anda napisał(a)
No widzisz, od razu inny odbiór i tak się zastanawiam, ile Ty masz tam słońca? Dobrze pamiętam że to strona północna?

Tak brzozy są od północy, po lewej zachodnia strona i słońca trochę zwłaszcza w lecie na tej części z brzozami. Po prawej wschód i sytuacja analogiczna, z rana świeci słońce. Cała część już od ścieżki w stronę domu jest już cienista.
Anda 15:51, 15 lut 2023

Preriówki wymagają bardzo słonecznego stanowiska. One są praktycznie głodne słońca. Nie wiem, czy te rośliny będą dobrze wyglądały w tych warunkach co piszesz.
DariaB 15:58, 15 lut 2023

Nie mam innego miejsca na taką rabatę, tam mam najwięcej miejsca, nie chcę tam trawnika. Z założenia ma to być rabata sucholubna.Tam jest słońce przez większą część dnia, już od kilku lat obserwuję to miejsce. Słońce jak jest wysoko to świeci też sponad domu. Nie upieram się ale tak bym to widziała. Brzozy, trawy, byliny sucholubne, pewnie się nie uda żeby to była typowa preriówka ze względów o których piszesz ale na pewno się uda zrobić naturalistyczną rabatę trawiasto - bylinową, może po prostu myślę o złych roślinach.
Anda 16:12, 15 lut 2023

Są też sucholubne rośliny do półcienia lub świetlistego cienia. Poszukaj może takich Chyba są gdzieśmy polskie strony z katalogami bylin, gdzie można w wyszukiwarce ustawić, czego się szuka?

Mogłabyś może rozrysować tą rabatę ze strefami zacienionymi? Mam dokładnie taką samą wystawę ogrodu i bliżej domu rośliny cieniste. Tam gdzie czereśnia zasłania mi po paru latach część rabaty słonecznej bardzo słabo rosną jeżówki i Agastache, nie mówiąc o innych. Tam będę robić przemeblowanie
DariaB 17:12, 15 lut 2023

Chyba katalog bylin ma taką wyszukiwarkę pod kątem stanowiska. Poszukam jutro zdjęć żeby zobrazować jak pada słońce o różnych porach dnia. Zerknę też do książki "Tworzę ogród naturalny?" być może tam znajdę byliny na takie stanowisko.
Martka 20:55, 15 lut 2023

Dario, w daliozę popadniesz, to pewne CAL i Obsidian! To dwie moje ulubione!
Moim zdaniem dobrym pomysłem na tę rabatę przed brzozami może być wysianie masy jednorocznych, te z czasem same będą się wysiewały i zostaną tylko takie, które sobie poradzą. Wizualizacja piękna. Jarzmianka nie lubi pełnego słońca, też się o tym przekonałam i będę przesadzać. Wcale nie chce się w tym miejscu siać, kwitnie skąpo i krótko. Czytam o jarzmiance Magary i myślę, czy mamy różne rośliny, a to tylko niewłaściwe stanowisko u moich
Dziką marchew możesz wysiać z nasion, także aminek, koper.

DariaB 10:10, 16 lut 2023

Martka napisał(a)
Dario, w daliozę popadniesz, to pewne CAL i Obsidian! To dwie moje ulubione!
Moim zdaniem dobrym pomysłem na tę rabatę przed brzozami może być wysianie masy jednorocznych, te z czasem same będą się wysiewały i zostaną tylko takie, które sobie poradzą. Wizualizacja piękna. Jarzmianka nie lubi pełnego słońca, też się o tym przekonałam i będę przesadzać. Wcale nie chce się w tym miejscu siać, kwitnie skąpo i krótko. Czytam o jarzmiance Magary i myślę, czy mamy różne rośliny, a to tylko niewłaściwe stanowisko u moich
Dziką marchew możesz wysiać z nasion, także aminek, koper.

O nie! To muszę się bronić są jakieś szczepienia, żeby jednak nie zachorować Kupiłam paczkę kosmosów i całkiem możliwe, że tam je wysieję, ale jednak chcę żeby ta rabat i jesienią i zimą póki śnieg wszystkiego nie położy miała strukturę. Część pewnie zapewnią brzozy jak się rozrosną ale trawy i strukturalne byliny są mile widziane. Ja mam jedną jarzmiankę i też jakoś słabo rośnie, ale ma śliczne kwiatuszki, bardzo ją lubię.