Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 10:17, 16 lut 2023

Z góry przepraszam za widoki jakie się ukarzą za chwilę Waszym oczom, ale tylko takie robocze zdjęcia mam, ta strona ogrodu jeszcze nie ogarnięta więc i słabo fotografowana.
Zdjęcie z maja z godz. 19 cała powierzchnia w słońcu

Czerwiec godz. 19

sierpniowy poranek godz. 9:30

wrzesień godz: 8

wrzesień godz. 18

i listopadowy poranek godz. 9
Najbardziej zacienione są strefy pod okapem, tam na pewno tylko cieniolubne rośliny dadzą radę, ale pozostała część jest praktycznie ponad pół dnia w słońcu, oczywiście do wiosny do września, im wyżej słońce tym dłużej tam dochodzi.

Przeglądałam wczoraj książkę Pieta i znaczę sobie byliny które znoszą półcień, na pewno uda się coś ciekawego wybrać. Jak będę miała swoich faworytów to się z Wami podzielę
DariaB 10:47, 16 lut 2023

Teraz kolejna rozkminka. Mam przy tarasie jeszcze dużo niezagospodarowanego miejsca, chciałabym tam zrobić bujną rabatę. Pamiętacie moje dwie jabłonki kolumnowe z którymi nie wiem co począć? Wymyśliłam, że może je posadzić przy tarasie, one są bardzo kompaktowe.

Brzóz już oczywiście nie ma, przesadziłam je na drugą stronę, hortensje też przesadzę, zostają azalie, one mogłyby tu zostać tylko trzeba by je było porozsadzać, przed cisami mam jeszcze trochę róż okrywowych. I właśnie tu, na końcu tej trawiastej ścieżki chciałabym element wodny, czy to oczko kopane, czy zbiornik metalowy jeszcze sama nie do końca wiem. Z kolei mąż widziałby tam jakieś drzewo które by nas osłoniło od potencjalnego kiedyś domu, ale ja raczej nie jestem przekonana. Są już przy tarasie 4 graby, chyba, że rzeczywiście ktoś się kiedyś wybuduje, ale to raczej pieśń przyszłości.
Co myślicie o jabłonkach przy tarasie?
Tak to wygląda z tarasu

Mam jeszcze tego buczka co tak sobie rośnie taki zapomniany, a to piękne drzewo gdzieś go muszę wkomponować.

DariaB 15:27, 16 lut 2023

Trafiłam do raju. Cały ogród zaprojektowany przez Pieta, każda rabata rozrysowana i opisana, rośliny ze zdjęciami o każdej porze roku. Niesamowite! https://vlinderhof.com/achtergrond/planten-in-de-vlinderhof/
Rojodziejowa 15:30, 16 lut 2023

21 kwietnia wychodzi nowa Oudolfowa książka w Polsce
DariaB 16:05, 16 lut 2023

Wiem, mam ją po angielsu
Rojodziejowa 16:07, 16 lut 2023

DariaB napisał(a)
Wiem, mam ją po angielsu

A "Tworzę ogród naturalny" też masz? Jeśli tak, to która w Twojej ocenie lepsza?
DariaB 16:33, 16 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

A "Tworzę ogród naturalny" też masz? Jeśli tak, to która w Twojej ocenie lepsza?

Też mam, obie polecam, częsciej korzystam z "Tworzę ogród naturalnie" bo jednak łatwiej mi po polsku czytać. Z kolei Planting ma dużo wiedzy i piękne zdjęcia, na pewno kupię polskie wydanie właśnie ze względu na merytoryczną zawartość po polsku.
LIDKA 17:35, 16 lut 2023

Daria jak mąż chce drzewo koło tarasu to buczka tam posadź, da Ci piękny kontrast koloru do zielonego tła drzew za płotem a potem do cisów. I masz go w ładnym pokroju. A koło niego zrobisz ten element wodny. i będzie cacy.

U Ciebie oczko kopane chyba nie pasuje. Za mało masz terenu. Ale to tylko moja opinia i się nie sugeruj nią.
Judith 17:40, 16 lut 2023

Sporą masz tę rabatę do ogarnięcia. Nic nie mam mądrego do powiedzenia na jej temat, natomiast ciekawi mnie wynik rozkminki . Czekam z zapartym tchem .
Wiaan 17:52, 16 lut 2023

Nie pomogę bo takie rabaty nie są moją mocną stroną ale jestem bardzo ciekawa bo zapowiada się bajkowo