Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Rojodziejowa 16:27, 13 lut 2023

Też jestem za prostotą. Co najwyżej pokombinowałabym tak, że w jednym miejscu jedna roślina, w drugim inna. Ale nic więcej
Agatorek 18:48, 13 lut 2023

DariaB napisał(a)
No dobrze przyjmuję wszystkie argumenty, mniej znaczy więcej Ewcia proponowała w nogi tymianek więc może tak będzie najlepiej. Cis miałby tam chyba za gorąco latem. Myślę o jakiejś osłonie na śmietnik bo mnie też wkurza.

No i git! Super to wygląda.

Śmietnik można zasłonić jakimś ażurowym parawanem.
DariaB 12:53, 15 lut 2023

Asiu, Agnieszko co by się człowiek nie nakombinował to wychodzi na to, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Aga o jakim parawanie myślisz? Ja się trochę obawiam, że jak nie będzie przytwierdzony do ziemi to odfrunie, u mnie czasem mocno wieje.
DariaB 13:12, 15 lut 2023

Chyba mnie fantazja poniosła, kupiłam nasiona, a w koszyku czekają dalie. Tata zaczął sprzątać działkę, wyciął chyba z 50 - letnią gruszę, i chorą wiśnię. Żeby tak tylko doba chciała być dłuższa, a człowiek był młodszy i miał trochę więcej siły to dużo by się dało zrobić.
Takie nasionka kupiłam, a w domu mam jeszcze 2 paczuszki pomidorów.

Dalie takie czekają w koszyku. Wybierałam tylko i wyłącznie pod kątem wizualnym bo się zupełnie nie znam.

U mnie zima powoli odpuszcza, wychodzą krokusy, tulipany pokazują kły. Z większością prac chyba jednak zaczekam na początek marca bo zapowiadają powrót zimy pod koniec lutego.
Gaura wygląda jakby przeżyła

Zrobiłam sobie wstępną listę roślin na rabatę za domem, tam gdzie przesadzałam brzozy i robiłam ścieżkę, dążę do rabaty preriowej, bylinowo - trawiastej. Naoglądałam się wielu zdjęć i stwierdzam, że to wcale nie jest takie proste do osiągnięcia, zwłaszcza jak się ma dużo chciejstw tak jak ja
Wstępnie myślę o trawach taki jak trzcinnik KF, stipa Pony Tails, może Molina Paul Peterson lub Briza media (drżączka), Sesleria jesienna, z bylin Echinacea Pallida, zwykła Echinacea, Persicaria amplexicaulis rosea, Agastache Blue Fortune , Krwiściąg lekarski, Sadziec, Szałwia Caradonna, bliżej ścieżki niższe byliny, kocimiętka, kukliki, orliki, może amsonia, drakiew, jarzmianki. Pewnie coś jeszcze dojdzie. Tam jest teraz tylko ziemia i brzozy
Rojodziejowa 13:18, 15 lut 2023

Dalie to chyba tylko pod kątem wizualnym się wybiera No może bardziej wtajemniczeni szukają takiCh, które nie wymagają podpierania, wyjątkowo niskich, albo chcąc mieć mini-plantację na bukiety to odmian, które długo stoją w wazonie

CAL oczywiście też zamówiłam. To chyba ogrodowy „must have”

Kibicuję preriówce!
Wiolka5_7 13:47, 15 lut 2023

Fajne zakupy planujesz

Preria zapowiada się super! Też się takich ogrodów naogladałam i uwielbiam wielkie rabaty ze ścieżką bez trawnika
Anda 13:51, 15 lut 2023

Jarzmianki to na prerię chyba nie za bardzo… Przydałyby się tam jeszcze jakiejś baldaszkowate, np. dzika marchew.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 14:01, 15 lut 2023

Anda napisał(a)
Jarzmianki to na prerię chyba nie za bardzo… Przydałyby się tam jeszcze jakiejś baldaszkowate, np. dzika marchew.

Haha je chciałam bliżej ścieżki bo tam w sumie już słabo preriowo ale może być i beż jarzmianek to póki co luźne przemyślenia. Dzika marchew powiadasz, to pewnie trzeba ją wysiać.
DariaB 14:02, 15 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Dalie to chyba tylko pod kątem wizualnym się wybiera No może bardziej wtajemniczeni szukają takiCh, które nie wymagają podpierania, wyjątkowo niskich, albo chcąc mieć mini-plantację na bukiety to odmian, które długo stoją w wazonie

CAL oczywiście też zamówiłam. To chyba ogrodowy „must have”

Kibicuję preriówce!

To będą moje pierwsze dalie w życiu obym nie popadła w chorobę daliozę
DariaB 14:07, 15 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Fajne zakupy planujesz

Preria zapowiada się super! Też się takich ogrodów naogladałam i uwielbiam wielkie rabaty ze ścieżką bez trawnika

Właśnie o takiej marzę widzę ją oczyma wyobraźni, ciekawe czy w realu mi się uda ją stworzyć