Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 18:14, 16 lut 2023

LIDKA napisał(a)
Daria jak mąż chce drzewo koło tarasu to buczka tam posadź, da Ci piękny kontrast koloru do zielonego tła drzew za płotem a potem do cisów. I masz go w ładnym pokroju. A koło niego zrobisz ten element wodny. i będzie cacy.

U Ciebie oczko kopane chyba nie pasuje. Za mało masz terenu. Ale to tylko moja opinia i się nie sugeruj nią.

Myślałam o tym buczku,żeby go przy tarasie posadzić ale wtedy nie wiem co z tymi jabłonkami
Właśnie myślę że oczko w takim stylu będzie bardziej pasowało. O coś takiego.

Zdjęcia z Pinteresta
DariaB 18:14, 16 lut 2023

Judith napisał(a)
Sporą masz tę rabatę do ogarnięcia. Nic nie mam mądrego do powiedzenia na jej temat, natomiast ciekawi mnie wynik rozkminki . Czekam z zapartym tchem .

Haha nie ma to jak otworzyć popcorn i czekać na rozwój wydarzeń
DariaB 18:17, 16 lut 2023

Wiaan napisał(a)
Nie pomogę bo takie rabaty nie są moją mocną stroną ale jestem bardzo ciekawa bo zapowiada się bajkowo

Od kilku godzin siedzę i studiuję byliny z tego ogrodu, spisuję nazwy rabatami, sprawdzam jakie warunki muszą mieć i jaką osiągają wysokość. Spróbuję coś z nich wybrać. Jest to dla mnie ciężka robota ale nikt za mnie przecież tego nie zrobi oby faktycznie efekt był bajkowy.
Martka 19:02, 16 lut 2023

Ja zgodzę się z mężem, drzewo jest ważne i dałabym mu szansę, zanim powstanie nowy domek: to się zwykle dzieje z nienacka i w rok masz okno wychodzące na Twój taras... wtedy trudno znaleźć duuuuże drzewo
Tej osłony mi teraz brakuje i żałuję, że nie zadbałam o to 10 lat temu. Drzewo i element wodny świetnie się uzupełnią. Czadowe te inspirki i Lidka to celnie zauważyła, na małej działce lepiej dać coś wysokiego.

anuska2507 19:32, 16 lut 2023

Ale fajne pomysły i wizualizacje - podglądam bo też muszę coś wykombinować z brzozami, ale jeszcze się za to tak konkretnie nie zabrałam
Pomysł Lidki z bukiem bardzo trafiony. Buczek sprawdzi się jako soliter przy tarasie, bo ma specyficzny pokrój i kolor.
A jabłonki możesz dać z boku domu od strony garażu czy nie ma tam miejsca?
LIDKA 21:11, 16 lut 2023

Daria,
z domami jest jak Judith pisze, aktualnie w promieniu 300-500 metrów ode mnie kopią się 4 fundamenty pod domy. A w okolicy świąt rosły tam jeszcze drzewa. Jedna z tych działek ma wiekowy zabytkowy cis duuuuży. Będą go mieć w ogrodzie. Trochę zazdroszczę bo jest piękny.

Sąsiad na działce przylegającej do mojej ma dom parterowy w budowie i ma aż 6 okien na moją stronę. Jak będe wchodzić latem do basenu po drabince to będzie oglądał mój zadek.
Taki urok działek po 1000 parę m2.

Także sadź drzewa co budują ładne korony. A ja wiem żę drzewa kochasz i od nich zaczełaś swoje ogrodowanie.
Co będzie z nimi za 50 lat to już inni będą się martwić.
DariaB 11:57, 17 lut 2023

Marto, Aniu i Lidko z buczkiem jest tylko jeden problem, bo w opisie pisze, że dorasta on do 4m. Mogę go tam posadzić, on z resztą już tam kiedyś rósł, ale jak wiecie u mnie większość drzew wędruje po ogrodzie, albo mogę tam wrócić z jedną brzozą, ona jednak urośnie większa.
Ja wiem czyja ta działka jest i wiem, że póki co nie ma planów zabudowy ale tak jak piszecie, czasem jest to kwestia roku, dwóch i jest nowy dom.
Tak, lubię drzewa, za jakieś 10 lat będę prawie w lesie mieszkać
Anda 12:14, 17 lut 2023

A co to za Buczek? Bo wygląda mi na takiego, co jednak większy będzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 12:42, 17 lut 2023

Anda napisał(a)
A co to za Buczek? Bo wygląda mi na takiego, co jednak większy będzie

To chyba jest ta odmiana Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' albo ta Buk pospolity 'PURPLE FOUNTAIN' nie mam pewności, szukałam etykiety ale nie mogę znaleźć.
DariaB 15:28, 23 lut 2023

Zrobiłam sobie wstępny spis roślin na rabatę za domem, część jest znosząca stanowisko od słonecznego do pół cienistego, dam im szansę może będą rosły. Uświadomiłam sobie ile roślin mi tam wejdzie i z lekka się boję. Część sprawdzałam w szkółkach w internecie i nie wszystkie odmiany są dostępne, najwyżej będę szukać zamienników.

Amsonia hubrichtii Amsomia Hubrichta, Amsonia tabernaemontana var. Salicifolia, Baptisia 'Carolina Moonlight', Baptisia 'Purple Smoke'

Asclepias tuberosa, Euphorbia griffithii 'Fireglow', Aster tataricus 'Jindai',Aster spectabilis

Eupatorium maculatum 'Snowball', Deschampsia cespitosa 'Goldtau', Geranium x oxonianum 'Rebecca Moss',Geranium psilostemon

kosaciec syberyjski, Monarda bradburiana, Origanum laevigatum 'Herrenhausen', Molinia 'Moorhexe'