Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 15:32, 23 lut 2023

Succisa pratensis ,Sedum 'Matrona', Stachys officinalis 'Rosea',Sporobolus heterolepis

Liatris spicata,Stachys officinalis 'Hummelo',Echinacea purpurea 'Fatal Attraction' (lub inna), Achillea 'Moonshine', Penstemon digitalis 'Husker Red'

To taki zestaw wstępnie, zobaczymy co się uda kupić, drobną część roślin mam, spróbuję rozmnożyć.
olciamanolcia 15:47, 23 lut 2023

Ja osobiście wybrałabym cztery
Jezowki - mam tę Fatal Atraction ma piekny od cień różu
Rozchodniki
Liatrę
oraz te trawę -nie wiem co to ale mi się podoba - podobna do pony Łacinę zapodałaś i bądź tu człowieku mądry
DariaB 15:49, 23 lut 2023

Buczka wg Waszych rad przesadzę koło tarasu, i mam już zestaw cieniolubnych roślin, którymi mogłabym go otoczyć.

Campanula glomerata 'Caroline', Brunnera macrophylla, Astrantia major, Cimicifuga ramosa 'Brunette'

Epimedium grandiflorum 'Lilafee', Deschampsia cespitosa 'Goldtau', Geranium nodosum 'Whiteleaf', Clematis 'China Purple'

Campanula poscharskyana, Gillenia trifoliata, Liriope muscari 'Ingwersen', Hakonechloa macra

Smilacina racemosa, Rodgersia henrici, Smilacina racemosa, Osmunda cinnamomea

Baptisia alba, Heuchera villosa, Tricyrtis formosana 'Dark Form',Tellima grandiflora 'Forest Frost'
DariaB 15:49, 23 lut 2023

olciamanolcia napisał(a)
Ja osobiście wybrałabym cztery
Jezowki - mam tę Fatal Atraction ma piekny od cień różu
Rozchodniki
Liatrę
oraz te trawę -nie wiem co to ale mi się podoba - podobna do pony Łacinę zapodałaś i bądź tu człowieku mądry

Cztery rośliny na taką wielką powierzchnię? Wydaje mi się, że za mało i za monotonnie ta podobna do pony to Sporobolus, o tą Ci chodzi? A widziałaś roślinki stronę wcześniej?
Judith 15:54, 23 lut 2023

Wszystkie piękne! ja nie umiem tworzyć takich rabat, zatem chętnie pokibicuję i się podszkolę . W związku z powyższym uprasza się o zamieszczanie dokumentacji z procesu twórczego .
olciamanolcia 15:58, 23 lut 2023

DariaB napisał(a)

Cztery rośliny na taką wielką powierzchnię? Wydaje mi się, że za mało i za monotonnie ta podobna do pony to Sporobolus, o tą Ci chodzi? A widziałaś roślinki stronę wcześniej?

Widziałam i oczopląsu dostałam

Posadzilabym plamami 4 max 5 gatunków i poprzeplatała je właśnie albo pony albo tym spoprobolusem No i oczywiscie poszłabym albo w róże i fiolety albo biele i żólcie
Na pewno nie będzie monotonii. A i może jakieś kamienie bym pomiędzy te nasadzenia dała - takie spore aby wystawały z tych roslin
Patrycja_KG_Lu 16:28, 23 lut 2023

Jakie wymiary tej rabaty masz? Nie będzie za mało szt. danej rośliny, że się nie wyróżni żadna konkretna? Sprawdzałaś sobie kiedy która kwitnie, żeby tak wybrać by sezon kolorowy trwał jak najdłużej?

P.S. Pytanie techniczne-takie fajne małe zdjęcia to jak robisz? Kolaż 4 w programie jakimś i wrzucasz jako jedno foto czy tutaj w ustawieniach przy wklejaniu coś zmieniasz?
DariaB 16:30, 23 lut 2023

olciamanolcia napisał(a)

Widziałam i oczopląsu dostałam

Posadzilabym plamami 4 max 5 gatunków i poprzeplatała je właśnie albo pony albo tym spoprobolusem No i oczywiscie poszłabym albo w róże i fiolety albo biele i żólcie
Na pewno nie będzie monotonii. A i może jakieś kamienie bym pomiędzy te nasadzenia dała - takie spore aby wystawały z tych roslin

Przyznam Ci szczerze, że wtedy nie osiągnę efektu o jaki mi chodzi, falującej, kolorowej, pełnej struktury rabaty bylinowo - trawiastej. Nie piszę, że Twoja propozycja jest zła, bo nie jest, ale tutaj chcę poszaleć
DariaB 16:34, 23 lut 2023

Judith napisał(a)
Wszystkie piękne! ja nie umiem tworzyć takich rabat, zatem chętnie pokibicuję i się podszkolę . W związku z powyższym uprasza się o zamieszczanie dokumentacji z procesu twórczego .

Judith ja też nie potrafię dlatego się inspiruję najlepszymi oczywiście będę wszystko pokazywać.
DariaB 16:37, 23 lut 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jakie wymiary tej rabaty masz? Nie będzie za mało szt. danej rośliny, że się nie wyróżni żadna konkretna? Sprawdzałaś sobie kiedy która kwitnie, żeby tak wybrać by sezon kolorowy trwał jak najdłużej?

P.S. Pytanie techniczne-takie fajne małe zdjęcia to jak robisz? Kolaż 4 w programie jakimś i wrzucasz jako jedno foto czy tutaj w ustawieniach przy wklejaniu coś zmieniasz?

Patrycjo niekoniecznie jest moim zamyslem żeby któraś z roślin się wyróżniała. One wspólnie mają stworzyć kompozycję, coś na wzór łąki. Muszę właśnie pomierzyć dokładnie powierzchnię i dobrav jeszcze ilość każdej z roślin. Nie jest jeszcze powiedziane,że któraś nie wyleci. Po długość mam około 10m na szerokość od 4 do około 6m.

Kolaże robiłam w zdjęciach google. W zakładce narzędzia jest możliwość utworzenia kolażu.