Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

olciamanolcia 10:00, 11 lut 2023

DariaB napisał(a)
No jak widzicie moje drogie mam ułańską fantazję
W takim razie będzie sam trzcinnik i zobaczymy jak się będzie sprawował. Laurowiśnie mam dwie, ale tam chcę coś wyższego, strzelistego. Drzewa tam nie mogę posadzić chociaż kusi bo tam na dnie jest trochę betonu i prąd tamtędy jest puszczony.Do tej drugiej donicy też pewnie wsadzę trzcinnika żeby było spójnie.

Zastanów sie dobrze czy chcesz tam rabatę sezonową czy np całoroczna zieloną ścianę z laurowiśni. Laurowiśnie rosną wysoko. Moje mają ponad metr.
A może berberysy kolumnowe posadzone na mijankę i miedzy nie trzcinnik?
Gruszka_na_w... 13:15, 11 lut 2023

DariaB napisał(a)
Dziewczyny podpowiecie mi czy dobrze zaznaczyłam gałązki do wycięcia na Jabłonce ozdobnej Ola? Nigdy jej jeszcze nie cięłam.

Kurcze ale się zdjęcia zmniejszają, nie wiem czy cokolwiek widać
W tej drugiej cały ten pęd co odgina się w lewo próbowałabym chyba pociągnąć jako przewodnik.

Możesz w tym sezonie zatroszczyć się o ukształtowanie korony kosztem pewnych niedogodności estetycznych. Możesz wypoziomować gałązki wieszając na nich butelki wypełnione piaskiem. Łatwiej będzie potem formować drzewko.
A co do cięcia, to najpierw mocno skróć gałązki rosnące do środka, krzyżujące się. Potem postaraj się cięciem nadać jabłonce stożkowaty kształt. Ta jabłonka taka drobniutka, że trudno zaznaczyć cięcie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 20:49, 12 lut 2023

DariaB napisał(a)

Dzięki Wiola ja Tobie kibicuję i czekam na wykonanie!

Pisałam Ci , że wiem co chcę a tu zmieniłam zdanie
Właśnie rozkminiamy oczko ze stali zresztą stalowe mi się podoba bardziej będzie do paleniska pasować

Z murowanego zrezygnowaliśmy,za dużo roboty ,bałaganu itp.

Wiosną będzie realizacja
DariaB 12:57, 13 lut 2023

olciamanolcia napisał(a)

Zastanów sie dobrze czy chcesz tam rabatę sezonową czy np całoroczna zieloną ścianę z laurowiśni. Laurowiśnie rosną wysoko. Moje mają ponad metr.
A może berberysy kolumnowe posadzone na mijankę i miedzy nie trzcinnik?

Dobrze by było, żeby była całoroczna bo ten mur mnie trochę drażni. Ja mam dwie laurowiśnie i jakoś u mnie za bardzo nie przyrastają, mam otto luyken. Mam dwa berberysy kolumnowe które mogłabym wykorzystać ale one nie są zimozielone.
A może coś w ten deseń? Laurowiśnie, trzcinnik, perovskia
DariaB 12:59, 13 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Możesz w tym sezonie zatroszczyć się o ukształtowanie korony kosztem pewnych niedogodności estetycznych. Możesz wypoziomować gałązki wieszając na nich butelki wypełnione piaskiem. Łatwiej będzie potem formować drzewko.
A co do cięcia, to najpierw mocno skróć gałązki rosnące do środka, krzyżujące się. Potem postaraj się cięciem nadać jabłonce stożkowaty kształt. Ta jabłonka taka drobniutka, że trudno zaznaczyć cięcie.

Haniu dziękuję za pomoc, będę próbowała ją przyciąć. Gdzieś wyczytałam, żeby wyciąć wszystkie wilki. Fakt, że ona drobna, a zmniejszenie zdjęcia przez forum nie ułatwia oglądu.
DariaB 13:00, 13 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Pisałam Ci , że wiem co chcę a tu zmieniłam zdanie
Właśnie rozkminiamy oczko ze stali zresztą stalowe mi się podoba bardziej będzie do paleniska pasować

Z murowanego zrezygnowaliśmy,za dużo roboty ,bałaganu itp.

Wiosną będzie realizacja

Wiola chyba mi czytasz w myślach tak samo dzisiaj myślałam, że chyba nie chce mi się kopać stawu tylko lepiej jakiś gotowy zbiornik postawić. Rzuć inspiracją
Judith 14:29, 13 lut 2023

Poszłabym tu na froncie w prostotę i minimalizm. Czyli nie kompozycja rabatowa (zbyt mało miejsca z jednej strony, a z drugiej taka naturalistyczna rabata nieco się gryzie z betonem), a jedna odmiana - albo trawy, albo czegoś innego.
Taki szpaler traw w obu miejscach plus beton = miodzio .
Wiaan 14:58, 13 lut 2023

Ja też tutaj widzę minimalizm i trawy. One w zasadzie przez większą część roku będą zdobić. Może te kosze przysłonić jakąś pergolą? Ja u siebie upatrzyłam sobie fajne "coś" na kosze bo mnie drażni ich widok a mam widoczne i one nie zdobią.
Przy trawie może udałoby się werbenę wcisnąć i ładnie by się fiolet komponował z szarością muru Ja lubię też ścianki zielone, np. z cisa ale u mnie takich elementów jest dużo więc pasuje a u Ciebie widzę proste, wysokie trawy
DariaB 15:05, 13 lut 2023

No dobrze przyjmuję wszystkie argumenty, mniej znaczy więcej Ewcia proponowała w nogi tymianek więc może tak będzie najlepiej. Cis miałby tam chyba za gorąco latem. Myślę o jakiejś osłonie na śmietnik bo mnie też wkurza.
Wiolka5_7 15:34, 13 lut 2023

DariaB napisał(a)

Wiola chyba mi czytasz w myślach tak samo dzisiaj myślałam, że chyba nie chce mi się kopać stawu tylko lepiej jakiś gotowy zbiornik postawić. Rzuć inspiracją

Tak było by najłatwiej

Ja będę robić na zamówienie u lokalnego fachmana ze stali. Aluminiowe czy cortenowe kosztują miliony. Moze kiedyś

Moje będzie takie jak miałem być prostokątne