Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 10:36, 12 cze 2023

Joann napisał(a)
Z kolorami piękniej w ogrodzie, choć baza musi też byc

Też mam Rozanne drugi sezon, można by ją jeszcze podzielic? Moja już kwitnie.

Ja bym teraz nie dzieliła, poczekaj do jesieni lub wiosny. Moje bodziszki też zaczęły kwitnąć, nawet te z podziału.
DariaB 10:38, 12 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Mój bodziszek też się tak rozrósł w drugim sezonie
Asia, ja myślę,że teraz nie warto, bo po dzieleniu trzeba przyciąć i stracisz kwitnienie. A po drugie jest sucho i gorąco. Rok temu podzieliłam sadzonkę przed posadzeniem na rabacie i rośliny długo się męczyły. Mniejsza sadzonka mi zanikła, ale odbiła od korzenia. Lepiej chyba poczekać do jesieni.

Moje były sadzone w lecie 2021, rozrosły się baaardzo! Z dzieleniem myślę jak Ty, lepiej poczekać na jesień lub wiosnę.
DariaB 10:39, 12 cze 2023

mrokasia napisał(a)
No no, powiem Ci że Ci spuchło tu i tam .
Dziury powoli zapchasz albo same zarosną - sama widzisz jaką moc ma np. Rozanne . Ja też dziś zapychałam dziury .
Deszczu zazdroszczę bardzo…

Do Twojej bujności mi jeszcze daleko ale to prawda, że patrząc na zdjęcia choćby z zeszłego roku jest duża różnica. Wcześniej cieszyły pojedyncze rośliny, teraz już można powiedzieć, że cieszą rabaty
DariaB 10:46, 12 cze 2023

Weekend minął mi nie inaczej jak ogrodowo. Jutro ma być chłopak do ścieżki więc zabrałam się za odchwaszczanie. Robię to chyba po raz 5 w tym miejscu i szczerze mam dość i marzę, żeby już to skończyć. Na jesień wszystko było zryte glebogryzarką i oczywiście zarosło zanim się ścieżki doczekało. Na dodatek chyba mnie mrówki pogryzły bo mnie okropnie w nocy palec swędział, aż spać nie mogłam

Odchwaszczam też rabatę bylinową za domem, ściółkuję póki co tylko kartonami, walczę z pokrzywami i powojem przerastającymi od sąsiada. Nie ma lekko. Całe szczęście popadało, bo ziemia już była jak skorupa.

DariaB 10:51, 12 cze 2023

Oprócz typowo roboczych widoków mam też takie, które już przyciągają wzrok i powodują radość

DariaB 10:54, 12 cze 2023

Na ostatnim zdjęciu w ramach ciekawostki to chyba odrost korzeniowy wiśni Kanzan, jakieś 1,5 m od matecznej rośliny.
MartaCho 11:06, 12 cze 2023

Przepiękne fiolety i różowości!
DariaB 11:26, 12 cze 2023

MartaCho napisał(a)
Przepiękne fiolety i różowości!

Dzięki Marta! A co u Ciebie? Nadal się nie doczekałam na mojego fachowca, a Ty znalazłaś kogoś?
anuska2507 11:54, 12 cze 2023

DariaB napisał(a)

Wszystko ładne, ale cóż to za kocimiętkowe potwory

Jesteś pewna, że przy wiśni to odrost? U mnie wiśnia umbra zawiązała kilka owoców i z nich się wysiała.

DariaB 11:59, 12 cze 2023

anuska2507 napisał(a)

Wszystko ładne, ale cóż to za kocimiętkowe potwory

Jesteś pewna, że przy wiśni to odrost? U mnie wiśnia umbra zawiązała kilka owoców i z nich się wysiała.

Nie wiem co to za kocimiętka, ale w zeszłym roku kupiłam 3 malutkie sadzoneczki w tym roku już je dzieliłam, a i tak są wielkie. Wydaje mi się, że to odrost bo jak chciałam to wyrwać to się ciągnęło i miało taki korzeń jak cienka gałązka. Na Kanzanach nie zauważyłam owoców ale któż to wie.