Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 10:49, 18 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Daria
Odpocznij. Na Wiosnę wena wróci.
Też to mialam . Wtedy jak 3 mce codziennie biadoliłam na trawnik. Mialam grube roboty pokończone, operacje, nie mogłam mocno tyrać a chcialam już mieć "koniec".

Masz już koniec grubych robót. Kiedyś w koncu pogodzisz się ze skrzypem. Jak ja.

Kwiaty bedą cieszyć kolorami i zapachami, bzyki będą bzyczeć, trawy szumieć, słońce będzie prześwietlać korony drzew a Ty będziesz siedzieć na tarasie i myśleć: no! Ja to wszystko stworzyłam.

Buziolki

Bądź dumna Ogrodniczko!

Już całkiem nie daleko do takiego stanu rzeczy, że klapnę na sofie i będę podziwiać efekty mojej pracy. Już mi tak niewiele zostało do zrobienia Skrzyp mnie wnerwia prze okrutnie, ale jak jest gęsto na rabatach to go aż tak bardzo nie widać. Dzięki Lidka za słowa otuchy!
Judith 10:54, 18 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Daria
Odpocznij. Na Wiosnę wena wróci.
Też to mialam . Wtedy jak 3 mce codziennie biadoliłam na trawnik. Mialam grube roboty pokończone, operacje, nie mogłam mocno tyrać a chcialam już mieć "koniec".

Masz już koniec grubych robót. Kiedyś w koncu pogodzisz się ze skrzypem. Jak ja.

Kwiaty bedą cieszyć kolorami i zapachami, bzyki będą bzyczeć, trawy szumieć, słońce będzie prześwietlać korony drzew a Ty będziesz siedzieć na tarasie i myśleć: no! Ja to wszystko stworzyłam.

Buziolki

Bądź dumna Ogrodniczko!

Gdyby można było dołączyć emotkę z klaskającymi dłońmi, to właśnie bym ja teraz dołączyła

DariaB 10:55, 18 wrz 2023

Tak odpoczywałam w niedzielę, że zrobiłam nową rabatkę, przy wejściu do kotłowni. Zabrałam berberysy z rabaty ze śś, podzieliłam hakonki i wsadziłam hostę. No i jest nowa rabatka, w zamyśle bezobsługowa, pod okapem dachu, bez słońca, tylko z rana trochę świeci wschodzące słońce.

Wykartonowałam rabatę ze śś raz jeszcze, chwasty się mi rozłażą niemiłosiernie po nawiezieniu świeżej ziemi. Do tej rabaty chciałabym jeszcze dosadzić hakonki, tylko nie wiem czy zostawić tam kosaćce syberyjskie? Bardzo mi się rozrosły, jedną kępę dzieliłam na wiosnę bo była potężna.
MagdaLenka 11:56, 18 wrz 2023

DariaB napisał(a)

Skrzyp mnie wnerwia prze okrutnie

Daria, wykorzystaj skrzyp na swoją korzyść. Gnojówka to jedno rozwiązanie, a drugie to herbatka wzmacniająca włosy i paznokcie oraz poprawiająca stan skóry (latem ze świeżego ziela, zimą z suszonego).
Niestety z tym dziadostwem nie ma jak walczyć. Trzeba zaakceptować ciągłe usuwanie.
MagdaLenka 11:57, 18 wrz 2023

Zapomniałabym... nowa mini-rabatka w dechę!
DariaB 12:03, 18 wrz 2023

A na tej rabacie będą zmiany, to ta rabata z której zabrałam róże.

Myślę, żeby hortensje posadzić może w trójkąt wokół buczka? W prawo jest taras, i graby, a między grabami też Anabell, byłoby nawiązanie. Między hortki wsadzę jeszcze zebrinusa bo mi się strasznie rozpanoszył na frontowej rabacie i pożarł inne rośliny.
No i wtedy bym znalazła miejsce na kalinę w miejscu hortek.
Coś takiego by powstało.

Judith 12:07, 18 wrz 2023

A ja właśnie miałam zaproponować dociągniecie szpaleru Anabelek do płotu czyli dosadzenie kolejnych 3 (2?) .
DariaB 12:11, 18 wrz 2023

A dalie dalej ćwiczą moją cierpliwość, ale już blisko, coraz bliżej, dobrze, ze ciepło to może się doczekam.
Odnalazłam zamówienie i kupiłam takie odmiany.
Dalia Kulista Wine Eyed Jill
Dalia Talerzowa Cafe au Lait
Dalia Talerzowa Lavender Perfection
Dalia kołnierzykowa Verrone's Obsidian
Póki co wyrosły takie
Kulista jest ale na pewno nie Winie

Kolejna też wygląda na talerzową, może to jednak Lavender? Chociaż chyba za jasna.

Ta się na Cafe au Lait nie zapowiada, ale może jednak?

Verrone's Obsidian nie dam rady potwierdzić bo ona była obżarta do cna kilka razy przez ślimaki, w końcu wylądowała w doniczce ale raczej nie zakwitnie.
I taki to mój pierwszy sezon z daliami
DariaB 12:12, 18 wrz 2023

Judith napisał(a)
A ja właśnie miałam zaproponować dociągniecie szpaleru Anabelek do płotu czyli dosadzenie kolejnych 3 (2?) .

No patrz jaką mamy symbiozę myśli Zrobię to ale początkiem października, jak temperatury trochę spadną i bez żalu zetnę Anabellki
Chyba, że widzisz to inaczej? Wszystkie 3 razem pod płotem?
DariaB 12:15, 18 wrz 2023

MagdaLenka napisał(a)

Daria, wykorzystaj skrzyp na swoją korzyść. Gnojówka to jedno rozwiązanie, a drugie to herbatka wzmacniająca włosy i paznokcie oraz poprawiająca stan skóry (latem ze świeżego ziela, zimą z suszonego).
Niestety z tym dziadostwem nie ma jak walczyć. Trzeba zaakceptować ciągłe usuwanie.

No niestety walka z nim jest skazana z góry na porażkę Może się przełamię do gnojówki w przyszłym roku. Nowa rabatka powstała z cyklu coś z niczego Oby mi się tylko te hakonki przyjęły, musiałam je nożem odkrawać od macierzystej rośliny.